IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sarajevo se sjeća svoje ubijene djece: Smrt kao svakodnevnica i traume za cijeli život… (foto)

U okviru Dana Kantona Sarajevo, danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 05: V- 2023, 00: 14… Sarajevo se sjeća svoje ubijene djece: Smrt kao svakodnevnica i traume za cijeli život… (foto)

Tokom opsade Sarajeva u glavnom gradu BiH je ubijeno 1.601 dijete.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva često su skretali pažnju da bh. tužilaštvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva.

U Sarajevu postoji Muzej ratnog djetinjstva čije postavke podsjećaju na strahote kroz koje su djeca prošla te kako je izgledala njihova svakodnevnica. U centru grada se nalazi spomen-obilježje ubijenoj djeci, kao i spomen soba.

Čitaj još:   VRIJEME JE ZA DUGE RUKAVE: Temparatura pala za 20 C... (foto)

Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su od početka opsade, 5. aprila 1992. do njenog okončanja 29. februara 1996. ubili više od 11.500 građana.

izvor Klix.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   Šehović: Petnaest ljudi nas je napustilo danas, autobusi sa glasačima vratili se iz Nikšića za Srbiju, pa bi sad i da zatvorite granice? (foto)