IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DALIBORKA Uljarević: Od ruskog uticaja u Crnoj Gori, mnogo je vidljiviji srpski… (foto, video)

U Crnoj Gori smo, čini se, počeli da živimo jedan period stalnih izbora i kao da nemamo odmora od njih, ali ono što jeste dobro u ovoj izbornoj kampanji je da nema uobičajnog podizanja tenzija, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Kampanja u mnogo čemu ima obrise dosadnog i premjestila se na neko polje koje nije toliko čak ni vidljivo, između ostalog zato što se i sam koncept mijenja – nemamo više velika okupljanja, već uglavnom manje skupove političkih aktera”, dodala je Uljarević.

Ono što je najvažnije pomenuti za ovu kampanju, ističe Uljarević, jeste da nemamo identitetska pitanja u fokusu koja su ranije podizala tenzije.

Ipak, kako objašnjava, imamo nešto što je takođe opasno, a to je ekonomski populizam.

“Utrkivanje svih političkih aktera da nam obećaju sve ono što ni mnogo bogatije države nisu sprovele zato što to nije moguće, a ne ako gledamo Crnu Goru i njene ekonomske i druge potencijale”, rekla je Uljarević.

U dužem vremensku periodu je, kako smatra, prisutno glasanje “protiv”, a ne “za” na izborima, zbog čega imamo turbulencije na političkoj sceni.

“Neki koji su bili koliko do juče pobjednici, danas su u mnogo čemu gubitnici, pa čak i u ovom prestrojavanju avgustovske većine. Mnogi od njih neće više biti u poziciji da diktiraju društveno-političke tokove”, pojasnila je ona.

Tokom proteklog perioda smo mogli vidjeti, dodaje Uljarević, vrlo nervozne reakcije Vlade na ono što su bili istupi određenih nevladinih organizacija– legitimno traženje odgovora na pitanje kome se i za koje svrhe određena sredstva iz državnog budžeta uplaćuju.

Uljarević nakon izbora 11. juna očekuje brzo formiranje novog saziva Parlamenta, ali naglašava da to ne znači i brzo formiranje nove Vlade Crne Gore.

“Mnogo je tu nepoznatnih na koje treba u nastupajućem periodu da dobijemo odgovor. Prije svega, da li je Demokratski front (DF) prihvatljiv da bude dio te nove Vlade, na koji način će Evropa sad pristupiti tome, jer se već sada čini izvjesnim da će ona izaći kao najjači pojedinačni akter, odnosno koliko može da kontroliše sopstvenu listu”, kazala je Uljarević.

Čitaj još:   ŠEF GA ŠALJE DALEKO OD SRBIJE: Vulinu ugrožena fotelja, nikome neće faliti... (foto, video)

Podsjeća da mi do sada nismo čuli koja je sudbina državljanstva Milojka Spajića.

“Znamo da je taj proces otpočet, i meni se čini da se on nalazi u jednoj vrsti sendviča između Aleksandra Vučića i Dritana Abazovića”, dodala je Uljarević.

Najpotrebnije da naredna Vlada Crne Gore bude odgovorna

Ukoliko Crna Gora želi da nastavi svoj spoljno-politički pravac, da otkoči i ubrza proces evropskih integracija, da obnavlja kredibilitet koji treba da ima kao država članica NATO-a, kao i da, dodaje Uljarević, unutar samog društva gradi zapadne vrijednosti – ona ne vidi način na koji DF može biti dio toga.

“Mi smo i tokom ove kampanje čuli njihovu vrlo zaoštrenu retoriku koja je upućena njihovom biračkom tijelu, i to je legitimno, ali kako na jednoj strani možete da budete okrenuti prema tim zapadnim partnerima, a na drugoj ponovo otvarati ili poništavati priznanje Kosova i dovoditi u pitanje neke druge stvari koje se odnose na spoljnu politiku”, kazala je Uljarević.

Loše je što u crnogorskom kontekstu, istakla je Uljarević, neki zapadni partneri više nemaju uticaj u Crnoj Gori kao što su ga imali ranije.

Uljarević smatra da su oni propustili da jačaju taj uticaj i dodaje da nas čekaju neke nove bitke za koje smo računali da su već dobijene.

U Crnoj Gori je mnogo vidljiviji srpski od ruskog uticaja, smatra i naglašava da se to vidi kroz ono što je djelovanje srpskih medija, izjave njihovih zvaničnika, uključenje nekih aktivista po terenu.

“U trenutku kada u Crnoj Gori, gotovo pa nemate sem Javnog servisa uz upitnu uređivačku politiku, medije sa nacionalnom pokrivenošću koji je u crnogorskom vlasništvu, dok je većina televizija u vlasništvu kompanija iz Srbije”, pojašnjava izvršna direktorica CGO- a.

Tu je, ističe Uljarević, i Crkva Srbije sa svojom infrastrukturom koja je u prethodnim izbornim ciklusima bila jedan od ključnih aktera u dijelu uticaja.

Čitaj još:   ISTANBUL Šetnja u znaku podrške Nicolasu Maduru...

Takođe, u Crnoj Gori je, naglašava ona, većinsko opredjeljenje građana da žele da žive u demokratskoj, evropskoj, ekološkoj državi koja je zasnovana na građanskih vrijednostima.

“Ali vidimo posljedice i ono što je opasnost jedne retradicionalizacije, jednog revizionizma u društvu i naravno aposlutne neodgovornosti donosilaca odluka”, smatra Uljarević.

Uljarević smatra da je najpotrebnije za neku narednu Vladu da ona bude odgovorna.

To do sada nismo imali prilike da vidimo, a upravo ta neodgovornost vodi haosu u samom sistemu, zloupotrebama i nekim dubinskim rezovima kojima pokušava da se mijenja tkivo crnogorskog društva, zaključila je Uljarević.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more