Crna Gora

KRSTO Niklanović: Da ne bude „EVROPA MALO SJUTRA“… (foto)

Neće se valjda dozvoliti novi udari na džepove građana i povećanje cijena čime ćemo postati slabo konkurentna turistička destinacija. Svjedoci smo situacije u Evropi i na Bliskom istoku pa je i to razlog više da promišljeno donosimo odluke svi skupa, poručuje Niklanović

U najavi mogućeg povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu predstavnici ključnog sektora turizma izražavaju duboku zabrinutost zbog potencijalnih negativnih posljedica na turističku industriju.

Ugostitelj Krsto Niklanović smatra da je trenutna situacija u kojoj se razmatra ukidanje povoljne stope PDV-a od sedam odsto problematična. Vlasnica Balkans Luxury Concierge DMC Ivana Karanikić dijeli slične stavove, podsjećajući crnogorsku vladu na hrvatsko iskustvo povećanja PDV-a na ugostiteljske usluge koje je rezultiralo ozbiljnim ekonomskim posljedicama.

Globalni izazovi

– Od 1976. godine, od kada se bavim turizmom i ugostiteljstvom, navikao sam na razne eksperimente vlada, pogotovo u oblasti turizma. Navikli smo na razne poslovne rupe – inflacije, devalvacije, ratna okruženja, zimske, junske i zadnja – kovid.

Od samog uvođenja PDV- a bio sam, putem raznih udruženja, uključen u proces i uvijek smo predlagali dvije, pa čak i treću stopu poreza na luksuz. Moralo se desiti nešto vanredno, pandemija, da bi napokon – na prijedlog Krapovića i tadašnjeg parlamenta- bila usvojena uredba o stopi PDV-a od sedam odsto na hranu u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima – ističe Niklanović dodajući da je ta stopa tretirana kao pomoć turističkoj privredi.

– Na osnovu kojih pokazatelja se došlo do zaključka da je treba ukinuti? Da li je došlo do smanjenja inflacije, cijena hrane, doprinosa, zaposlenih (jedan naš zaposleni izdržava tri državna službenika) i drugih problema koje opterećuju naše poslovanje?

Svi smo pozdravili smanjenje doprinosa i svi smo povećali plate zaposlenima i ponadali se da će niža stopa PDV-a ostati, te da se krenulo pravim stazama poput drugih država gdje je turizam mnogo razvijeniji – kazao je Niklanović, ističući da je, paradoksalno, prošlogodišnja naplata PDV- bila rekordna.

– Sada hoćemo da to dovedemo u pitanje i vratimo jedinstvenu stopu od 21 odsto. Iskreno se nadam da u novoj vladi, Ministarstvu turizma sjede stručni ljudi koji neće dozvoliti da sječemo granu na kojoj sjedimo.

Neće se valjda dozvoliti novi udari na džepove građana i povećanje cijena čime ćemo postati slabo konkurentna turistička destinacija. Svjedoci smo situacije u Evropi i na Bliskom istoku pa je i to jedan od razloga više da dobro, promišljeno, donosimo odluke svi skupa, od Vlade i drugih da se ne desi na kraju „Evropa malo sjutra“ – poručuje Niklanović.

Karanikić upozorava na moguće preusmjeravanje gostiju prema konkurentnijim destinacijama u slučaju povećanja cijena.

Hrvatsko iskustvo

– Iskustvo Hrvatske iz 2017, kad je povećana stopa PDV-a na ugostiteljske usluge, pokazalo je pad investicija i dobiti i zatvaranje mnogih lokala – naglašava Karanikić.

Podsjeća da je Hrvatska 2016. razmatrala preraspodjelu stope PDV-a od 25 odsto i 13 odsto na određena dobra i usluge i da je tadašnji resorni ministar Gari Cappelli kao primjer dobre prakse naveo upravo Crnu Goru i stopu od sedam odsto na smještaj i ugostiteljske usluge u hotelima više kategorije, te je podsjetio da je turizam horizontalna djelatnost i da ga trebamo posmatrati kao izvoz na pragu te zatražio da se postojeće stope ne mijenjaju.

