IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MERSUDIN Redžović i MILOŠ Bukilić: Montirani popis treba odložiti… (foto)

Projektovani i montirani popis u Crnoj Gori, bez ikakve domaće i međunadodne kontrole, koji je ovaj režim naumio, silom na sramotu i na brzinu, organizovati, treba odložiti, a ako se to ne uradi, neophodno ga je bojkovati, kazali su Mersudin Redžović i Miloš Bukilić, predstavnici dijaspore u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. 

Podsjećaju na, kako navode, neke istorijske činjenice, koje su bitne za razumijevanje fenomena velikosrpskih ataka na Crnu Goru. 

“Svi znamo što se desilo nakon što je 1916. na Mojkovcu naša crnogorska vojska spasila bježeće kolone srbijanske vojske. Desilo se da je ta ista srbijanska (srpska) vojska po povratku iz izbjeglištva 1918. okupirala državu saveznicu Crnu Goru po nalogu Karađorđevića i Pašića.

I desila se tragedija i nasilna aneksija Crne Gore. Desila se tzv. ,,Podgorička Skupština” 1918, kada je je izvršen i ,,popis” i potpis i to tako da je time država Crna Gora nasilno prestalada postoji kao država. Naredne, 23 godine bila je izložena teroru svih oblika.

Pod nacifaštističkom agresijom, ali i velikosrpskim udarom nasla se i u ratu 1941-1945, ali tada je na kraju oslobodilackog rata na srecu pobijedila antifašistička Crna Gora. Ponovo se Crna Gora nasla na udaru 1989, pa 1991- 2000. od srpskog hegemonističkog režima u Beogradu. Uspjela je da obnovi nezavisnost 2006, ali od 2020. ponovo je izložena atacima velikosrpskih cenara vlasti i moći i marionetske vlade Crne Gore. Moramo se tome legalno oduprijeti”, navode u saopštenju. 

Čitaj još:   BRAVO ZA ŽOCA Željka Obradovića: Rat, više nikada ne želim vidjeti...

Odložiti popis je, kažu, neophodno ili bojkot kao “legitimni vid pasivne rezizistencije narastajućem zlu”.

“Pozivamo sve naše sunarodnike i gradane Crne Gore, koji vole svoju domovinu, njenu istoriju, njene planine, mora, jezera, onaj tvrdi krš pod Lovćenom, Durmitorom, Hajlom, Prokletijama, Rumijom, da pod ovakvim okolnosti koji je nametnut od strane SPC i domaćih izdajnika, bojkotuju popis koji je zakazan za 01.11 i time sačuvaju lično dostojanstvo i svetu našu zemlju Crnu Goru”, zaključili su u saopštenju. 

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more