Crna Gora

ČETNIČKI VOJVODA I SRPSKI DESNIČARI- u Prvim Redovima: Porfirije na liturgiji u Podgorici- „Znamo kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo“… (foto)

On je rekao da je srpski narod mnogo vjekova živio bez bilo kakve svoje države ali da nijednog trenutka nije odustao od sebe i svoga identiteta.

-Ovdje je duboko zasađen naš početak i naš korijen. U ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odavde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu. Roditelj svetoga Save prvoga arhiepiskopa srpskog.. – naveo je Porfirije tokom liturgije u hramu hristovog Vaskrsenja.

Ovdje bolje nego na drugim mjestima znamo ko smo, koje smo vjere i ona nas odlikuje i afirmiše, znamo i kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo… – poručio je patrijarh srpski Porfirije Perić tokom služenja liturgije u hramu hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

On je rekao da je srpski narod mnogo vjekova živio bez bilo kakve svoje države ali da nijednog trenutka nije odustao od sebe i svoga identiteta.

– Nikada nije napustio svoju pravoslavnu vjeru i crkvu. Ona ga je vodila i sačuvala do današnjih dana. Projavljujemo da smo narod pravoslavne vjere, pravoslavni hrišćani, a isto tako povrđujemo da je pravoslavna vjera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, međudosbnih odnosa, izgrađivanja duhovne kulture – naveo je Porfirije. 

Rekao je da su oni danas rasijani po svijetu.

– Nalazimo se u više država ali postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim  – a to je pravoslavna crkva i vjera. Dok god smo vezani za tu vjeru mi u isto vrijeme, imajući svoj pravoslavni hrišćanski identitet kao fundament imamo snage i sposobnosti da razvijamo i svaku vrstu našeg identiteta.

To ako igdje znamo, znamo ovdje u Podgorici jer ovdje je duboko zasađen naš početak i naš korijen. U ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odvde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu. Roditelj svetoga Save prvoga arhiepiskopa srpskog.. Zato ovdje bolje nego na drugim mjestima znamo ko smo, koje smo vjere i ona nas odlikuje i afirmiše, znamo i kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo… – naveo je Porfirije.

Liturgiji koju je predvodio prisustvovali su ministri tehničke Vlade Dragoslav Šćekić i Vladimir Jokić.

Tu su bili i lideri i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore četnički vojvoda Andrija Mandić, Milan Knežević, Dragan Bojović, Demokratske Crne Gore Velizar Čađenović Danilo Šaranović, kao i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Liturgiji je prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, kao i lider Dveri..

Prisutni su bili i savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić..

Liturgija je održana povodom 10 godina od osveštenja tog objekta. Kasnije je planirano da Porfirije i Joanikije osveštaju kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

izvor: SB

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more

DANAS Podgorica: Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija…

Danas je, Crnogorski pokret (CP) podnio je osnovnom državnom tužilaštvu Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 16. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan uživa…

1 sat ago

GRAD BLOKIRALA POLICIJA: Novi detalji filmske pljačke u BiH- Razbojnici u 3 torbe odnijeli ukradena dva miliona maraka! (foto)

Nepoznati razbojnici napali su i opljačkali vlasnicu mjenjačnice iz Banja Luke od koje su prema…

2 sata ago

POSTAVLJA SE PITANJE- Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici? Amandmani nedovoljni prosrpskim partijama… (foto, video)

Iako je premijer Milojko Spajić 9. maja najavio podršku Crne Gore Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) kojom se…

3 sata ago

TUGA I BOL NAD KRAJINOM: Obavljena dženaza mlade majke ADISE Salkić- ODLAZI NAŠA HRABRA LAVICA… (foto)

Smrt 36- godišnje Adise Salkić iz Bosanske Krupe, mlade majke dvoje djece i supruge, potresla…

13 sati ago

IZBOR TASTE ATLASA: Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu (foto, video)

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i…

13 sati ago

KENANA Strujić- Harbić: Pritisak ANDRIJE Mandića, je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja… (foto)

Pritisak koji Andrija Mandić vrši na premijera Milojka Spajića da Vlada ne glasa za rezoluciju…

13 sati ago

This website uses cookies.