Crna Hronika

MARKU Kovačeviću, za povredu ugleda države CRNE GORE, prijeti godina zatvora ili kazna do… (foto, video)

Protiv predsjednika Opštine Nikšić biće podnijeta krivična prijava zbog skandaloznog ponižavanja Crne Gore i njenih simbola…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 06. VII. 2022… 12: 08… MARKU Kovačeviću, za povredu ugleda države CRNE GORE, prijeti godina zatvora ili kazna do… (foto, video)

Ključno pitanje je da li se sa krivično-pravnom reakcijom, odnosno procesuiranjem za krivično djelo povreda ugleda države, može postići neki efekat. Čisto sumnjam u to – naglasio je Veselin Radulović

Foto: S.Vasiljević

Dripački potez Marka Kovačevića ne smije proći nekažnjeno…

Protiv predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića biće podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je skandaloznim gestom,– ispruženim srednjim prstom tokom intoniranja državne himne, počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore.

Kovačević je svoju, visoko postavljenu ljestvicu, nepoštovanja Crne Gore i njenih simbola nadmašio 3. juna, prilikom obilježavanja 13. godišnjice rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, što je zabilježila i kamera Kabineta predsjednika Jakova Milatovića koji je stajao tik uz njega dok se prvi čovjek Nikšića rugao državi.

Tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću pregledao je video zapis sa svečanosti, koji je Kabinet Milatovića uklonio nakon žustrih reakcija javnosti, i ocijenio da postoje elementi krivičnog djela u gestu Kovačevića.

– Tužilac se izjasnio da se u radnjama predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića stiču elementi krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore, te će protiv njega biti podnijeta krivična prijava – navedeno je u saopštenju Uprave policije.

KAZNE

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, predviđena je novčana ili kazna zatvorom do jedne godine, za onoga ko izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb i himnu.

To znači da Kovačeviću, poznatom po radikalnim stavovima koji su u suprotnosti sa tekovinama antifašizma, 21. maja i evropskom perspektivom

Crne Gore, ukoliko bude procesuiran, prijeti zatvorska kazna do jedne godine, odnosno novčana do 8.000 eura.

Advokat Veselin Radulović kazao je za Pobjedu da se, prema njegovim saznanjima, u praksi rijetko procesuiraju ovakvi predmeti. Ističe da politička atmosfera u zemlji doprinosi takvoj situaciji.

Ukoliko se desi da ovaj slučaj dobije sudski epilog i Kovačeviću bude presuđeno za povredu ugleda države, prilikom odlučivanja o novčanoj kazni sud će, objašnjava Radulović, morati uzeti u obzir okolnosti, posebno imovinske prilike okrivljenog.

– Za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne godine, što je ovdje slučaj, novčana kazna izriče se u iznosu od 600 do 8.000 eura. Ako se novčana kazna ne plati u roku koji odredi sud u presudi, ona će se zamijeniti kaznom zatvora tako što se svakih 25 eura određuje kao jedan dan zatvora, s tim što ova kazna zatvora ne može biti duža od šest mjeseci – pojasnio je Radulović.

NESHVATLJIVO PONAŠANJE

Nepoštovanje državnih simbola je, smatra Radulović, više problem društvene, moralne, etičke prirode, nego sa aspekta krivičnog zakonodavstva.

– Krajnje je neprimjereno da imamo predsjednika opštine, u ovom slučaju drugog grada po veličini, koji pokazuje, najblaže rečeno, neprimjeren odnos prema državnoj himni. Smatram da bilo koje lice koje se na takav način odnosi prema svojoj državi i njenim simbolima ne bi trebalo da obavlja odgovorne funkcije. Takvih primjera smo u Crnoj Gori imali i ranije. Ključno pitanje je da li se sa krivično-pravnom reakcijom, odnosno procesuiranjem za krivično djelo povreda ugleda države, može postići neki efekat. Čisto sumnjam u to – naglasio je Radulović.

Veselin Radulović

On napominje da krivično pravo treba da bude krajnje sredstvo, odnosno da se primjenjuje u slučajevima kada druge mjere ne bi mogle da daju efekta.

