IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mihailo RADOJIČIĆ ŠOK: Tu smo… Otpis! (foto, video)

Ovo je surova bitka za Crnu Goru, koja traje duže od ijednog crnogorskog rata. Ako Crnogorci hoće da znaju koliko ih je, neka, ako ih igđe ima, listom ignorišu popisivanje, jer ovo nije popis već njihov otpis i potpisivanje kapitulacije. Jedino će se odustajanjem tačno znati koliko ih ima. Ako to ne urade ne bilo ih… I biti ih neće!

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, nedelja, 08. 10. 2023… 09: 48… Mihailo RADOJIČIĆ ŠOK: Tu smo… Otpis! (foto, video)

Nije riječ o popisu stanovništva već o otpisu Crnogoraca u zemlji koja se, po njima, vjekovima naziva Crna Gora, a stoljećima međunarodno preziva Montenegro. U semantici ovog imena ima nešto ,,crno“ i na maternjem jeziku i u prevodu. Možda se otuda sjeveroistočni susjed spram Crnogorca odnosi kao prema crncima… do nivoa segregacije.

Crnci, bez obzira na demokratiju i savremene zakone još uvijek su diskriminisani, a Crnogorci im se, na crno, pod presijom susjeda-segregatora, pridružuju. Tako bivaju ,,i jedni crni i drugi crni“. Da ne bi neko ovu konstataciju shvatio kao drsku proizvoljnost autora, dužan sam leksikografsku definiciju riječi.

Segregacija(lat. segregare- razlučiti, rastaviti) je razdvajanje ljudi na osnovu različitih kriterija koji se u pravilu kose sa načelima ljudskih prava i sloboda. Izraz ima i svoje pravno-političke derivate! Pravna segregacija!“… je ona segregacija koja je ugrađena u ustavno-pravni poredak, ojačana kaznenim mjerama, a sprovode je društvene institucije, uključujući i škole“.

(Iako formalno nije u pravnom poretku CG, vrši se neformalno od škola do univerziteta i akademije nauka. CANU je, još iz doba komunista, infektivno odjeljenje anticrnogorske nauke. U vezi sa segregativnim popisom glasa ne pušta! Ukurvila se ka Mali Radojica!)

Stvarna segregacija!“… je ona koju susrijećemo svakodnevno u našim životima, a predstavlja izraz nesnošljivosti između ljudi, a koja se najčešće temelji na predrasudama.“(Kao da je definicija kod nas ustanovljena.)

Osnovni pojam segregacije u Crnoj Gori, i nad Crnogorcima, prisutan je vjekovima (od istog činioca Raške – Srbije). Segregacije jedino nije bilo kada je segregator bio pod Turcima. Doduše 1042. pod Barom, Vojislav je dobro obeušio Rašku. Tada je bila vazal poražene Vizantije. Crna Gora nakon Tuđemila, protiv srpskog okupatora, nikada nije ratovala, ali za njega jeste, a on protiv nje u više navrata od Nemanjića do Karađorđevića.

(Kako to da nam ,,nemanje“ uvijek dolaze iz Podgorice. Tu su rođeni i Stevan Nemanja i Slobodan Milošević, a potom odrođeni i odrađeni u Raškoj- Srbiji).

Današnji udar segregatora na Crnu Goru je otvoren i u procesu je duže od tri decenije. Sve ustanove i institucije s prisvojnim pridjevom crnogorske su na meti okupatora, spolja i iznutra. Kako je Crna Gora došla u taj ćorsokak?

Čitaj još:   Nešto mnogo smrdi u CRNOJ GORI...

Decenijama, do vrha 80-ih CG je bila zemlja sa najvišim prosjekom u Evropi visoko obrazovanih građana po glavi stanovnika. Nikšić je prednjačio. Danas zadnjači. Na YU univerzitetima, poglavito Beogradskom, Crnogorci su bili u visokom procentu profesori, šefovi katedri, dekani, čelnici instituta, načelnici klinika itd.

