IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CETINJE- Odbor za očuvanje CPC: Upravljanje Crkvom preuzela neovlašćena lica, jedini legitiman izlaz je sazivanje Opštecrnogorskog zbora…

Dostojanstvo mitropolita je doživotno. Aktivna funkcija mitropolita nije doživotna, jer ju je on sam suspendovao. Mitropolit Mihailo sam je sebe već umirovio kada je prekinuo saradnju sa svještenstvom, s vladikama i s vjernicima CPC. Svojim radom isključivo s civilnim okruženjem, on se potpuno odvojio od visoke dužnosti mitropolita. Opštecrnogorski zbor ima puno i legitimno pravo da konstatuje njegovo umirovljenje!

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 31. VIII. 2023… 10: 58… CETINJE- Odbor za očuvanje CPC: Upravljanje Crkvom preuzela neovlašćena lica, jedini legitiman izlaz je sazivanje Opštecrnogorskog zbora…

Odbor za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve obavijestio je javnost da je sazvan Opštecrnogorski zbor 3. septembra 2023. godine na Cetinju u 12 časova. Zbor je na zahtjev svještenstva i vjernika sazvan od strane vladike  Borisa Bojovića i Odbora za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve.

Saopštenje za javnost Odbora za očuvanje CPC prenosimo u cjelosti:

Obavještavano javnost Crne Gore da je sazvan Opštecrnogorski zbor 3. septembra 2023. godine na Cetinju u 12 časova.

Na zahtjev svještenstva i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve Zbor su sazvali vladika  Boris Bojović i Odbor za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve.

U istoriji naše Crkve i crnogorske države Opštecrnogorski zbor – kao institut neposredne demokratije – sazivali su vladike i svještenstvo, vladari i glavari crnogorski. Zbor je donosio najvažnije, često i sudbinske odluke o državnim i crkvenim pitanjima.

Danas se Crnogorska pravoslavna crkva nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Rad njenog Sinoda i Mitropolitskog savjeta potpuno je paralisan. Ustav CPC faktički nije na snazi, iako je postojala ustavna obaveza da se njegova pravosnažnost aktivira objavljivanjem u službenom listu Lučindan.

Sinod CPC nije se sastajao u punom sastavu još od 2019. godine. Mitropolitski savjet ne održava se više od 10 godina.

Čitaj još:   VIC O SMAKU SVIJETA: Sreli se Merkelova, Putin i Tramp

Koristeći duboku starost Mitropolita Mihaila, upravljanje Crkvom preuzeli su neovlašćena civilna lica. Napravljena je tako nenadoknadiva šteta Crkvi i njenom ugledu donošenjem odluka koje nijesu u skladu s kanonskim pravom.

Jedini legitimni izlaz iz ove situacije je sazivanje Opštecrnogorskog zbora. Štaviše, bila je dužnost i obaveza vladike Borisa i svještenstva da na Opštecrnogorskom zboru iznesu prijedloge za potpunu konsolidaciju Crkve i daljnjeg upravljanja njome.

Oni su najpozvaniji da Zboru predlože odluke koje bi CPC vratile u normalni kanonski poredak, koje bi ujedinile vjernike u zajedničkoj gradnji duhovnog oslonca u ovim teškim vremenima i koje bi CPC učinile visokopoštovanom institucijom u crnogorskom društvu i u pravoslavnom svijetu.

Dostojanstvo mitropolita je doživotno. Aktivna funkcija mitropolita nije doživotna, jer ju je on sam suspendovao. Mitropolit Mihailo sam je sebe već umirovio kada je prekinuo saradnju sa svještenstvom, s vladikama i s vjernicima CPC. Svojim radom isključivo s civilnim okruženjem, on se potpuno odvojio od visoke dužnosti mitropolita.

Opštecrnogorski zbor ima puno i legitimno pravo da konstatuje njegovo umirovljenje! Njegovo je neotuđivo pravo i da Mitropolitu Mihailu izrazi zahvalnost i poštovanje za sve vrijedno što je učinio za CPC. Njegovo je pravo i da odluči o očuvanju dostojanstva Mihaila kao umirovljenog mitropolita kome pripadaju sve počasti i privilegije umirovljenog poglavara CPC.

Umirovljeni mitropolit će u potpunosti koristiti Vladičanski dom na Cetinju. Imaće svu pomoć koja mu je potrebna, kao i materijalnu obezbijeđenost svakoga mjeseca u visini dvije prośečne penzije u Crnoj Gori.

Članovi Odbora za očuvanje Crnogorske pravoslavne crkve uvjereni su da nema nikavih razloga za strah da će održavanje Opštecrnogorskog zbora izazvati sukobe među ljudima, jer za takvo što niko razborit nema razloga ni motiva. Uvjereni su da nema razloga strahovima da će doći do podjele Crnogoraca niu vjernika CPC. Naprotiv, svako razuman će se s radošću dočekati početak konsolidacije i novog razdoblja u istoriji CPC.

Čitaj još:   Čavušoglu: Odnosi Srbije i Turske na maksimumu, NOVI PAZAR U SRCU (foto)

Cetinje je grad ljubavi, mira i tolerancije. On je naša prijestonica. Kao što su naši stari i u volji i nevolji zborovali i vijećali na Cetinju što da se čini, nama današnjima pripada sveto crnogorsko i demokratsko pravo da dođeno na Opštecrnogorski zbor i zajedno, složno i bratski donesemo odluke za opšte dobro.

Da je vječna Crnogorska pravoslavna crkva! Da je vječna Crna Gora!

Odbor za očuvanje CPC čine – profesor Milenko Perović predśednik, Vladika Boris, svještenstvo, pet crkvenih opštinskih odora CPC i istaknuti vjernici i prijatelji CPC.

Izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more