IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOBAN Batrićević: Građanska neposlušnost jedini spas za Crnu Goru, ako budemo śeđeli i čekali- nestaćemo… (foto)

Jedan od panela na Forumu biće posvećen i važnosti integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU. Batrićević smatra da Crna Gora s ovakvom Vladom ne može ući u EU.

Drugi Cetinjski forum 3. i 4. novembra okupiće tridesetak učesnika i učesnica iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta koji će govoriti o gorućim o temama koja opterećuju društva Zapadnog Balkana.

Fokus će, kako je za Portal Analitika ispred organizatora skupa kazao profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević, biti usmjeren na pogrešnu politiku EU prema zemljama Zapadnoga Balkana i korišćenje takve situacije od strane Rusije i njenih satelita.

“Umjesto da Zapadni Balkan bude bliži EU, nespremnošću, a rekao bih i nespretnošću EU, regija postaje poprište nesigurnosti, nestabilnosti i prostor jačanja autoritarnih tendencija, što samo pogoduje nedemokratskim silama s Istoka. Da budem jasan– posljednjih godina EU je mlakom retorikom ohrabrivala nedemokratske režime. Aleksandar Vučić najbolji je primjer i plod takve politike”, kaže Batrićević.

Crna Gora trči ka istoku, želimo aktivniju EU

Kako dodaje, dok EU poziva na dijalog, poštovanje principa i zakona, protivnici EU zagospodaruju institucionalnim sistemom zemalja regije.

“Mi želimo aktivniju EU – sankcije Vučiću, kritiku srpskog autoritarnog režima, svesrdniju pomoć prozapadnim akterima i što je najvažnije– otvorene stavove i kritike, a ne birokratizirane fraze o vrijednostima”, naglašava Batrićević.

Stava je i da Crna Gora trči ka istoku.

„Mi imamo vladajuću većinu u kojoj 40% čine otvoreno antizapadne, proruske snage. Doda li se tome da preostali činioci nove vlasti samo retorički zagovaraju približavanje EU a u protekle tri godine su učinili sve da nas od EU udalje, sasvim je razvidno kuda smo se uputili. Crna Gora je okovana rusko-srpskim uticajem“, upozorava Batrićević.

Čitaj još:   BOBAN Batrićević: JADNO- kratak komentar o susretu Milatovića i Vučića u ATINI... (foto)

Napominje i da ako budemo sjedili i čekali “iskrcavanje saveznika”, onda ćemo nestati.

„Ako se pokrenemo, svi do jednog, formiramo zajednički civilno-politički front za odbranu Crne Gore, onda je moguće sanjati da će dan slobode doći i da ćemo restartovati Crnu Goru“, izričit je sagovornik Analitike.

Dodaje da je mnogo rada potrebno, s ljudima na terenu, propagandno, vani…

„Mi moramo stvoriti paralelni sistem pored ovog koji je trenutno u rukama neprijatelja Crne Gore i praviti pritisak, svakoga dana, na svakome mjestu“, podvlači Batrićević.

Dok mi pokazujemo vaspitanje oni nam urnišu državu

Jedan od panela na Forumu biće posvećen i važnosti integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU. Batrićević smatra da Crna Gora s ovakvom Vladom ne može ući u EU.

„Neće i ne može zato što to ne odgovara Srbiji koja je dresirala naše čelnike. Pogledajte Jakova Milatovića, ta skandalozna potirača ne smije zucnuti na otvoreno miješanje Aleksandra Vučića i Milorada Dodika u unutrašnju politiku Crne Gore. Ta kreatura i cirkusant s društvenih mreža što cijepa drva u kanađankama ne bi li dobio jeftini politički poen nema hrabrosti da odbrani funkciju i državu na čijem je čelu. Isto važi i za premijera i predśednika parlamenta. To su lutke kojima se upravlja iz Beograda i iz Moskve“, kaže Batrićević.

Takvima, poručuje, možemo samo pokazati nepoštovanje i prezir.

„Građanska neposlušnost je jedini spas za Crnu Goru. Nema smješkanja, nema rukovanja, nema “uvaženi”. Dok mi pokazujemo vaspitanje, oni vladaju i urnišu našu državu. Zato – akcija“, zaključuje Batrićević.

Čitaj još:   ŽELJKA Vučinić: Tužiteljka ćuti, suđenje kreće i prekršajna gonjenja BOBANA Batrićevića... (foto)

Cetinjski forum o gorućim temama Zapadnog Balkana

Podsjetimo, tema ovogodišnjega Cetinjskog foruma je “Crna Gora i Zapadni Balkan: Ubrzano ka Zapadu ili polako ka Istoku?”. Na dvodnevnom skupu, tokom pet panela, učestvovaće eminenta imena iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta, među kojima: Roman Jakič, Siniša Vuković, Arben Sulejmani, Haris Imamović, Avdo Avdić, Dinko Gruhonjić, Aleksej Kišjuhas…

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more