IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo: PATRIOTE SU SPREMNE UKOLIKO IZOSTANE REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE! (foto, video)

Usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na prostoru entiteta RS, Narodna skupština RS-a je po nalogu Milorada Dodika izvršila do sada najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine., saopćio je potpredsjednik Federacije Bih Refik Lendo.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 27. VI. 2022… 19: 38… Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo: PATRIOTE SU SPREMNE UKOLIKO IZOSTANE REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE! (foto, video)

  • Postojanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, njegova struktura, način donošenja odluka i obaveza njihovog poštivanja integralni su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ova jednostrana odluka predstavlja njegovo direktno kršenje.

Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez kalkulacija poduzme sve aktivnosti na sankcionisanju Milorada Dodika i ostalih odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine – saopćio je Lendo, te dodao:

  • U periodu dok su Visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bili fokusirani na lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava, dok su poništavali njihovu izbornu volju i predavali drugima u ruke pravo da odlučuju o Bošnjacima, Dodikov režim je, ohrabren ignorisanjem međunarodne zajednice i snishodljivom politikom “Trojke”, neometano i uz otvorene najave radio na dekonstruiranju Dejtonskog sporazuma i pokušaju secesije entiteta RS.
Čitaj još:   BILANS PREVRTANJA BUSA KOD PLJEVLJA: Povrijeđen 41 putnik, u autobusu bilo više od 20 stranih državljana... (foto)

Naveo je da je ovo “posljednja prilika da Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog sporazuma odlučno djeluju i konkretnim reakcijama spriječe namjeru Dodikovog režima da svojom politikom ugroze mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu”.

  • Ukoliko i ovaj put izostane reakcija, bosanskohercegovačke patriote će poduzeti sve neophodne mjere kojima će spriječiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – naveo je Lendo, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

BONUS VIDEO: NSRS odbacio primjenu odluka Ustavnog suda BiH

izvor Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more