IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: Ulazak ZBCG u vlast– vraćanje u devedesete trčećim korakom… (foto)

Prema nacrtu platforme koja će služiti kao osnov za formiranje nove, 44. Vlade, Evropa sad dobiće najviše resora i imaće većinu. Takva saznanja objavio je danas Portal RTCG, kado dio sporazuma čiju su autentičnost, kako kažu, potvrdili izvori iz Pokreta Evropa sad.

Dok sporazum koji je procurio u javnost ne bude potpisan, neće biti sigurno ko će biti dio buduće Vlade, kaže za Gradsku TV Zlatko Vujović, izvršni direktor CeMI- ja i profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Poručuje da ulazak DF- a u vlast znači zaokret od evroatlanskog kursa zemlje i vraćanje u devedesete trčećim korakom.

Prema predloženom sporazumu, Vlada bi trebali da ima 18 resora i četiri potpredsjednika. Deset resora pripalo bi Pokretu Evropa sad, pored ostalog finansije, vanjski i evropski poslovi, prosvjeta, pravda i zdravstvo. Demokratska Crna Gora bi u toj podjeli dobila četiri resora , od čega dva vezana za bezbjednosni sektor – odbranu i unutrašnje poslove– dok bi SNP- u i albanskim partijama pripala po dva resora.

Čini se da se konačno došlo do finalnog dogovor, kaže Vujović i ponavlja da su neki akteri nezadovoljni jer se on razlikuje od onoga što je mandatar Spajić obećavao tokom pregovora.

– Ne samo biračima, već je obećavao između ostalog, zapadnim partnerima i ubijedio građane da on ima podršku zapada za ostvarivanje njegovog programa – navodi Vujović.

Očekivano je, ocjenjuje Vujović, da Demokratama, koje su najbliže Beogradu i SPC-u, u novoj vladi pripadne bezbjednosni sektor, ali i resor kulture. Ukoliko im bezbjednosni sektor pripadne, kaže, Beograd će i dalje moći da pristupa osjetljivim podacima kao i za vrijeme URE.

Čitaj još:   TINEJDŽER IZ SRBIJE KOJI JE UBIO CRNOGORKU: Braniće se sa slobode, nekretnine garancije! (foto)

– Ono što sam ja mogao da čujem da je interesovanje za Ministarstvo kulture bilo prije svega od SPC s obzirom da su značajni fondovi na raspolaganju ovom inistarsvu i da žele da utiču kontrolom tog samog fonda. A kada govorimo o bezbjednosnom sektoru, mislim da Demokratska CG jednostavno pokušava na taj način da se predstavi da su oni partner Beogradu i da obezbijede kontinuitet određene politike u bezbjednosnom sektoru koji je bio do sada – kaže Vujović.

U vladi koja uključuje bivše stranke DF-a manjine, smatra Vujović, teško mogu imati svoje mjesto.

– Možda na kraju u toj kombinaciji ostanu neke albanske partije, ali to će biti prije svega zbog odnosa Vučić – Rama, koji i dalje postoji, i dalje ima težinu jer se vidi da Rama koristi svaku priliku da zaštiti Vučićeve interese, čak i na Kosovu.

Naravno da Bošnjaci i Hrvati se ne mogu naći u nekom konceptu CG iz devedesetih godina, u konceptu nečega što bi ličilo Republici Srpskoj. U takvoj CG, budimo realni, nema mjesta ni za građanski orijentisane, niti za manjinske narode – navodi on.

Ukoliko se najavljeni sporazum realizuje, upozorava da će to značiti definitivno odustajanje od evropske budućnosti Crne Gore jer su gotovo sve partije koje će činile buduću vlast u protekle tri godine dokazale da nijesu iskreno posvećene integracijama.

Zabrinutost ispoljavaju i zapadni partneri. Ambasadorka SAD-a u Podgorici Džudi rajzing Rajnke izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da u vlasu uđu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, da štite prava manjina i poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova.

Čitaj još:   The New York Times: Kako je kripto bjegunac uzdrmao politiku u problematičnoj balkanskoj državi... (foto, video)

Iz delegacije EU u Crnoj Gori je poručeno da očekuju da Crna Gora nastavi da bude stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, demonstrirajući posvećenost zemlje strateškom pravcu EU. Crnoj Gori je potrebna proevropska, stabilna, funkcionalna i sposobna vlada koja će zadržati strateški put zemlje ka EU i sprovesti reforme iz EU agende.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more