IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MITROPOLIT MIHAILO NE ŽELI U MIROVINU: NEMIRI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI… (foto)

Prije nekoliko dana na Dvorskom trgu na Cetinju održan je Opštecrnogorski zbor, na kojem je episkop Ostroško-nikšićki Boris Bojović izabran za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve. Sukob u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi: Izabran mitropolit, poglavar Mihailo sve nazvao “političkim mitingom”

Na tom zboru donesena je odluka i o tome da se trenutni poglavar CPC-a Mihailo povuče u mirovinu, ali i da se obnovitelj CPC-a Antonije Abramović kanonizira te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Međutim, protiv odluke o smjeni bio je aktuelni čelnik ove vjerske organizacije Mihailo, koji je istakao da se „uličnim mitinzima“ ne može smjenjivati mitropolit u službi i birati novi „pored živog i zdravog poglavara“, piše Stav.

Propali politički miting, odnosno bezuspješni puč održan u organizaciji ‘Odbora za očuvanje CPC-a’ 3. septembra 2023. godine na Cetinju nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC- a, te prema tome je pravno ništav i ne proizvodi nikakve posljedice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo CPC- a.

Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati mitropolit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC- a, novi poglavar, te su ‘odluke’ bez ikakve važnosti za CPC – podvukao je mitropolit Mihailo.

Čitaj još:   MIHAILO: Spriječiti upisivanje CRNOGORSKE kulturne baštine u vlasništvo STRANE države

Mitropolit Mihailo, svjetovnog imena Miraš Dedeić, vrhovni je poglavar CPC-a praktično od smrti dotadašnjeg čelnika Antonija Abramovića, koji je preminuo prije 27 godina. Tačnije, mitropolit Mihailo službu je zvanično preuzeo na Badnji dan 1997. godine.

Ono što je neosporno jeste to da se od tada sve do danas vjerska zajednica kojom je rukovodio čvrsto protivila velikosrpskoj politici i svetosavskom vjerskom fundamentalizmu, priznala je Genocid nad Bošnjacima te je bila jedan od najčvršćih glasova razuma u regiji.

Ako su trenutni nemiri u CPC- u rezultat raznoraznih „političkih mitinga“, bez obzira na kojoj „strani“ bili održani, to bi mogao biti znak za uzbunu kako za sve dobronamjerne Crnogorce, tako i za one koji žive u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji. Odnosno, ono čega se plaše svi jeste moguće uplitanje zvaničnog Beograda u cjelokupnu priču.

Na taj način bi bio zakucan i posljednji čavao u lijes Crne Gore kao nezavisne i suverene države. Uprkos sumnjama kojima se nemoguće oduprijeti, ostaje nada da su dešavanja u CPC-u ipak rezultat demokratske volje isključivo članova njenih organa.

izvor: Stav

Čitaj još:   ŽESTOKA REAKCIJA MITROPOLITA MIHAILA: "Crna Gora ne postoji više, DRITAN NAS JE ISPORUČIO SRBIJI, neće biti mira dok se..."
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more