IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALBIN Kurti: ALEKSANDAR Vučić i MILAN Radoičić kao Milošević i Arkan- Dvije stvari su potrebne… (foto)

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je gostujući u vijestima Al Jazeere da napad na sjeveru Kosova u nedjelju nije bio nikakav “građanski otpor ili djelo bandi”, nego napad “paravojnih oružanih formacija koje oprema i priprema Beograd” koji je “izvršen po naredbi Srbije”.

Na pitanje da li vlasti Kosova imaju neke obavještajne informacije o novim napadima, Kurti je odgovorio da je tih informacija previše te da te “oružane grupe”, kojima, kako je dodao, Vojska Srbije daje opremu, oružje i municiju, stalno izvode vježbe u blizini granice Kosova i “pripremaju se za rat”.

– Ponovna agresija nije isključena – kazao je dodajući da je Srbija htjela da početak rata bude upravo u nedjelju.

Optužio je Beograd i oružane grupe da su htjeli ponoviti scenarij početka rata u Sarajevu. Kurti je također naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Kosova, “Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan” koji žele regiju, kako je naveo, vratiti u 90- te, dodajući i da su “paravojne grupe” na Kosovu također povezane i sa grupama iz Rusije, kao što je Wagner, nazvavši tako Vučića i Radoičića i “Putinom i Prigožinom”.

Čitaj još:   JAKOV MilatovićIć: "Postupak VOJISLAVA Šešelja, gadost političkog margnialca, nije mi jasno kako SRBIJA dozvoljava takve stvari".... (foto)

Premijer Kosova je optužio Vučića da “hoće još jedan rat i još jedan genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

izvor: faktor.ba