IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOŠ Bešić: Nije tačno da u novoj vladi Crne Gore neće biti Srba… (foto)

Profesor Miloš Bešić ocijenio je da se ne može reći da u novoj crnogorskoj Vladi neće biti Srba ukoliko ne bude zastupljena koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice Demokratskog fronta (DF).

On je za Radio Slobodna Evropa kazao da je na izborima od 11. juna za stranke bivšeg Demokratskog fronta (sadašnji naziv „Za budućnost Crne Gore“) glasalo nešto više od 40.000 birača, odnosno petina od preko 200.000 građana, koji se u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Srbi.

Ukazuje i na jake tenzije između manjinskih naconalnih stranaka i bivšeg DF-a, kao posljedicu pregovora o formiranju Vlade.

Zbog odluke da se Vlada formira bez stranaka DF, uslijedili su politički i medijski napadi na Spajića i predstavnike manjinskih naroda.

Na društvenim mrežama formirana je grupa „Odbrana izborne volje“ sa više od 7.000 članova koja poziva na proteste pod sloganom „U boj ustani Srbine“. U videu se smenjuju fotografije lidera manjinskih naroda, Spajića i Đukanovića uz poziv na okupljanje protiv „izdajnika i svetinjo -kradica“.

Čitaj još:   Vic dana Policajac zaustavio Muja u Sloveniji...

Demokratska partija socijalista ocijenila ga je sramnim upravo zbog targetiranja manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Organizatori auto-litija pod sloganom „Odbrana izborne volje“, koje su najavljene za danas u svim gradovima Crne Gore, iako su bili u obavezi, nisu policiji prijavili okupljanje.

Iz Uprave policije u izjavi za CdM tvrde da je policija spremna da održi javni red i mir i zaštiti bezbjednost građana.

Na osnovu istraživanja profesor Miloš Bešić kaže da će „samo kroz Pokret Evropa sad i Demokrate, koji će biti kičma Spajićeve Vlade, u nju biti uključen veći broj Srba nego što će se njihov broj smanjiti isključivanjem DF-a“.

On odbacuje tezu da će, ukoliko DF ne uđe u Vladu to biti izigravanje izborne volje građana.

„Tačno je da DF glasaju uglavnom Srbi, ali nije tačno da Srbi glasaju samo DF, već glasaju i druge stranke“, dodao je Bešić.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more