IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANIJEL Živković: DPS spreman da pruži podršku u parlamentu- ali bez ucjena i ultimatuma… (foto)

Ako neko misli da će jednostranim ispostavljanjem rješenja bilo kome u crnogorskom parlamentu sebe pretpostaviti kao partnera Evropskoj uniji ili zagovornika evropskih vrijednosti na krivom je putu. U nama neće imati sagovornika.

Ako neko želi da se kroz konsultacije, dogovornom dolazi do tih rješenja mi smo svakako partneri i to smo pokazali u prethodnom vremenskom periodu bilo da smo bili vlast bilo da smo bili opozicija – podvukao je v.d. predsjednika DPS- a

Ukoliko neko želi da kroz konsultacije i dogovorom dolazi do rješenja – Demokratska partija socijalista (DPS) ne isključuje mogućnost da u parlamentu pruži podršku u situacijama kada je neophodna kvalifikovana većina, poručio je v.d. predsjednika te partije Danijel Živković.

On je u razgovoru za Novu M upozorio da DPS ne pristaje na ucjene i ultimatume.

– Ako neko misli da će jednostranim ispostavljanjem rješenja bilo kome u crnogorskom parlamentu sebe pretpostaviti kao partnera Evropskoj uniji ili zagovornika evropskih vrijednosti na krivom je putu. U nama neće imati sagovornika.

Ako neko želi da se kroz konsultacije, dogovornom dolazi do tih rješenja mi smo svakako partneri i to smo pokazali u prethodnom vremenskom periodu bilo da smo bili vlast bilo da smo bili opozicija. Ne pristajemo ni na kakvu vrstu ultimatima i ucjena- podvukao je Živković.

To, su, kaže, pokazali i u prethodnom periodu.

– Nećemo pristati nikome, nijednom političkom subjektu da ispostavlja jednostrana rješenja i da na taj način sebe predstavlja kao navodnog zastupnika evropskih vrijednosti ili evropske agende i da okrivljuje onog drugog preko puta sebe kako on nije za to jer nije glasao za nečija rješenja. Konsultacije, dogovori, razgovori… Nakon toga naravno uvijek možemo da budemo konstruktivni u procesu donošenja odluka koje podrazumijevaju kvalifikovanu većinu – kazao je Živković.

Ako se formira, vlada će biti nestabilna

Živković se osvrnuo i na pregovore o formiranju vlade. Kako sada stvari stoje jasno je, kaže, da ta vlada ne može biti stabilna ako uopšte bude formirana.

– Jasno je da ta vlada, kako teku ovi pregovori, ne može biti stabilna. Znači ne može biti stabilna i ta stabilnost ne zavisi samo od broja poslanika koji će podržati tu vladu nego od homogenosti onih politickih struktura koji će joj dati podršku unutar crnogorskog parlamenta.

Čitaj još:   Komičar novi šef države, ovo je zapravo Vladimir Zelenski? (foto)

Vidite i sami da su upravo politički subjekti koji se nalaze na jednoj poslaničkoj listi, potpuno heterogeni i programski i ideoloski i da ne mogu da se dogovore kako bi trebalo ta buduća vlada da izgleda. S obzirom na to, ne mislim da može biti stabilna ako se formira, za sada nemamo uvjerenje da ce se ta skorije formirati – ocijenio je Živković.

Iako pojedini, kada govore o Vladi na čelu sa DPS- om, ističu negativne stvari, Živković kaže da se ne odriču objektivne odgovornosti. Ali ne može se poreći da je ta Vlada bila stabilna i uspješna.

– U svakom slučaju, građani ne mogu da čekaju jer je vlada potrebna. Sve to liči na jednu agoniju, na neozbiljnost i neodgovornost. Građani nemaju vremena da čekaju.

Vlada je potrebna Crnoj Gori , potrebno je što prije tu Vladu formirati, potrebno je da ta bude evropske orjentacije. Ukoliko ne bude evropske orjentacije i ukoliko uopšte bude formirana, dajte da se što prije formira da bismo izglasali nepovjerenje u crnogorskom parlamentu kao i prethodnoj Vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića – kazao je Živković.

Živković ne misli da DPS ima mali koalicioni kapacitet kao što se to u javnosti spočitava.

– Argumenti koje trenutno naša politička konkurencija ispostavlja kako DPS nema koalicioni kapacitet potpuno su nestali kako prolazi vrijeme i naravno politička konkurencija ne želi vam dobro nego ona priželjkuje da nekako nestanete sa političke scene.

Njima bi Demokratska partija socijalista najviše odgovarala kada bi nestala ili kada bi bila svedena na neku mjeru od 2 ili 3 poslanika e tada bi našoj političkoj konkurenciji to bilo prijemčivo i naravno tada bismo im odgovarali. Pošto smo na ovim izborima sačuvali političku relevantnost onda im i dalje to ne odgovara. Zato moramo malo remodelirati način ponašanja na političkoj sceni – poručio je on.

Ako nisu dogovoreni principi, smatra da onda tu saradnje nema.

– DPS ne može biti partner onima koji žele da vide koalicioni kapacitet u destrukciji- zaključio je Živković.

epa08652520 Montenegrian patriotic organizations during a post-election patriotic rally in Podgorica, Montenegro, 06 September 2020. Montenegrian patriotic organizations close to President Milo Djukanovic and his Democratic Party of Socialists (DPS) have staged a rally in support of Montenegrian sovereignty, as local media reports. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Uskoro odluka o izboru novog rukovodstva partije

Na vanrednom kongresu DPS-a 2021. zaključeno je da se u roku od dvije godine pripremi partija za neposredan izbor partijskog rukovodstva. No, kako je rekao, više izbornih ciklusa u prethodnom periodu omelo je stranku da se bavi ovim pitanjem.

Čitaj još:   Svi smo mi Angela Merkel: Hit video liderke bez maske ... (foto i video)

O tome kada će biti izabrano novo rukovodstvo partije i na koji način, ističe da bi uskoro trebalo da odluče partijski organi.

– Ovih dana i sedmica teku konsultacije u našoj partiji o toj temi. Imamo intezivne sastanke svakog dana da vidimo šta je to najadekvatniji model izbora partijskog rukovodstva jer kao što znate to je po prvi put da neka partija ima motiv da izabere partijsko rukovodstvo neposrednim putem tj. da članovi učestvuju u izboru partijskog rukovodstva, govorim o predsjedniku stranke i potpredsjednicima kao i predsjednicima opstinskih organizacija.

Vidjećemo na bazi tih konsultacija u odnosu na stepen sređenosti naših baza podataka šta je to najadekvatniji model koji ćemo u ovom momentu primijeniti ali definitivno neće dugo proteći kada ćemo te izbore održati jer je to neophodno ako ništa makar zbog jednog razloga, da partija bude pripremljena za naredne izborne izazove koji nas očekuju u sledećoj godini – dodao je Živković.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more