IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Marunović: Hvala, Evropo! Bojkot! (foto)

Igračima srpskog sveta u Crnoj Gori ne bi bio prvi put da se ogluše o sugestije i savjete evropskih i svjetskih institucija i diplomata. Radili su to svaki put kada su ti savjeti bili suprotstavljeni beogradskim interesima i naredbama…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19. 10. 2023… 13: 09… DANILO Marunović: Hvala, Evropo! Bojkot! (foto)

Rezolucija je važna jer iz Evrope konačno stiže konkretan dokaz razmijevanja za stanje u kom se Crna Gora nalazi! 

Balkanski politički Maradona, koji nam je i dalje predsjednik vlade, bio je najveća zvijezda na Marakani tokom meča sa Srbijom. Nema toga mitomana u kome srpstvo ne metastazira na mozgu, koji se nije slikao sa njim na „crvenom tepihom velikosrpske estradne parade“. 

Uporediti Dritana sa Maradonom mnogi će reći neukusno je i blasfemično, ali na našem, lokalnom, planu osim frizure,„daje mu ga“ i to da je učinio nemoguće. Dritanov „gol rukom“ je nekad nezamisliva situacija da će jedan Albanac „osloboditi“ Crnu Goru – od Crnogoraca i predati je u ruke onima čije su ruke krvave do lakata. 

Euforija oko crnogorskog vazalnog premijera na Marakani ovog puta ima novi, konkretan, povod. Na Marakanu, kao srpski svet na mikroplanu– gdje je na „Severu“ mafija, u ložama bosovi, a pored njih vazalni izdajnici pretendovanih teritorija- Dritan je primljen kao zvijezda zbog najnovijih darova koje je odnio svom gospodaru.

Crnogorska vlast je, kao što znate, zakazala datum popisa. Skoro pa svi predstavnici naroda koji čine državu Crnu Goru energično protestuju zbog tajminga i uslova po kojima je popis planiran da se održi. Bilo kakav dijalog o odlaganju ove građanske formalnosti u startu je odbačen od strane vlasti. Svi znaju, i svakome je jasno – popis koji je navodno organizovan nabrzinu zapravo je višegodišnji projekat BIA-a, koji za cilj ima da i zvanično Crnu Goru uvede u red srpskih država na Balkanu. 

Sve u vezi popisa podređeno je ovom cilju. Još jedan „krstaški“ pohod, još jedan identitetski egzodus u ime „časnog krsta“ i „vjere prađedovske“. Patern je jasan. Patrijarh je stigao navrijeme, blagosiljao srpsko stado, a nesrpskome obećao „carstvo nebesko“ (zaposlenja, funkcije, privilegije), ako se na popisu izjasne kao Srbi. 

I dok je naaaarod sa sve svojim predstavnicima (na obje političke strane) boravio u „Koloseumu“, žvakao besplatni hljeb i čekao da igra počne, jedan evropski parlamentarac kome će se Crna Gora, onda kad stane na noge, odužiti (ovo je obećanje), zasukao je rukave i uspio u gotovo pa neizvodljivom cilju. Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta, u Rezoluciji o Crnoj Gori, svega dan prije glasanja o njoj, dodao je amandman o crnogorskom popisu i stavio ga na glasanje. 

U turbo birokratizovanom sistemu kakav je onaj EU, to znači danonoćno raditi, fanatično se i strastveno posvetiti! Da, dok su crnogorski političari pravili patriotske selfije u „Koloseumu“, taj je čovjek, izražene empatije za ovu državu, vodio svoju malu bitku! Za nas ogromnu! Zamislite kada u sistemu razgranate mreže Vučićevih lobista, vi uspijete u tome da uprkos nepovoljnoj međunarodnoj, geopolitičkoj klimi za Crnu Goru, pakleni plan štelovanog, naručeng Vučićevog popisa – osujetite! Srušite ga! Raznesete u komade! 

Čitaj još:   DANILO Marunović: JA SAM CRNOGORAC ALI... (foto)

Kad bi se svaki političar kojem smo davali glasove kao podršku u borbi za suverenitet ove zemlje angažovao kao gospodin Picula, planirano, temeljno, promišljeno i pametno, kako bi danas izgledala Crna Gora? Kada se usvajao Temeljni ugovor, nije ih bilo! Kada se donosio Zakon o predsjedniku, držali su nas kao dekor ispred Skupštine, pa poslali kući. 