– Ovdje se radi o neprimjerenom i neodgovornom ponašanju, neshvatljivom sa aspekta bilo koga iz bilo koje normalne demokratske države. Ekskluzivitet je na ovim prostorima i šire da postoje ovakvi slučajevi – ocijenio je Radulović.

ODBRANA- OPTUŽBAMA

Ni reakcija nadležnih organa i tumačenje pravnika nijesu uticali na Kovačevića da, ako nema savjesti, za početak uputi izvinjenje građanima Crne Gore, makar oćuti do pokretanja postupka.

Naprotiv, on nastavlja sa oštrim reakcijama i optužuje nadležne da povlađuju „usijanim glavama iz antisrpskog i promafijaškog medijskog lobija“.

– Ovim činom je tužilaštvo povrijedilo ugled Crne Gore kao i svi oni koji su u ovoj hajci učestvovali ugledajući se na principe postupanja kakvi su važili samo u nacističkoj Njemačkoj i Nezavisnoj državi Hrvatskoj – kazao je Kovačević za RTV Nikšić.

On smatra da je procesuiran samo zato što se zna da je Srbin i kakvo je njegovo mišljenje o stihovima Sekule Drljevića u himni Crne Gore.

– Da se bilo kome drugom nešto slično desilo, ko dolazi iz redova nekog drugog naroda, o ovome ne bi bilo ni riječi, a kamoli ovolike hajke. Naravno, ovo je i dimna bomba kojom treba pokriti sva ona nepočinstva ljudi iz prethodnog režima za koja ovih dana saznajemo.

I da parafraziram jednog od ministara koji je onako osiono zaključio da nešto ne moramo voljeti, ali moramo poštovati. Ni Srbe ne morate voljeti, ali ćete morati da nas poštujete – rekao je Kovačević.

Podršku mu je dala i njegova Nova srpska demokratija, kao i Demokratska narodna partija koje relativizuju postupak Kovačevića, svodeći odluku tužilaštva na priču o hajci protiv srpskog naroda, te ističući da nadležne organe više zanima položaj srednjeg prsta čelnika Nikšića, nego da sasluša aktere navodne Skaj prepiske koju su prethodnih dana objavili pojedini mediji.

U NSD-u su pozvali rukovodioce crnogorskog tužilaštva da hitno obustave aktivnosti u ovom slučaju koji je za njih „sprdnja za podsmijeh domaće i međunarodne javnosti“. Dodatno, u DNP-u smatraju da bi po istoj analogiji trebalo da se procesuira i predsjednik Jakov Milatović zbog položaja obje ruke jer je, kako kažu u toj partiji, asocijacija „eksplicitnija i sirovija“.

ZAHTJEV ZA SMJENU

Na ponašanje Kovačevića, nedostojno funkcije koju obavlja, ponovo juče je reagovao Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“.

Nakon što su u januaru podnijeli inicijativu za njegovu smjenu zbog učešća na Odboru za dijasporu i Srbe u regionu – Skupštine Republike Srbije, kada je izjavio da je za njega Srbija država matica, uslijedila je nova zbog posljednjeg događaja.

– Kada smo pomislili da su Nikšić i Crna Gora vidjeli sve što se moglo vidjeti iz šovinističkog, fašističkog i uličarskog repertoara predsjednika Opštine Nikšić, shvatili smo da i od goreg ima gore i da je naš grad, ne na civilizacijskom dnu, nego već u podrumu, u koji ga je smjestila aktuelna lokalna vlast – navode iz DPS Nikšić, koji je predvodnik pomenute koalicije.

Da inovativnosti u bezočnom utrkivanju u ponižavanju države Crne Gore nema kraja, potvrđuje i, kako su rekli, najprizemniji gest Kovačevića.

– Nakon sjeđenja za vrijeme intoniranja himne Crne Gore, nakon držanja tri prsta na srcu ili bolje reći na džepu, opet za vrijeme trajanja instrumentala državne himne, nakon negiranja genocida u Srebrenici, relativizovanja ogavnog skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću, pjevanja nacionalističkih pjesama poput „leleču Turci, kukaju Bule“, nakon podnošenja izvještaja Milici Zavetnici o tome koliko je učinio na putu ponižavanja i unižavanja grada na čijem je čelu, sada smo doživjeli i uličarsku paradu i gestikulaciju za vrijeme intoniranja himne.

