IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Monstat razmatra odgađanje popisa stanovništva, ZABRINUTI za bezbjednost popisivača… (foto)

Uprava za statistiku Monstat razmatra odluku o odgađanju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koju je juče najavio mandatar Milojko Spajić, kazala je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.

“U ovom momentu smo najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa. Sinoć se dogodilo nešto što nas je zabrinulo. Mi smo 16. oktobra uputili i 23. oktobra policiji ponovili zahtjev za procjenu bezbjednost popisivača…

Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača”, navela je Ramiković tokom konferencije za medije Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica..

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da se juče u Skupštini opštine Ulcinj desio problem kada su neovlašćena lica ometala rad popisivača, instruktora i popisne komisije u zgradi opštine Ulcinj koja je bila iznajmljena za potrebe tim ljudima.

“O tome je napravljena službena zabilješka i data izjava u Upravi policije. Samo molba da Uprava policije se angažuje povodom dopisa koji je upućen od strane Monstata 16. i 23.oktobra povodom procjene bezbjednosti popisivača, instruktora na nivou Crne Gore. Monstat je spreman zajedno sa ovom Vladom da sprovede popis od 1. do 15.novembra”, istakao je Damjanović.

I premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ističe da u ovom trenutku nema prepreka da proces počne. Navodi da je odluka o odgađanju popisa koju je najavio mandatar legitimna.

“Smatram da potpuno legitimno mogu da donose odluke na način na koji misle da treba“, kazao je Abazović.

Čitaj još:   MILOŠ Nikolić: Zastrašeni funkcioneri PES- a, svoje probleme sa ANDRIJEM Mandićem, da ne rješavaju preko leđa DPS- a... (foto)

Ipak je poručio da se mora razmišljati i o dodatnim troškovima ako proces bude odložen.

“Što se 43.Vlade tiče za nas je to pitanje u proceduralnom smislu arhivirano. Svaka radnja može da počne onako kako je zamišljeno. Sve ostalo je ok. Hoće li stvoriti konfuziju, troškove, hoće li se ponovo odložiti, neka se vidi”, istakao je Abazović.

Što se situacije u Ulcinju tiče, Abazović tvrdi da nije riječ o bilo kakvoj drami.

“Juče je bila ta situacija, da ne bude sad neka drama, ljudi su došli na pogrešno mjesto i tipično za naš narod malo pretjerali, ali sve je to sastavni dio posla i pritiska koji se stvorio oko te teme”, kazao je Abazović.

I Koalicija Za budućnost Crne Gore prijedlog mandatara Milojka Spajića o odlaganju popisa stanovništva za 1. decembar ove godine prihvata.

“Odlaganje popisa za 1. decembar smatramo razumnim kompromisom, ali nam je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje, s obzirom na to da je mjesec dana više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus”, poručili su danas iz ZBCG.

Traže od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izvrše izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način.

Čitaj još:   Adem Ljajić u dresu "orlova" Bešiktaša,ispunio očekivanja i natjerao da ga otkupe od Torina...

“Takođe pozdravljamo ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakom popisanom licu u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, vezano za njihovo izjašnjenje”, poručuje ZBCG.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more