IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sarajevo se sjeća svoje ubijene djece: Smrt kao svakodnevnica i traume za cijeli život… (foto)

U okviru Dana Kantona Sarajevo, danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 05: V- 2023, 00: 14… Sarajevo se sjeća svoje ubijene djece: Smrt kao svakodnevnica i traume za cijeli život… (foto)

Tokom opsade Sarajeva u glavnom gradu BiH je ubijeno 1.601 dijete.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva često su skretali pažnju da bh. tužilaštvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva.

U Sarajevu postoji Muzej ratnog djetinjstva čije postavke podsjećaju na strahote kroz koje su djeca prošla te kako je izgledala njihova svakodnevnica. U centru grada se nalazi spomen-obilježje ubijenoj djeci, kao i spomen soba.

Čitaj još:   MILO Đukanović čestitao Bajdenu: U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja... (foto)

Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su od početka opsade, 5. aprila 1992. do njenog okončanja 29. februara 1996. ubili više od 11.500 građana.

izvor Klix.ba

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ponudio da TURSKA bude posrednik u RJEŠAVANJU KRIZE IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE… (foto, video)

Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Read more

Čitaj još:   Prva žena koja je POBIJEDILA u takmičenju Surviror i uspjela da osvoji 15.000 EURA... (foto, video)