IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IMA LI CRNA GORA još Dritana: Nimanbegu, Đeka i Đeljošaj prihvatili koaliciju sa Mandićem… (foto)

Albanska alijansa prihvatila je predlog sporazuma o formiranju nove vlasti, saznaje portal Standard. Takođe, kako saznaje naš portal njima će se pridružiti i predsjednik Albanskog foruma Nik Đeljošaj.

PODGORICA: Crna Hronika Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19. 10. 2023… 01: 09… IMA LI CRNA GORA još Dritana: Nimanbegu, Đeka i Đeljošaj prihvatili koaliciju sa Mandićem… (foto)

Tako je večeras Crna Gora dobila novog Dritana, tako je još jednom spojeno nespojivo, građansko sa ultra nacionalističkim, manjinsko sa šovinističkim djelovanjem koalicije koju personifikuje budući predsjednik parlamenta Crne Gore Andrija Mandić.

Iz Albanskog foruma oglasili su se saopštenjem i potvrdili pisanje portala Standard da su podržali programska načela mandatara Milojka Spajića, za formiranje 44. Vlade Crne Gore, čime su i prihvatili učešće u njoj.

”Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredjeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu.

Donošenje ovakve odluke bilo je olakšano demokratskim, prozapadnim duhom samih programskih načela mandatara MILOJKO Spajića, posebno onih koja govore o odlučnosti da se istraje na putu za ulazak u EU, uz spremnost na potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, kao i da Crna Gora bude kredibilni član NATO saveza i da nastavi prijateljsku saradnju sa svim susjednim državama, uključujući i Republiku Kosovo”, istakli su u saopštenju.

Kako navode, ovo čine i zbog namjere da učešćem u Vladi doprinose unapređivanju statusa i položaja Albanaca u Crnoj Gori, na osnovama demokratskih standarda EU po pitanju prava nacionalnih manjina

”U tom pravcu, AF će ponuditi konkretan dokument, koji će na principima afirmativne akcije omogućiti ravnopravno učešće Albanaca u društvenim kretanjima, s posebnim akcentom na njihovu proporcionalnu zastupljenost u državnim institucijama i javnim službama Crne Gore, kao i na decentralizaciji vlasti, što podrazumijeva više autonomije lokalnim samoupravama”, dodali su.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 13. mart 2021. godine

Radi postizanja navedenog, kako dodaju, Albanski Forum je spreman na saradnju i sa subjektima sa kojima je u dosadašnjim demokratskim procesima bilo razlika.

”Ali ih je vrijeme ublažilo i učinilo da se shvati neophodnost zajdničkog djelovanja na učvršćivanju i daljem njegovanju suživota u demokratskoj, nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori. To potvrđuje i potpis svih subjekata koji daju podršku budućoj Vladi, na ponuđenom Sporazumu čija su programska opredjeljenja kompatibilna i sa programskim ciljevima Albanskog Foruma”, zaključili su u saopštenju.

Podsjećamo na pisanje portala Standard, ovih dana je teže bilo na telefonu ili na bilo koji drugi način dobiti informacije iz albanskih partija o tome kakav im je stav o učešću u Vladi koju će manjinski podržati četnički vojvoda Andrija Mandić, nego naći naftu u Jadranskom moru.

Lider koalicije Albanski Forum Nik Đeljošaj se oglasio dva puta, prvi put da kaže da će u ponedjeljak, ovaj što je prošao, obznaniti odluku stranačkih organa o Spajićevoj ponudi, i drugi put kada je rekao da ovako teške odluke zahtijevaju više vremena, te da će “uskoro” izaći sa stavom.

Sada kada su sve maske pale biće interesantno gledati kada sa tribina podgoričkog stadiona ili bilo kojeg drugog u Crnoj Gori, dok predjednik Opštine Tuzi bude bodrio svoj Dečić, Mandićevi puleni i vojska budu pjevali “ubij, zakolji da šiptar ne postoji”.

Kako li će tada vojvoda Mandić to objašnjavati i još teži odgovor, kako će Đeljošaj to gutati. Sa knedlom radi viših ciljeva ili će “odlučno” osuditi želju dijela glasačkog tijela Nove demokratije i ostati zagrljen do kraja.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 12. septembar 2019. godine

Ovim činom predstavnici albanskih partija su zaboravili na kompletno političko djelovanje Andrije Mandića sa kojim će participirati u vladi, jer izgleda da su fotelje važnije i od principa.

Tako je večeras Crna Gora dobila novog Dritana, tako je još jednom spojeno nespojivo, građansko sa ultra nacionalističkim, manjinsko sa šovinističkim djelovanjem koalicije koju personifikuje budući predsjednik parlamenta Crne Gore Andrija Mandić.

Ipak uzimanjem učešća u 44. Vladi Crne Gore, namireni su svi budući konstituenti, i vuk sit i ovce na broju, a za cijenu ko više pita.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more