IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBOMIR Filipović: “DPS- ovske Vaške”… (foto)

U Crnoj Gori mržnju generišu partije i radikalna udruženja pravoslavne omladine koja djeluju putem sve manje popularnih meme stranica…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, ponedeljak, 02. 10. 2023… 18: 48… LJUBOMIR Filipović: “DPS- ovske Vaške”… (foto)

Ne možemo iz neznanja ili loše namjere, tek tako širiti govor mržnje u javnom prostoru…

Dobro jutro! Građanska aktivistkinja Bojana Jokić je uporedila aktiviste DPS-a sa vaškama. Ovo nije prvi put da ona i drugi funkcioneri njene NVO koriste govor mržnje u javnom prostoru.

Priključite se našoj viber grupi, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

“DPS- ovske vaške”

Javni prostor i posebno politički javni diskurs, postali su jako zatrovani u prethodnih par godina. Društvene mreže su oslobodile prostor da se gomila ličnih frustracija izlije u uvrede i prijetnje, koje su zamijenile dijalog i smislenu razmjenu argumenata.

Prošle neđelje sam kritikovao Novaka Đokovića zbog nacionalizma. Nisam uputio ka njemu nijednu uvredu. Kao reakciju sam dobio stotine, ako ne i hiljade poruka mržne, prijetnji i slično. I vjerujte da me nijedna od tih poruka ne dotiče, ali mi daje povod da se istraživački pozabavim time ko generiše tu mržnju.

U ovom slučaju sa Đokovićem, to su bili srpski tabloidi, koji su označeni kao glasila koja šire srpsku državnu propagandu, ali i kanali na društvenim mrežama koji su automatizovano širili dezinformacije.

U Crnoj Gori mržnju generišu partije i radikalna udruženja pravoslavne omladine koja djeluju putem sve manje popularnih meme stranica.

Upravo je jednu od tih stranica, koju su vodili ili vode aktivisti sa Sinjajevine, u napadima na neistomišljenike, pored medija i crkve, podržavala i građanska aktiviskinja Bojana Jokić, koja ih je, po svom priznaju,  navodila kako i kada da napadnu ljude koje su targetirali.

Čitaj još:   ALEK Barović: Što ćeš sad, MILOJKO?

Bojana Jokić je prošle neđelje uporedila aktiviste DPS sa vaškama. Ovo je posebno opasan metod dehumanizacije. Dehumanizacija je jedan od oblika govora mržnje. Njime se ljudi lišavaju ljudskih kvaliteta, i najčešće upoređuju sa životinjama koje asociraju na prljavštinu i zarazu, poput svinja, bubašvaba ili vašaka.

Cilj je da se uklone psihološke barijere za nasilje čovjeka prema čovjeku. Lakše je zgaziti vašku nego čovjeka. Pa makar i virtualno. Najskoriji primjer dehumanizacije koji je vodio ka genocidu, bio je rat u Ruandi, kada su pripadnici Tutsi plemena u medijima nazivani bubašvabama.

Skorašnji tekst u Vijestima o FCJK, podsjetio me na to da zamjenik gospođe Jokić, Džon Barac, takođe koristi govor mržnje, doduše njegov drugi oblik demonizaciju, onda kada studente i profesore ovog fakulteta naziva– sektom.

Ne bih ulazio u nedosljednost političkog djelovanja gospode iz LGBT Foruma Progres, koji navodno braneći prava ove zajednice, godinama sabotiraju održavanje Prajda u Podgorici. Ne bih ulazio u to da se vlast DPS-a naziva diktatorskim režimom, a da su gospoda bili redovni gosti na prijemima kod čovjeka kojeg zovu diktatorom.

Ali bih ulazio na zloupotrebu nevladine organizacije, koja se načelno bori za prava pripadnika LGBT zajednice, a u stvari se koristi za pinkwashing ekstremno-desnih političkih subjekata i aktivista. Od promocije Vladimira Leposavića i Jovana Vučurovića, preko promocije agenata ruskog uticaja Igora Damjanovića i Muharema Bazdulja.

Nadam se da će ovakav kontinuirani rad ove organizacije probuditi donatore koji bi trebalo da ih upozore da se novac njihovih poreskih korisnika ne može koristiti za mržnju.

Čitaj još:   Ljubomir Filipović: DEBAKL DF- ovih BLOKADA

Ako smo već prisutni u javnom prostoru, a gospođa Jokić se ne skida sa režimskih medija, moramo biti odgovorni za javno izgovorenu riječ. Ako želimo da analiziramo politiku i sebe nazivamo analitičarima, moramo se naučiti nekim pojmovima i pravilima politike. Ne možemo iz neznanja ili loše namjere, tek tako širiti govor mržnje u javnom prostoru.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a…

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more