IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tuga velika- SRAMOTA za Grad TUZLU: Nisu htjeli ukopati ASIMA Horozovića u ALEJI VELIKANA… (foto, video)

U 65. godini života prestalo je da kuca srce istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić.

TUZLA: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 04. 10. 2023… 12: 48… Tuga velika- SRAMOTA za Grad TUZLU: Nisu htjeli ukopati ASIMA Horozovića u ALEJI VELIKANA… (foto, video)

Nema feljtona o genijalnom Asimu, nema anketiranja poznatih o njemu, nema najave na naslovnim stranicama. Sramota!!!! 

Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici.

Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a njegova djela izvođena su širom svijeta.

Asim Horozić je komponovao i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija“, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave.

Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu. Karijera Asima Horozića ispunjena je mnogim uspjesima i dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja čuvena ”Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, koja mu je dodijeljena 2021. godine.

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u istoriji umjetničke muzike Bosne i Hercegovine ali to ništa ne znači gradonačelniku Tuzle Zijadu Lugaviću kao ni vladajućoj strukturi koja je danima vijećala treba li velikog Asima Horozića ukopati u Aleji velikana ili ne.

Čitaj još:   ZLOUPOTREBA DJECE u političke svrhe: Školarci se na Ivanovim koritima provodili uz pjesmu “Veseli se srpski rode” (foto, video)

Gdje se u BiH sahranjuju i ukopavaju oni koji su, svako na svoj način i iz svoje profesije, djelovanjem i značajem zaslužili da dobiju posebno i počasno mjesto? Nažalost, na državnom nivou ne postoji nijedna odredba koja to regulira, već je sve ostavljeno na odlučivanje lokalnim zajednicama, kantonima i vjerskim zajednicama.

SRAMOTA ZA TUZLU Mauzolej bi mu napravili da su ga imali u Crnoj Gori ili Srbiji!!!– a ovi naši su danima otezali, pravili se ludi, tako da porodici nije preostalo ništa drugo nego da Asima ukopa šesti dan nakon smrti, u petak, na prigradskom mezarju u Moluhama – jer je tamo najjeftinije– napisao je Alispahić na svom Facebooku.

Velika sramota!!!!!

-Možemo li, znamo li, umijemo li cijeniti naše velikane?! Kakva nesvijest nadležnih! Trebao je biti sahranjen u Aleji velikana koju nemamo, a zbog njega i zbog onih koji su svojim djelom nadvisili sve ove prizemarije, treba je izmisliti! Sarajevo mora organizirati komemoraciju! Novine ne pišu o njemu. Nema feljtona o genijalnom Asimu, nema anketiranja poznatih o njemu, nema najave na naslovnim stranicama. Sramota!!!!– napisala je Indira Kučuk Sorguč.

Čitaj još:   BOŽIĆNI PRIJEM: Dodik, pitao Incka,"Šta ćeš ti ovdje", on mu odgovorio"Ja sam za tebe Tito!" (foto)
izvor Hayat.ba
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more