IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Mandić nezakonito posjeduje državljanstvo Srbije, da li su MUP- u Crne Gore ,,svezane ruke“?! (foto)

Prema svim dostupnim pokazateljima, novi predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nezakonito posjeduje državljanstvo Srbije jer ga je stekao nakon 2006. godine, ali su crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, prema tvrdnjama izvora Pobjede iz te institucije, svezane ruke zbog potpune opstrukcije od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

BEZ ODGOVORA
Generalni direktor Direktorata za strance, državljanstvo i strance u MUP-u Radovan Popović kazao je Pobjedi da od MUP-a Srbije nijesu dobili nikakav odgovor na upit koji se tiče državljanstva novog predsjednika Skupšine Crne Gore.

– Zahtjev da li Mandić ima srpsko državljanstvo i od kada smo uputili još u julu preko MVP i nikakav odgovor nijesmo dobili– rekao je Popović Pobjedi, ali je i podsjetio da se, shodno zakonu, uvjerenje o srpskom državljanstvu izdaje isključivo na zahtjev stranke.

Prema podacima Pobjede, a koje je ranije objavila i Alternativa, Andrija Mandić ima državljanstvo Srbije, ali ne i prebivalište. Državljanstvo Srbije je stekao 2009. godine što znači da po slovu crnogorskog zakona o državljanstvu automatski gubi naše državljanstvo i ne bi mogao da bude predsjednik Skupštine Crne Gore.

U Uvjerenju o državljanstvu koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije za Andriju Mandića, a koje je objavila Alternativa Crna Gora, navodi se da je Mandić državljanin Republike Srbije i da je „upisan u evidenciju državljana kod matičnog područja Stari grad za godinu 2009, pod tekućim rednim brojem 1229“.

TVRDNJE
Da ima državljanstvo Srbije, ne spori ni Andrija Mandić, ali tvrdi da je stečeno na legalan način i ne navodi kad ga je dobio.

– Imam državljanstvo koje je u potpunosti sa propisima bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, Ustavom Crne Gore i važećim zakonima, Ustavom i važećim zakonima Srbije. Pošto sam pozvan od strane MUP-a da, u proceduri koju predviđaju, dokažem i saopštim činjenice u vezi s državljanstvom, saopštavam da imam legalno državljanstvo – rekao je Mandić u martu ove godine.

Čitaj još:   Šehović: Petnaest ljudi nas je napustilo danas, autobusi sa glasačima vratili se iz Nikšića za Srbiju, pa bi sad i da zatvorite granice? (foto)

Međutim, dalji tok postupka oko Mandićevog državljanstva pokazuje da da je novi predsjednik Skupštine pribjegao raznim opstrukcijama kako se ne bi utvrdilo kad je dobio državljanstvo.

Mandić je prvo u martu tražio da se odgodi njegovo izjašnjenje pred crnogorskim MUP-om, da bi potom preko punomoćnika dostavio izjavu u kojoj je naveo da je državljanstvo Srbije stekao u skladu sa zakonom, ne navodeći kada.

U međuvremenu, preko punomoćnika Miroja Jovanovića, poslao dokument i izjavu MUP-u u kojoj tvrdi da je sve legalno.

U dokumentu, prema nezvaničnim saznajima Pobjede, piše da je Mandić uslove za dobijanje državljanstva Srbije ostvario jer je od 1999. do 2000. godine bio na državnoj funkciji zamjenika saveznog ministra u Vladi SRJ. On je bio zamjenik saveznog ministra privrede Milana Beka, u Vladi Momira Bulatovića.

Međutim, nova Mandićeva priča se ne poklapa sa njegovim izjavama od prije 15 i više godina. Tako je Mandić 25. septembra 2007, u izjavi za Radio Slobodnu Evropu, kazao da nema državljanstvo Srbije, ali da će ga zatražiti.

Četiri godine nakon toga, 28. marta 2011. saopštio je da posjeduje državljanstvo Srbije koje je dobio na osnovu izmjena i dopuna srpskog Zakona o državljanstvu, iz septembra 2007, čime je propisano da svi pripadnici srpskog naroda, koji nemaju prebivalište u Srbiji, mogu da dobiju srpsko državljanstvo.

ZAKON
Mandić tada nije želio da iznosi detaljnije podatke o tome kada je dobio državljanstvo Srbije i savjetovao je sve građane Crne Gore koji su nakon referenduma dobili srpsko državljanstvo da ga ne prosljeđuju crnogorskim državnim organima da ne bi došli pod udar zakona o oduzimanju crnogorskog državljanstva.

– Imam potrebu da to kažem, da ponovim da sam ja taj koji je gurao taj zakon i koji je, kada je izglasan u Skupštini Srbije, bio jedan od prvih koji su uzeli to državljanstvo. Ima ga i na hiljade građana Crne Gore.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Hoće li Crna Gora uz RAJA Mandića postati “treća srpska država“? (foto)

Ja hoću da pozovem svakog građanina Crne Gore, koji je uzeo državljanstvo Srbije, a radi se o velikom broju, da taj odnos koji postoji između nas i države Srbije ne učine javnim, niti da ta dokumenta prosljeđuju bilo kome, pa ni Ministarstvu unutrašnjih poslova – kazao je tada Mandić.

Iako Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da je dvojno državljanstvo zakonito samo ukoliko je stečeno prije 3. juna 2006. godine i da, ukoliko neko stekne državljanstvo neke druge zemlje nakon tog datuma, automatski gubi crnogorsko, nijedan državni organ Crne Gore nije preduzeo tada nijednu radnju da sprovede zakon u djelo i Andriji Mandiću oduzme crnogorsko državljanstvo.

izvor: kodex.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more