Najugledniji poratni rektor tog univerziteta bio je prof. dr Dragiša Ivanović, atomski fizičar i narodni heroj. Tada je taj univerzitet bio u respektabilnoj grupi najuglednijih državnih univerziteta ne samo u Evropi. Kad je Miloševićev rat započeo, elitne gotove kadrove je pokupila Evropa, a još više prekomorske zemlje, od Kanade i USA do Australije i Novog Zelanda.

Nakon Drugog svjetskog rata CG je eksportovala u SFRJ hiljadu i dvije stotine prosvjetara, od učitelja do profesora. Samo na mojoj katedri u BG, za SH jezik, 60-ih i 70- ih, pet Crnogoraca je predavalo taj predmet. Izvozeći svoju prosvjetu, a uvozeći tuđu (izbjeglice), otuđili smo CG od Crnogoraca.

Izbjeglice smo oročili ličnim kartama na neodređeno… te su napravile poharu u crnogorskom školstvu, odučavajući crnogorsku mladost, od stare do savremene Crne Gore. Ti imigranti je smatraju svojom, a ne crnogorskom. Poklopljena je tuđim sistemom obrazovanja koje se uvlači u svaku poru, od obdaništa do akademskih ustanova.

Tamo đe gori podučavaju bolje, bolje bit ne može. Za – biti Crnogorac, ne treba univerzitet, ali škola je neophodna a mi smo svaku u svojoj zemlji prepuštili ne-zemljacima, srbo-četnicima. A ti ovđe čine sve što su činjeli tamo odakle su pobjegli… da dirigovanim nacionalizmom iz Beograda rasture zemlju svoga spasa, CG. Ako su ,,crni“ Crnogorci najbolji Srbi, onda su ovi koje smo primili za spas njihova života crnji od svih.

Ovaj i ovakav popis je po konceptu i namjeri jednak onom silovanom referendumu s početka 90-ih kada je Crna Gora (pod Slobom ,,nemanjićem“) tretirana kao 27. jedinica Srbije. Čudo jedno da su nam svi nemanjići iz Podgorice a ona nam je glavni grad, čija glavnina ne zna za sebe. Ako se Podgorici još jednom ponovi (ne)svijest o sebi, treba vrnuti glavni grad u prijestonicu… no i tamo smo izdali svetinje.

Za kraj ove pripovijesti evo i jednog primjera iz demokratije kojoj strijemimo, kad već ne računamo na svoju. 1948. Hari Truman, predsjednik SAD naredio je desegregaciju vojske Sjedinjenih Američkih Država. 17. maja 1954. Vrhovni sud SAD donio je odluku kojom je rasna segregacija u državnim školama proglašena neustavnom. Od tada su škole Amerike obojene jednakošću svih rasa.

Čitaj još:   ANTALIYA: Oboren rekord posjete za juni...

Na kraju i jedno pitanje o kojem se i ne razmišlja. Kako ćemo popisati, ili kome pripisati, tolike hiljade Rusa i Ukrajinaca. Hoće li oni biti građani Crne Gore ili (nečiji) nacionalisti u službi demografskog inženjeringa iz Beograda i Moskve.

I jedna napomena! Na popis se ne izlazi kao na izbore, već vam dolaze popisnici. Zatvorite im vrata! Popisivati narod u zemlji vrlo uznemirenoj uvoznim nacionalizmom, (bliskom nacizmu, koji briše druge i drugačije) približno je kao birati predsjednika države koja je u ratu. Iako ovo još nije rat, ovo je surova bitka za Crnu Goru, koja traje duže od ijednog crnogorskog rata.

Ako Crnogorci hoće da znaju koliko ih je, neka, ako ih igđe ima, listom ignorišu popisivanje, jer ovo nije popis već njihov otpis i potpisivanje kapitulacije. Jedino će se odustajanjem tačno znati koliko ih ima. Ako to ne urade ne bilo ih… I biti ih neće!P.S. A ukoliko Crnogorci prepoznaju nasilni popis i ignorišu ga, to bi moglo da najavi i ,,Smrt fašizmu!“ M.R.Š.

BONUS VIDEO: PLAVI ORKESTAR- SMRT FASIZMU! 1986.HD

izvor Portal analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more