Ovo je najprizemniji gest koji se desio u našoj zemlji, inače u protekle tri godine bogatoj po besramnim, necivilizacijskim i prostačkim potezima i odnosu prema simbolima i samoj državi, u kojoj ovi i ovakvi mučenici obnašaju značajne funkcije i primaju pozamašne apanaže, dotacije, kartice koje se daju za kockanje…– istakli su iz nikšićkog DPS- a…

U koaliciji, okupljenoj oko DPS- a, tražili su i konkretnu reakciju koalicionih partnera Kovačevića – Demokratske Crne Gore i GP Ura.

– Očekujemo da se „prave mrtvi“ i da se služe demagoškim floskulama, te da neće imati hrabrosti da smijene čovjeka koji je odavno unizio funkciju koje nije ni bio dostojan – zaključili su oni.

REAKCIJA BEZ AKCIJE

Nosioci vlasti u gradu pod Trebjesom oglasili su se kratkim saopštenjima dan nakon skandala u režiji predsjednika Opštine, ali, kako je opozicija i očekivala, poprilično neutralnim stavom.

Iz GP Ura je saopšteno da će se o daljoj podršci Kovačeviću odrediti – nakon odluke nadležnih institucija.

– Nije za očekivati da država ikome „utjeruje“ patriotizam, ali nije prikladno ni nipodaštavati emocije onih koji ih istinski osjećaju za svoju domovinu. Zato, smatramo da je obaveza države da zakonski sankcioniše nepoštovanje državnih simbola koje ima za cilj ponovno pravljenje vještačkog jaza na nacionalnoj osnovi među građanima.

Zato tražimo od svih javnih službenika i funkcionera da se prema simbolima države, od koje im nimalo ne smeta da uredno i redovno primaju platu, odnose s poštovanjem, kako i dolikuje pozicijama na kojima se nalaze – poručili su iz partije odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

U nikšićkom odboru Demokratske Crne Gore žele da vjeruju da su pravdanja prvog čovjeka Nikšića činjenična, a da u suprotnom – Kovačević zaslužuje svaku osudu i dovodi u pitanje integritet nosioca javne funkcije.

– Stav Demokratske Crne Gore po pitanju poštovanja državnih simbola je kristalno jasan i to pokazujemo na svakom koraku – naveli su oni.

Kako kažu, osuđuju svaki vid primitivnog ili bilo kog drugog izlaganja poruzi ili nepoštovanja državnih simbola.

– Smatramo da je poštovanje državnih simbola, ne samo svoje, već i svih drugih država, stvar elementarne pristojnosti i državničke i lične odgovornosti – saopštile su Demokrate.

„JASNI I PRINCIPIJELNI STAVOVI“

Ovakva reakcija partija lokalne vlasti zavrijedila je ironičan komentar na Tviteru potpredsjednika Socijaldemokrata (SD) Borisa Mugoše.

– Ko ima nešto protiv ovako jasnih i principijelnih stavova? Ko su ti nedobronamjerni koji žele da se ugasi želja za vjerovanjem i da se ne utvrdi činjenično stanje i sačeka konačna odluka nadležnih institucija – napisao je Mugoša na Tviteru. 

Vuković- Kuč: Jasenovac je za njih reklama, a ne mjesto stradanja i užasa…

Članica Predsjedništva Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković-Kuč saopštila je da su samo Marko Kovačević i njegovi istomišljenici priželjkivali da je Crna Gora, luča antifašističke i partizanske borbe, nešto nalik na NDH i nacističku Njemačku.

Ona je reagovala na izjavu predsjednika Opštine Nikšić da je Tužilaštvo postupilo po principima NDH i nacističke Njemačke zato što je protiv njega podnijeta krivična prijava nakon što je tokom intoniranja himne ispružio srednji prst.

Vuković-Kuč smatra da se poređenja sa NDH pravi zato što ništa ne znaju o istoriji, ili zato što je Jasenovac za njih reklama, a ne mjesto stradanja i užasa, ili zato što su maliciozni i spremni da Crnoj Gori svakodnevno nanose neprocjenjivu štetu.

