IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG Vlahović: Naše vlasti nemaju ni znanja, ni želje, niti kuraži da bilo što decidno i jasno odgovore Vučiću, Vučeviću i Dačiću… (foto)

Ministar odbrane Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević, nedavno je izjavio da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju time što su priznale Kosovo. On je kazao da je to miješanje u unutrašnje stvari Srbije te da će im se to obiti o glavu.

Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose, kaže za Danas da su takve izjave neuobičajene, kao i da ne vidi kako bi se bilo šta moglo obiti o glavu Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

„Obe zemlje su u NATO. On (Vučević) daje izjave koje nisu zasnovane na bilo kakvim realnim političkim, strateškim, pretpostavkama. To je svojevrsna pretnja, daleko više od upozorenja. To nije ni uobičajeno ni dopušteno da se govori za susedne zemlje. Za zemlje sa kojima Srbija želi dobrosusedske odnose“, kaže Đukić.

Dodaje da je napravljen diplomatski nonsens sa „našim prvim susedima“ te da će oni sigurno zatražiti razjašnjenje na odgovarajućem nivou.

„Beograd sada pokušava da koliko više može stvari oko Kosova vrati makar jedan korak unazad. Otišao je suviše unapred, maltene do ivice priznanja Kosova. Dobro mu dođu Severna Makedonija i Crna Gora kao naši najbliži, i kako se misli najslabiji susedi, što nisu, jer su u NATO

. Stalno se prigovara zašto su te zemlje priznale Kosovo, a ne postavlja se pitanje zašto je stotinu drugih zemalja priznalo Kosovo. Beograd beži od Brisela dva i Ohridske agende kao đavo od krsta, a to pravno obavezujući sporazum od koga se ne može pobeći“, kaže član Foruma za međunarodne odnose.

Kada se posmatra vrijeme u kome je ova izjava upućena, a to je vrijeme formiranja vlade u Crnoj Gori, naš sagovornik kaže da je to pokušaj da se izvrši pritisak oko Kosova, kao i da se obezbijedi bolji prolazak u vladi srpskim strankama.

Naš drugi sagovornik, ambasador i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora, nekadašnji ministar spoljnih poslova Crne Gore, Miodrag Vlahović odgovarajući na pitanje da li je ovakva Vučevićeva izjava prijetnja, kaže:

„Nije to pitanje našeg doživljaja. Nije samo taj dio njegove izjave prijetnja, već i ostali segmenti, đe pominje i mogućnost promjena granica. Naravno, jasno je da kroz g. Vučevića govori Aleksandar Vučić. Tako da prijetnje dolaze sa te adrese – ministar je tu samo zvučnik.

Crna Gora je članica NATO. To je, pokazalo se, jedna vrlo korisna stvar. Zato su zvanični Beograd, Kremlj, Crkva Srbije i roj srpskih medija i srpskih nacionalista, i kod vas i kod nas, bili toliko žestoko protiv toga.

Čitaj još:   VESKO Garčević: Pismo Vučića, upućeno Đukanoviću smišljeno omalovažavanje zemlje...

Pošto su naša nezavisnost i suverenitet, nažalost, podriveni i kompromitovani u velikoj mjeri– djelovanjem i Srbije i Rusije, uz podršku Crkve Srbije i srpskih nacional- šovinista u našoj zemlji– sâmo naše savezništvo u Alijansi čini takve prijetnje– uprkos svega pomenutog – manje bitnim i dramatičnim.

Naša vlasti, nastavlja, nemaju ni znanja, ni želje, niti imaju kuraži da bilo što decidno i jasno odgovore Vučiću, Vučeviću i Dačiću, koji se takođe oglasio. Neki bi rekli da je to zato što su i oni sami dominantno Srbi. Ja se s tim, ipak, ne slažem. Oni su srpski nacional-šovinisti različitih agregatnih stanja i intimni/iskreni protivnici crnogorske nezavisnosti. Zato ćute i slušaju Vučića“, kaže Vlahović.

Upitan koliko je ozbiljno kada ministar odbrane jedne zemlje uputi takvu poruku nezavisnoj i suverenoj drugoj zemlji, Vlahović odgovara:

„Crna Gora i Srbija su bratske zemlje i bla-bla, zar ne? Vučević/Vučić se upisao u dugu listu srpskih državnika, političara, popova, akademika, umjetnika i intelektualaca koji su na takav način iskazali ljubav, solidarnost i bratstvo prema Crnoj Gori i crnogorskom narodu. Ja mislim da je to, zapravo, vrlo korisno.

Vlast u našoj zemlji često koristi argument da je priznavanje Kosova miješanje u unutrašnje stvari Srbije. Iz toga proizašlo je pitanje za ambasadora Vlahovića, da li je ova vrsta Vučevićeve „prijetnje“ miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore?

Pitajte Francuze u vezi priznanja Sjedinjenih Američkih Država, molim Vas, kaže, dodajući:

„To vam je problem sa suverenim zemljama i suverenim vlastima: donose suverene odluke.

Više je nego cinično da Srbija bilo koga na kugli zemaljskoj proziva za miješanje u unutrašnje stvari. Ovo što vaša zvanična politika, službe, crkva i mediji godinama rade u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu– kako se to zove na srpskom?

Srbija nije bila u ratu, a sad se ne “meša”? Do ramena ste u tome. Uz puno krvi, tokom devedesetih, kao što cijeli normalni svijet zna. I uz neka mučka ubistva i teške zločine, kao što i vi znate. Da ne zaboravim: ko je ubio Olivera Ivanovića, znate li? I zašto?“, podsjeća.

S obzirom da je Jakov Milatović po osvajanju predsedničkog mandata kazao da neće biti otpriznavanja Kosova, ali da se to pitanje često postavlja, sledi isto: Da li može doći do otprizavanja Kosova od strane Crne Gore, na šta kratko odgovara:

Čitaj još:   SKANDAL: Vučić OPOZVAO AMBASADORA koji je UMRO 2017. godine

Ne, kaže, naravno.

„Pravo pitanje je: što Srbija ne prizna Kosovo? Gubite istorijsko vrijeme, pošto niste uspjeli – a imali ste skoro 90 godina – da uvažite i integrišete kosovske Albance. Nikad vam to nije palo na pamet. Kad bi se neko toga sjetio – bio je brutalno uklonjen iz političkog života. Uhapsili ste Vlasija i počinili gnusne zločine i zločine protiv humanosti na Kosovu– i izgubili Kosovo. Nije vam Crna Gora za to kriva.

Uz to, nacionalistička Srbija sanja o Kosovu bez Albanaca. A to ne može, znate. (Mada, ja sam roden u Đakovici, pa možda nisam objektivan. Ili su me u porodilištu zamjenili za nekog Arbanasa, pa otud ovakvi “antisrpski” stavovi, ko zna?)

U svakom slučaju, sebe smatram velikim prijateljem Srbije i Srba. Žao mi je što to ogromna većina ne bi doživjela kao ozbiljnu izjavu. E, tu je problem sa srpskom politikom i sa srpskom političkom kulturom. Ko ne prepoznaje prijatelje, vode ga oni koji ga uništavaju. Ili obrnuto, ako vam je lakše: kada vas vode ekstremni nacionalisti i šovinisti, prvo želite da se otarasite iskrenih prijatelja i njihovih prijateljskih savjeta.

A to vam je mnogo veći problem nego onaj što po instrukciji, pardon, mlate vaš ministar vojni i njegov šef“, zaključuje Vlahović.

izvor: Standard.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more