IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vlade CRNE GORE ni na vidiku: Ko sa kim hoće, a ko sa kim neće… (foto, video)

Jasnu poruku Spajiću poslale se Demokrate Alekse Bečića da neće podržati vladu u kojoj bi se našli Mehmet Zenka i Socijaldemokrate, jer su na vanrednim parlamentarnim izborima, 11. juna, bili na izbornoj listi okupljenoj oko Demokratske partije socijalista…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 18. IX. 2023… 11: 58… Vlade CRNE GORE ni na vidiku: Ko sa kim hoće, a ko sa kim neće… (foto, video)

MILOJKO Spajić je ranije jasno kazao da o formiranju vlade neće pregovarati sa GP URA i DPS- om…

Arhiva: Foto: Miraš Dušević/CdMArhiva: Foto: Miraš Dušević/CdM

Pregovori o formiranju vlade odvijaju se daleko od očiju javnosti, ali prema nezvaničnim informacijama mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić još uvijek ne uspijeva da postigne konačan dogovor sa predstavnicima partija koje bi participirale u 44. Vladi.

Iako Demokrate o formiranju nove vlade pregovaraju samostalno, oni su na izborima nastupali u koaliciji sa Građanskim pokretom URA na čijem čelu je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Na stav Demokrata reagovali su iz PES- a i podsjetili da je njihov Pokret upravo donio odluku da se o sastavu nove Vlade razgovara sa onim predstavnicima i partijama koje su Spajića podržali na konsultacijama kod predsjednika države Jakova Milatovića.

“Tako da, ukoliko i drugi subjekti i svi poslanici budu poštovali donijete odluke, Vlada će biti izglasana od onih koji su podržali Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD- a”, zaključili su iz PES- a.

Čitaj još:   NOVA HAPŠENJA Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA): Uhapšena šestorica u slučaju Štrpci, na području Višegrada... (foto, video)

Ubrzo su se oglasili iz DPS- a i poručili da im ne pada na pamet da budu, kako kažu, dio političkog brloga, u kome se “partneri” međusobno ucjenjuju, vrijeđaju, optužuju.

Naglašavaju da u tome ne samo da neće da učestvuju, nego će veoma žestoko napadati vladu stvorenu na trulim kompromisima.

“I oboriti je kao što smo i prethodne dvije uz vašu nesebičnu pomoć, koju ste nam redovno nudili. Jer poznato je da učesnici WhatsApp političke pijace, „nikad neće ništa“ sa Demokratskom partijom socijalista – sem kad ovaj njihov vrhovni i jedini princip političkog opstanka, poremeti nepodnošljiva uzajamna mržnja, koja im i sada ne dozvoljava da formiraju vladu”, zaključili su u DPS-u.

Spajić je ranije jasno kazao da o formiranju vlade neće pregovarati sa GP URA i DPS-om.

Mandataru Spajiću nedostaju glasovi i iz njegove partije. Zvanično se zna da su to dvije poslanice sa liste PES-a ali se spekuliše sa informacijom da su sporna još dva poslanika.

Preksinoć je na inicijativu Spajića održan sastanak predstavnika partija koje pregovaraju o formiranju 44. Vlade, ali ništa nije konkretno dogovoreno.

Navodno novi sastanak bi trebalo da bude održan krajem mjeseca, nakon što se iz SAD-a vrati državna delegacija predvođena predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

Osim Spajića, sastanku su prisustvovali Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, Vladimir Joković iz SNP-a, Ervin Ibrahimović iz BS- a, Fatmir Đeka iz koalicije Albanska alijansa, Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma, Adrijan Vuksanović iz HGI- ja i Srđan Pavićević iz Civisa. Nije bilo predstavnika Ujedinjene Crne Gore.

Čitaj još:   OSUMNJIČENI ZA UBISTVO POLICAJACA U SARAJEVU: Naređeno raspisivanje potjernice za... (foto)

Pregovori o formiranju izvršne vlasti značajno su usporili zbog inistiranja nekih političkih subjekata da bi u vladi trebalo da bude i predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore ZBCG.

Spajić ima rok da do polovine novembra sastavi 44. vladu. (Aleksandra Obradović)

BONUS VIDEO: Izvori iz partije u pregovorima: Načelno je već dogovorena nova vlada Crne Gore

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more