IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SEZONSKI RAD U CRNOJ GORI: Grad u koje nude 800 EURA posao za SEZONCE BEZ BAKŠIŠA: Uz smještaj ide hrana, a ŠTA JE U PITANJU… (foto)

Priznaju, da imaju problema sa radnom snagom, ali vjerovatno manje nego u ostalim delovima Crne Gore.

TIVAT: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 02: V- 2023, 00: 54… SEZONSKI RAD U CRNOJ GORI: Grad u koje nude 800 EURA posao za SEZONCE BEZ BAKŠIŠA: Uz smještaj ide hrana, a ŠTA JE U PITANJU… (foto)

“Kada imate hotele koji drže radnike pod dobrim uslovima svih 12 mjeseci, onda ti radnici nemaju potrebu da idu i mijenjaju. Lojalni su. Zato je u Tivtu manji problem nego u drugim mjestima Crne Gore, ali odliva radnika, ipak, ima”, kažu iz TO Tivta.

Opšte je poznato i da su sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru zamijenili za Hrvatsku, jer je mnogo Hrvata otišlo putem Evrope poslednjih godina, a ni sami Crnogorci se ne libe da napuste domovinu zarad bolje zarade “preko”.

Ipak, ovog proljeća smo zatekli i dobar dio radnika iz Srbije u mjestima najjužnijeg zaliva Evrope. Kao benefite rada u Crnoj Gori navode blizinu, bliskost sa lokalcima, nepostojanje jezičke barijere, odomaćenost itd…

S druge strane, tu je i sve privlačnija zarada. Ona, doduše, nije atraktivna u svakom ljetovalištu jadranskog primorja, ali Tivat nudi prilično dobre uslove.

Iako je riječ o privatnoj kompaniji (Investment Corporation of Dubai- ICD), ne možemo zanemariti činjenicu da, kada pričamo o uslovima zapošljavanja u Tivtu, njena marina Porto Montenegro zapošljava članove maltene svake druge, treće porodice u gradu.

Čitaj još:   Crna Gora odobrila izručenje „kralja kriptovaluta“ Do Kvona, traži ga Južna Koreja i SAD... (foto, video)

Ističu da im je cilj da se maksimalno povežu sa lokalnom zajednicom, zarad prosperiteta i ekonomskog razvoja čitavog grada, odnosno opštine, te tako saznajemo i sledeće informacija, bitne za mlade ljudi koji traže sezonski posao:

“Ako imate 23, 24 godine, i dopada vam se da, recimo, radite kao obezbeđenje kraj bazena na održavanju istog, odnosno propratne imovine, uz obezbjeđen smještaj i hranu mjesečno možete zaraditi 800 eura. Mislimo da je to dobra, startna plata za mlade ljude”, kažu nam iz PM.

Što se tiče same ekonomije grada, ona se razvija i zbog potencijala destinacije Luštica Bay, gdje iz dana u dan niču luksuzni hoteli i apartmani.

U samom Tivtu, na rivi koja spaja dva kraja, cijene su raznolike, ali ćete najskuplja italijanska jela, poput paste ili rižota, platiti oko 20 eura.

Burgeri su oko 10, 11 eura, kafe između dva i tri eura u prosjeku. Vodite računa i ako taksijem dolazite sa aerodroma Tivat u centar, jer oni koji rade na “divlje” mogu da vam naplate 5-minutnu vožnju dobrih 15 eura, dok taksimetar pokazuje realnih 5 eura.

Čitaj još:   PODLEGAO POVREDAMA I MALI BRAT (5) DJEVOJČICE KOJA JE SIMBOL STRADAVANJA DJECE U UKRAJINI... (foto, video)

(Espreso/ Telegraf Biznis)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more