IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANIJEL Živković: Ako se ne ispuni 17 uslova za održavanje popisa, predložićemo Glavnom odboru bojkot popisa… (foto, video)

“Da za to vrijeme dogovorimo monitoring popisa. Bojkot je mjera odnosa prema onima koji na silu žele da sprovedu popis”, istakao je v.d. predsjednika DPS- a…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 12. 10. 2023… 18: 08… DANIJEL Živković: Ako se ne ispuni 17 uslova za održavanje popisa, predložićemo Glavnom odboru bojkot popisa… (foto, video)

V.d. predsjednika DPS- a, Danijel Živković saopštio je danas da je DPS stava da osnovni preduslovi za sprovođenje popisa stanovništva nisu ispunjeni. Poručio je da bi popis trebalo odložiti za period od najmanje šest mjeseci.

“Vlada nije u stanju da u ovom trenutku obezbijedi demokratičnost popisa. Nisu ispunjeni ni osnovni pravno-formalni preduslovi za organizovanje popisa stanovništva”, dodao je Živković.

Živković DPS smatra da je neophodno ispuniti 17 preduslova kako rezultati popisa ne bi bili predmet osporavanja i kako bi rezultati predstavljali istinit  i validan statistički presjek navedenih kategorija.

Pod broj jedan je, kazao je Živković, odlaganje popisa stanovništva za period od najmanje šest mjeseci.

“Zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o popisu i izvršiti njegovo usklađivanje sa drugim pravnim aktima… Član 37 Zakona o popisu stanovništva jasno definiše da metodologiju i upustvo za popisivače neophodno donijeti šest mjeseci od dana stupanja Zakona na snagu, a do današnjeg dana nemamo izrađenu metodologiju niti uputstvo za popisivače”, rekao je Živković.

Jedan od uslova je i digitalni unos podataka na licu mjesta, kako bi građani provjerili validnost podataka koji se odnose na njih.

“I to tako što će, unoseći svoj matični broj, mogli da pristupe svojim podacima”, rekao je Živković.

Čitaj još:   PODGORICA- PREDIZBORNA OBEĆANJA NIKAD MAŠTOVITIJA: Veće plate i manje rada, samo da ne završimo po ”grčkom scenariju”... (foto, video)

DPS očekuje jasan stav Ministarstva finansija, Uprave za statistiku i svih drugih nadležnih institucija koje učestvuju u sprovođenju popisa stanovništva.

“U slučaju da nadležne institucije nastave da zanemaruju nedostatke i ne donose odluku o odlaganju popisa, ukoliko ne budu ispunjeni navedeni uslovi za popis, predsjedništvo DPS-a predložiće Glavnom odboru bojkot popisa”, poručio je Živković.

Na pitanje novinara šta će postići bojkotom, Živković odgovara da DPS nije protiv popisa.

“Već smo na ispitu očuvanja građanskog karaktera našeg društva. DPS nije protiv održavanja popisa u Crnoj Gori. Prirodno je da prikupljamo one podatke koje su značajne za donošenje određenih strategija. Sada nije ambijent u kojem se popis može održati.

Živković je rekao da imamo Vladu u tehničkom mandatu i vladu koja se formira, naglašavajući da to da li će se vlada formirati ili neće nije na njima da sude kao i da za sada nema jasne slike.

Ukazao je da ukoliko se vlada ne bi formirala, a zadnji rok je 9. novembar, išlo bi se na nove izbore, a taj bi se period poklopio sa održavanjem popisa.

“Poklapa se direktno vrijeme održavanja popisa sa vremenom izborne kamoanje. Popis se ne obavlja kada je izborna godina”, dodao je on.

Poručio je da je popis jedan od najvažnijih i najkopleksnijih poslova koje treba da obave institucije.

Ponovio je da traže odlaganje popisa za šest mjesecci.

“Da za to vrijeme dogovorimo monitoring popisa. Bojkot je mjera odnosa prema onima koji na silu žele da sprovedu popis”, istakao je v.d. predsjednika DPS -a.

Protesti jesu jedna od opcija koju će možda, kaže, iskoristiti. Rekao je da nemaju veze sa protestom protiv održavanja popisa organizovanom na Bogetićima.

Čitaj još:   Preminuo Miša Janketić jedan od najvećih glumaca u regiji, kojem su četnici zaklali čitavu porodicu

“Ako bude neophodno nemojte da imate dileme da ćemo se javno legitimisati kada mi stupimo na scvenu i organitzjemo takve aktivnosti”, jasan je Živković.

Poručio je da ako se bude insistiralo da se u ovim uslovima popis sprovede, još je jasnije, ocjenjuje Živković, da će ti podaci biti falsifikovani i da neće vrijediti ništa.

Uskoro opširnije…

BONUS VIDEO: Informativna emisija: 24 sata – Danijel Živković

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more