IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAHOVITO NEVRIJEME U SRBIJI: Stiže SUPERĆELIJSKA OLUJA, sastaviće se nebo i zemlja… (foto, video)

U narednim satima sručit će se nevrijeme na Srbiju. Na sajtu RHMZ-a objavljeno je upozorenje zbog mogućih pljuskova.

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika vijesti, utorak, 16: V- 2023, 18: 44… STRAHOVITO NEVRIJEME U SRBIJI: STIŽE SUPERĆELIJSKA OLUJA, SASTAVIT ĆE SE NEBO I ZEMLJA… (foto, video)

U naredna dva sata umjereno do potpuno oblačno, u sjeverozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji mjestimično sa kišom, a na jugozapadu i zapadu zemlјe i sa lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom – objavljeno je na sajtu RHMZ oko 15 sati.

U košavskom području danas puhat će umjeren i jak, a u južnom Banatu i donjem Podunavlјu povremeno i olujni jugoistočni vjetar– napomenuto je.

Marko Čubrilo prognozira žestoko nevrijeme za danas, a stabilizaciji mogu da se nadaju tek za vikend. U srijedu prije podne u većini krajeva pretežno sunčano, samo na istoku i jugu umjereno do potpuno oblačno, ponegdje sa kišom i plјuskovima. Poslije podne i uvečer i u ostalim krajevima uz promjenlјivu oblačnost mjestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Košava u slablјenju.

Šta je zapravo “superćelijska oluja”?

Stiže s oblacima koji umiju da djeluju apokaliptično i pravi su primjer sile prirode. Pritom, superćelijski oblaci, koji su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, zbog posljedica koje znaju da ostave nisu nimalo omiljeni na područjima gdje prouzrokuju štetu.

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi.

Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomjeranje vjetra po visini. Obično pri tlu pušu južni ili jugoistočni vjetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni.

Čitaj još:   TUGA NAD BOSNOM: Preselio na Ahiret Amir Pašić, mostarski arhitekta po čijim su nacrtima obnovljeni Stari most i Aladža džamija... (foto, video)

Ovakva kombinacija vjetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka– prenosi crometeo.hr.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

  • Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vjetar i tornada.

Baš to se prije nekoliko godina desilo u selu Šopić kod Lazarevca. Strašan vjetar, jezivog lijevka, poznat iz katastrofičnih emisija na kablovskim televizijama, pogodio je ovo malo mjesto u beogradskoj opštini Lazarevac 2014. godine.

Tornado je zbrisao zvonik lokalne crkve i mnoge kuće. Sve je izgledalo kao u ratu – uništeni su bili i krovovi i grede, stakla popucala, a na putu su se od siline vjetra prevrtali šleperi, podsjeća kaldrma.rs. Udar se desio 25. juna oko 19 sati i doslovno je “obrijao” korovove kuća.

U svega nekoliko minuta spojili su se nebo i zemlja, a pijavica je rušila stabla, bandere i kao od šale bacala crijep.

Kompletan vrh zvonika šopićke crkve bio je otkinut. Hram je bio u toliko lošem stanju da je predlagano rušenje, ali, crkva je ipak bila zatim obnovljena. Ispostavilo se da je povrijeđeno 26 osoba, a oštećeno više od 1.000 kuća.

Čitaj još:   Snimak, strava nesreće na naplatnoj kućici, više ozlijeđenih... (foto/video)

Palo je čak 10 dalekovoda pod visokim naponom, zbog čega je Lazarevac ostao bez struje. Srećom, ovakve nepogode su rijetke, ali svakako kad krene nevrijeme treba se čuvati. Klima nam je već pokazala da se dosta promijenila i da treba da se pazimo, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO: !Inside of Dust Storm in Belgrade! BEOGRAD

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more