Danas, kada je ovako bezobrazno, diverzantski, netransparentno isplaniran popis sa saznanjem da pripadnici BIA operišu u Monstatu, oni tako površno, nejasno i impotentno plasiraju ideju bojkota (koja je, da se ne lažemo, već bila zaživjela u građanskim, aktivističkim krugovima). Bolje reći – poluplasiraju.

Kada te država tako represivno tretira na način da MORAŠ učestvovati u popisu, iako se kao građanin snažno buniš protiv načina na koji kani biti sproveden, kada te „prepada“ i prijeti kaznom od 500 eura (a nagrađuje kad im treba glas), onda je to za svakog ko ima osnovnog talenta za politiku prilika da ujedini ljude, kanališe i politički artikuliše njihovu pobunu i afirmiše prijeko potreban građanski bunt! 

Samo dani nas odvajaju od njihovog datuma popisa, a građanima i dalje nije jasno da li bojkotom štete svom nacionalnom korpusu ili njime obesmišljavaju popis? Zašto nema, makar male, kreativno osmišljene informativne kampanje u kojoj bi građanima objasnili šta je pravni okvir ovog pitanja?! 

Zašto građani ne znaju odgovore na pitanja poput: koliki je potreban broj onih koji bojkotuju da bi popis bio nelegitiman? Ili: da li je obavezno učešće na popisu, čak i onda kada imaš makar pet velikih razloga koji ti daju legitimno pravo da odbijaš da učestvuješ u njemu? Da li je praksa prijetnje građanima novčanim kaznama u duhu zapadnih demokratija? 

U odsustvu ovih pitanja i odgovora, moja baba od 90 godina, na primjer, želi po svaku cijenu da učestvuje u popisu i da se upiše kao Crnogorka, ne razumjevši pravni okvir koncepta cijelog problema. Ne razumijem ga ni ja! 

Partije na ideološkoj liniji odbrane suvereniteta svoje zemlje moraju da se probude! Da konačno ostvare potreban stepen funkcionalnosti, visprenosti i efikasnosti. Nama nije potreban facebook patriotizam, već aktivno, inspirativno i mnogo hrabrije opoziciono, institucionalno i svako drugo djelovanje! 

Ako građanski aktivisti bivaju glasniji od političara onda je jasno da nešto nije u redu! Praksa u kojoj partijski funkcioneri više energije troše na sopstveni partijski status, atmosfera u kojoj te inicijativnost, hrabrost, inteligencija i inovacija eliminišu u unutarpartijskim takmičarskim odnosima, u kojim je svako svakome vuk a ne saborac, ruše građanima priliku da im partije kroz svoju izgrađenu infrastrukturu pomognu u borbi za goli opstanak! Nije vrijeme za kalkulisanje rejtinzima ili kalkulisanje bilo čime! 

Čitaj još:   Fejzić, MARKU Kovačeviću: U meni nećete naći mržnje prema nikome, a vi se pogledajte u ogledalo...

Evropska parlamentarna struktura će se uskoro promijeniti, a ljude poput Picule ćemo pogledom uzalud tražiti u surovom globalnom vremenu, u kome tema Crne Gore nije ni na periferiji geostrateških vidika.

Igračima srpskog sveta u Crnoj Gori ne bi bio prvi put da se ogluše o sugestije i savjete evropskih i svjetskih institucija i diplomata. Radili su to svaki put kada su ti savjeti bili suprotstavljeni beogradskim interesima i naredbama. Ni ova, u Evropskom parlamentu izglasana Rezolucija, o koju će se najvjerovatnije oglušiti, vjerujem neće biti izuzetak, tim „riterima zakletim u Evropu“. 

Ali, uprkos tome, ova Rezolucija je toliko važna jer iz Evrope konačno stiže konkretan i opipljiv dokaz razmijevanja za stanje u kom se Crna Gora nalazi! 

Ova Rezolucija daje legitimitet bojkotu popisa i vjetar u leđa građanskom odgovoru na nasilnički, okupatorski i totalitarni odnos prema građanima.

Ova Rezolucija stavlja prst na usta svim pseudo stručnjacima koji su nas ubjeđivali u suprotno, zaklinjući se u vladavinu prava i „evropske“ prakse! Zato, ovog puta neka nas ujedini BOJKOT mehanizmu kojeg su osmislili kao zamku kojom ćemo sami sebe uništiti! Svako kome je ova zemlja na srcu neka u narednim danima kaže glasno NE udbaškom Vučićevom popisu! 

Sa Evropom iza nas, sa Crnom Gorom u srcu! No pasaran, nismo doma! Hvala, Tonino, hvala, Evropo!

izvor Potral Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more