IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRUKA! Bilbordi sa likom DRAŽE Mihajlovića u Prijepolju i Priboju dodatno ponizili BOŠNJAKE… (foto, video)

U mjestima sjeveronog Sandžaka gdje su tijekom povijesti Bošnjaci bili žrtve četničkih hordi Draže Mihajlovića, tu su osjetljivi etnički i kulturalni odnosi i danas često su izvor konflikta i nesporazuma, jer srpski simboli i ličnosti iz prošlosti uvijek izazivaju različite reakcije kod naroda koji su preživjeli četnički teror. Tako su u Prijepolju i Priboju, gradovima sa značajnom bošnjačkom populacijom, nedavno postavljeni bilbordi sa likom Draže Mihajlovića izazvali negodovanje i reakcije lokalnog stanovništva.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Ogranak u Prijepolju, osudila je postavljanje ovih bilborda, ističući da je izbor simbola i historijskih ličnosti koje se ističu u javnom prostoru od izuzetne važnosti, naročito u mjestima koja su multietnička i multikulturalna.

U svom saopštenju, SDA Sandžaka osvrnula se na bolne događaje iz Drugog svjetskog rata i patnje koje su Bošnjaci tada doživjeli od strane četničkih jedinica pod komandom Draže Mihajlovića. Ističući da je u tim događajima, prema nekim istraživanjima, stradalo oko 35.000 Bošnjaka, stranka izražava svoj duboki neslaganje sa odabirom lika Mihajlovića kao simbola koji se promovira u javnom prostoru.

“Bošnjaci u Sandžaku uvijek su promovirali suživot, toleranciju i antifašizam”, izjavili su iz SDA, dodajući da će nastaviti da se bore za slobodu, svoja prava, ali i prava svih drugih naroda koji dijele ove vrijednosti i koji žive u Sandžaku.

Čitaj još:   RAŠKA: NOVA MASOVNA GROBNICA O KOJOJ VUČIĆ I SRPSKA VLAST ĆUTE

BONUS VIDEO: U Belegišu obeležena 82. godišnjica formiranja podunavskog partizanskog odreda

Postavljeni bilbordi su dio inicijative udruženja “Naša Drina” koje najavljuje otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika Draži Mihajloviću u Beogradu, 17. oktobra, na adresi gdje je ovaj kontroverzni historijski lik nekad živio.

Ovaj slučaj pokazuje da je za uzajamno razumijevanje i suživot različitih etničkih i vjerskih zajednica ključno ne samo zajedničko poštovanje sadašnjosti, nego i osjetljivost prema prošlosti koja, često bolna i traumatična, oblikuje identitete i kolektivna sjećanja.

Odgovornost za očuvanje mira i tolerancije leži u rukama svih članova društva, od običnih građana do političkih lidera i organizacija. Stoga, svaki javni čin, poput postavljanja bilborda, zahteva duboko razumijevanje i osjećaj za kompleksnost međuetničkih odnosa i historijskih narativa.

U ovoj situaciji, gdje se konfliktne prošlosti i različita sjećanja sukobljavaju na javnim površinama, dijalog i uzajamno razumijevanje postaju ključ za očuvanje harmonije i stabilnosti u društvu koje se i dalje oporavlja i gradi na temeljima suživota i međusobnog poštovanja.

Čitaj još:   VUČIĆEV INFORMER OČAJAVA: "Zavjera protiv Srba skovana u Holivudu - postali smo inspiracija za psihopate"!!!

izvor: sandzakdanas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more