IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DPS predlaže: Umanjiti akcize na gorivo do 50 odsto, račune za struju do 40 odsto, pomoći penzionere, podstanare… (foto)

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) predložio je set mjera za očuvanje životnog standarda građana Crne Gore koji podrazumijeva umanjenje akciza na gorivo do 50 odsto uz koordinisanu aktivnost inspekcijskog nadzora i kontrole formiranja maloprodajnih cijena u državi, jednakratnu pomoć od 150 eura za korisnike najniže penzije, privremene nadoknade Fonda PIO i novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca, kao i 350 eura za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice.

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomije, vijesti, ponedeljak, 18. IX. 2023… 19: 58… DPS predlaže: Umanjiti akcize na gorivo do 50 odsto, račune za struju do 40 odsto, pomoći penzionere, podstanare… (foto)

Kako je rekao prof. dr Nikola Milović ispred Kluba poslanika DPS-a, mjere podrazumijevaju i jednokratnu pomoć od po 300 eura za sve podstanare u Crnoj Gori, te 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva za period do tri mjeseca.

“Osloboditi plaćanja, ili subvencionisati 100 odsto troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova u Crnoj Gori, za prvo polugodište, odnosno semestar; subvencionisati kupovinu drveta i peleta i to po 20 odsto nižim cijenama od tržišnih za socijalno ugrožene kategorije stanovništva; obezbijediti dodatnu podršku za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći u iznosu od 100 eura za period do tri mjeseca; formirati robne rezerve sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama; nastaviti sa ciljanim mjerama fiskalne politike uz implementaciju strukturnih reformi sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka”, naveo je Milović.

On je pozvao Vladu da bez odlaganja, po hitnom postupku usvoji i implementira navedene mjere.

Čitaj još:   EVO GRMI, SIJEVA, OLUJA SE SPREMA: Upozorenje na kišu sa grmljavinom, večeras moguć snijeg... (foto)

Milović je rekao da ovoliku inflaciju Crna Gora ne pamti ni iz doba globalne ekonomske krize 2008. godine.

“Danas država nije preuzela ništa da bi kontrolisala katastrofalno finansijsko stanje u kom su se našli građani. Dozvoljeno je da inflacija nastavi da bukti i pretvori se u finansijski požar koji je doveo do nastavka enormnog rasta cijena osnovnih i svih drugih životnih namirnica. Igre sa dnevnim, samoreklamirajućim akcijama “Stop inflaciji” nijesu ozbiljan odgovor na socioekonomsko posrnuće koje prijeti građanima Crne Gore”, ocijenio je Milović, poručujući da je potrebno snažno reagovanje Vlade kroz ciljano usmjerene mjere ekonomske politike.

Posebno ističe neophodno očuvanje životnog standarda građana kroz hitnu primjenu paketa mjera, kako bi se prevenirale još gore posljedice socioekonomskih poremećaja.

“Pravednost koncipiranog paketa mjera ogleda se u tome što je usmjeren direktno na one koje nejviše pogađa rast cijena i one kojima je pomoć najpotrebnija. Neophodno je neodložno i hitno postojeća budžetska sredstva upotrijebiti za sprovođenje konkretnih mjera finansijske podrške građanima Crne Gore”, poručio je Milović.

Milović je rekao da su mjere ostvarive ako ima volje trenutne vlade “koja je dužna da upotrijebi budžet tako da građanima nudi socijalni mir i prosperitet”.

“Vlada će biti formirana na klimavim osnovama”

Prilično mučno teče proces formiranja Vlade, politički akteri su vezani za međusobno nepovjerenje i sistem pregovaranja koji je prilično skriven od građana Crne Gore, kazao je prof. dr Nikola Milović ispred Kluba poslanika DPS- a.

Milović je rekao da će Vlada biti formirana na klimavim osnovama.

Čitaj još:   SABORAC MILE DODIKA PLAŠI SE KAO MALO DIJETE: "Naziv RS- a mogao bi biti OSPOREN!" (foto, video)

“Jedino vlada koja će biti bazirana na evroatlanmskim principima je ona vlada čiji dio bi bili”, poručio je Milović na konferenciji za medije.

Osvrćući se na stav Demokratske Crne Gore da neće u Vladu u kojoj bi bili Socijaldemokrate i Mehmed Zenka, Milović kaže da je to dodatni kamen o vratu mandataru Milojku Spajiću.

Milović nije želio da komentariše riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Gabrijelu Eskobaru u lice reći šta misli o njegovoj izjavi o miješanju u formiranje Vlade u Crnoj Gori.

izvor Kolektiv.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more