– Priča o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, laž smišljena u šovinističkim medijima, vazda se poteže kad se brane antidržavni postupci funkcionera zatečenih u foteljama koje su prigrlili, svjesni da ih nijesu dostojni, zato u njima i rade što ne bi ni najnevaspitaniji ljudi na ulici – zaključila je ona.

ALEKSANDAR Ljumović: Država će preteći, sramota živi dovijeka

Potpredsjednik Liberalne partije Aleksandar Ljumović kazao je da je Marko Kovačević pao još niže kada je sprovođenje zakona od strane pravosudnih organa drsko nazvao progonom, a Crnu Goru uporedio sa NDH i nacističkom Njemačkom.

Ljumović konstatuje da smo navikli na ovakve ocjene iz ovih ideoloških i crkvenih krugova i velikodostojnika, kad god moraju da poštuju zakon i „spušte se“ sa „nebesa“.

– Infantilno, bezobrazno ili slučajno, ali predsjednik nikšićke opštine, iskazao je „manuelno“ odnos prema građanima ove zemlje na najprizemniji mogući način! Moguće da se ekstenzija njegove četničke šake, ukočila zbog klima uređaja, ali ga je „pareza“ podržala dovoljno dugo, da sa šeretskim smiješkom pokaže Crnoj Gori što misli o himni, državi i njenim građanima – naveo je Ljumović.

Kako je zaključio, izvinjenja i pojašnjenja nema.

– A i zašto bi, kad su mu do sada prolazile i prolaze sve bravure, od negiranja genocida u Srebrenici, preko pravdanja pjevanja „oslobodilačkih pjesama“.

Ostaje u cijeloj priči najjadnije to što je služba predsjednika države Jakova Milatovića, koja je objavila video i fotografije sa događaja, uklanjanjem sadržaja pokušala da prikrije državnu sramotu. Bilo je to stavljanje smokvinog lista na Markovu sramotu, kojom se on diči kao klinac, koji kroz zadnje vjetrobransko staklo pokazuje vozaču iza zadovoljstvo, što ga je njegov tata pretekao- rekao je Ljumović.

Dodao je da će preteći Crna Gora i ovakve primjere, a gradonačelniku antifašističkog Nikšića poručio da sramota živi dovijeka…

BONUS VIDEO: VELIKI Skandal tokom intoniranja himne Crne Gore u Nikšiću

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

TAMARA Klikovac: Cilj DARIA Vraneša, da stavi Pljevlja pod suverenitet Srbije… (foto)

Povezivanje Republike Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja- Nikšić- Boka i njegovim izuzimanjem, što jasno implicira…

2 sata ago

PRONAĐEN način da se produži pritvor Milivoju KATNIĆU i Zoranu LAZOVIĆU: Tužilaštvo proširilo istragu– zarade od prodaje rakije i placa Šoškić, vidi kao prihode od kriminala… (foto)

Specijalno državno tužilaštvo našlo je način da produži pritvor bivšem Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću…

2 sata ago

NEVENA Kovačević: Formalizacija državne sramote… (foto)

Odlučio je MILOJKO Spajić da umjesto iole perspektivnog političara Vladu svojevoljno potčini sanjarima nikada dosanjane…

3 sata ago

RANKO Krivokapić i SEAD Turčalo: Crna Gora i BiH preživjele i veće izazove od ruskog uticaja… (foto, video)

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BIH) uspješno će savladati izazove koje postavlja Rusija, jer…

4 sata ago

ANDREJ Nikolaidis: Andrija RAJO Mandić i Milan PIPUN Knežević, tvrde da će zbog Spajićeve Rezolucije UN- a, uraditi ovo i ono. Neće oni ništa… (foto)

Vučićevi tabloidi pljuju po MILOJKU Spajiću. Time mu čine uslugu. Prvo: koga oni nisu vrijeđali,…

4 sata ago

“MAJ KAKAV SE NE PAMTI”- IZ LOŠEG U GORE: Dani će biti “šareni”- sunce, kiša, pljuskovi, vrijeme koje se očekuje do petka je… (foto, video)

Danas se planira djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom…

6 sati ago

This website uses cookies.