Crna Gora

DANILO Marunović: JA SAM CRNOGORAC ALI… (foto)

Zamislite kad ludilo počne da galopira, pa crnogorski vladari postanu vladari iz Crne Gore. Kad se nacionalna krvna zrnca budu mjerila, ne samo ljudima, već i predstavama, filmovima, revolucijama, epidemijama, praznicima? Spavaš li mirno, Ežene Jonesko?

Šef države, predsjednik Crne Gore, “vrhovni komadant” i nacionalni međunarodni simbolički „ornament“ se oglasio: „Ja sam Crnogorac i govorim sprskim jezikom“. Treba li objašnjavati da je ova izjava, iako nijedan detalj oko popisa još nije dogovoren, par ekselans katapultiranje kampanje istog, u svoju punu prirodu onoga što zapravo jeste-

„Bitka za Crnu Goru“! (Ono kao „Bitka za Nikšić“, razumije se). U pitanju je uputstvo kako da se građani na popisu odrede u odnosu na jezik, sa najviše državne instance. Toliko o lojalnosti našeg prezidenta svojoj državi, koja ima svoj jezik, standardizovan i međunarodno priznat! 

Kad na internetu birate svoj jezik, na listama imate da izaberete crnogorski među stotinama drugih. Toliko znaju i oni koji se nisu udubili previše u lingvistički aspekt ove teme.

Dakle, da je u pitanju jezik koji ima svoju legitimnu standardizaciju i puno međunarodno priznanje (dodjeljivanjem međunarodnog koda preko Kongresne biblioteke u Vašingtonu), zna svako sa malo bazičnog opšteg obrazovanja. Dakle, vrlo jednostavno – osim Roma i Albanaca, svi u Crnoj Gori, državi građanskog ustrojstva, govore istim jezikom, koji je nazvan po svojoj državi. Crnogorski! 

Čak je i sam Milatović u protokolarnoj komunikaciji sa državnikom, jednom prilikom, komunikaciju nastavio sa engleskog na, kako je rekao, crnogorskom! E sad, je li u pitanju lapsus, pa je predsjednik zaboravio da kaže „pardon, na srpskom“? 

Ili ga je bilo sramota da kao predsjednik Crne Gore odbija da nazove jezik po svojoj državi? Pa da posle objašnjava da Crna Gora kao građanska država ima međunarodno priznat i standardizovan jezik, koji nije standardizovan kao jezik nacionalnih Crnogoraca, već svih građana, ali da je on čovjek „srpskog sveta“ sa misijom, pa da ima neke lične motive…

„Ihaaa, misliće čovjek da sam lud ako krenem da objašnjavam“. Nemaj sumnje „prezidente“, neka vrsta ludila jeste u pitanju, i da, upravo to bi taj državnik i pomislio.

Svaki drugi predsjednik ex Yu država bi se gnušao ove sramotne snishodljivosti jednog predsjednika drugoj državi. Samo kod nas je jezik stvar izbora i samo kod nas predsjednik države ne staje iza elementarne nacionalne kategorije- jezika!

Samo kod nas, i niđe drugo na svijetu, postoji fenomen da prefiks „crnogorski“, polako ali sigurno biva odbačen mimo svakog konteksta nacionalne crnogorske pripadnosti. Dakle, ideja je da „crnogorsko“ kao pojam pripadanja državi Crnoj Gori biva izbrisan ili, ništa manje prisutan fenomen, izjednačen sa kontekstom nacionalizma.

Danas pojam „crnogorsko“ u Crnoj Gori biva rezervisan samo za nacionalne Crnogorce, a ne građane Crne Gore. Time je građanski model nesumnjivo srušen, a na velika vrata afirmisan nacionalni. Ako se nastavi ovim ritmom možemo zaboraviti na formulacije „Živko Nikolić-crnogorski sineista“. Biće „Živko iz Crne Gore“. Ili „nagrada za najbolju crnogorsku predstavu“ postaje „za predstavu iz Crne Gore“.

Zamislite kad to ludilo počne da galopira, pa crnogorski vladari postanu vladari iz Crne Gore. Kad se nacionalna krvna zrnca budu mjerila, ne samo ljudima, već i predstavama, filmovima, revolucijama, epidemijama, praznicima? Spavaš li mirno, Ežene Jonesko?

Zapravo, toliko je tabuiziran u medijskoj strategiji da kada Crnogorac nazove bilo koji pojam crnogorskim, jer dolazi i pripada državi Crnoj Gori, on osviće u kolumnama Vijesti, Borbe i In4s kao nacionalista i kulturšovinista. Kakva je to verzija građanskog kad direktno isključuje srž ideje građanske, odnosno da svi pripadamo svojoj državi, svom jeziku, svojoj istoriji i kulturi, kako se god zvali i prezivali? Jedino mržnja prema terminu CRNOGORSKO može tako snažno motivisati promotere ove ideje! Druge logike nema na horizontu! 

Ako je to plan da počnemo onda od predsjednika? Dakle, neće više biti crnogorski predsjednik, već predsjednik iz Crne Gore? Što da ne? Ionako, #nijemojpredsjednik.

autor: Danilo Marunović

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Milutin L. CEROVIĆ: Šta sve Srbija traži od Crne Gore, da bi se poboljšali odnosi? (foto)

Srpski autokrata Vučić nastavlja da pljuje snishodljivog Milojka Spajića i Vladu Crne Gore, iako oni…

2 sata ago

SULJO Mustafić: Ponosni smo na doprinos bošnjačkog naroda u reafirmaciji državnosti Crne Gore… (foto)

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj- Dan nezavisnosti,svim građanima Crne Gore, u zemlji…

2 sata ago

PES: Zvanični Beograd izgleda priželjkuje povratak DPS- na vlast… (foto)

Kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana u kritikama su skoro usaglašeni…

2 sata ago

Milorad POPOVIĆ: Spava li to Crna Gora? (foto)

Nakon produžetka pritvora polumrtvom šezdeset sedmogodišnjem Milivoju Katniću poslije mjesec dana štrajka glađu, s obrazloženjem…

2 sata ago

ALEKSANDAR Vučić o amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici: Pomoliću se bogu pred put u Njujork, žele da nam zapuše usta, to je igra… (foto, video)

Aleksandar Vučić, gostovao je na TV Pink u Jutarnjem programu kod Jovane Jeremić... BEOGRAD: Srbija,…

3 sata ago

This website uses cookies.