– Hrvatska vlada struku nije poslušala pa je rezultat u 2017. bio gotovo potpun izostanak investicija, smanjenje dobiti i do 85 odsto te velik broj zatvorenih ugostiteljskih objekata. Bojim se da će se ista stvar dogoditi i Crnoj Gori ako ovakav prijedlog bude usvojen te da će se rezovi prvo raditi na materijalnim i troškovima rada kao najvećim rashodovanim kategorijama što će direktno uticati na kvalitet pružanja usluga- objasnila je Karanikić dodajući da su svi turistički poslenici već formirali cijene za iduću godinu, a smještajni kapaciteti se već popunjavaju i svako podizanje cijena će predstavljati veliki udar na prihode i održivost.

– Kriza ili ne, ne samo da nije opravdano nego dugoročno ne donosi korist koju crnogorska vlada očekuje. Odluka mi je jasna– treba napuniti državnu blagajnu i Vlada povećanje PDV-a posmatra kao instrument ekonomske politike koji će im to omogućiti.

Međutim, povećavanje indirektnih poreza kao što je PDV u sektorima kao što su turizam i ugostiteljstvo koji zavise od Vladinih uslova neće podstaći željeni rezultat nego upravo suprotno- dovešće do pada prihoda u državnoj kasi – poručuje Karanikić.

Ima drugih rješenja

Karanikić smatra da bi se moglo pronaći puno kvalitetnije rješenje kad bi se uradila dubinska analiza postojećeg stanja i komparativna analiza mogućih scenarija kao rezultata povećanja stope PDV-a kroz određeni period.

– Takvom temeljitom analizom dobili bi se izravni ekonomski i fiskalni učinci koji bi predstavljali kvalitetnu bazu za donošenje svih budućih odluka – ističe Karanikić.

Ona objašnjava situaciju u Hrvatskoj.

– Od 1. januara 2017. godine, kao dio porezne reforme, stopa PDV-a u ugostiteljskoj djelatnosti je povećana u dijelu koji se odnosi na pripremu i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima sa 13 na 25 odsto. Argumenti Ministarstva financija i dijela stručnjaka su da prethodno sniženje te stope nije dalo očekivane učinke u ugostiteljskoj djelatnosti, a negativno je uticalo na porezne prihode.

Dio stručnjaka, a naravno i ugostiteljski poduzetnici, suprotstavio se povećanju stope PDV-a brojnim argumentima, ističući da selektivne stope opravdano postoje u mnogim evropskim i osobito u konkurentskim turističkim zemljama- ističe Karanikić…

Na kraju dodajući da su upozoravali na ugrožavanje poduzetničke djelatnosti u ugostiteljstvu i posljedično propadanje lokala, smanjeno investiranje i otpuštanje radnika, umjesto da se poreznim sistemom osiguraju stabilno okruženje i održivo poduzetništvo.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Formirana nova vlast u Ulcinju: Forci predsjednik opštine, DPS- u predsjednik Skupštine, u opoziciji ostaje URA i… (foto, video)

U Ulcinju je danas zaključen sporazum o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 15. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan zahvalan,…

6 sati ago

MILAN Pipun Knežević, u Skupštini obratio se poslaniku DPS- a, NERMINU Abdiću: “Supruga je mislila da sam izazvao incident”; NERMIN Abdić: Dugujete mi ručak… (foto, video)

Danas je tokom skupštinskog zasijedanja u sali bilo i smijeha... PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti,…

7 sati ago

Nevjerovatna statistika Sandžaklije IFETA- Ika ĐAKOVCA: Rame uz rame sa NATHOM i KANGOM… (foto, video)

U modernom fudbalu pogoci su rezervisani za napadače, od onih klasičinih centarfora, lažnih devetki do…

8 sati ago

U petoj najbogatijoj zemalji svijeta nakon 84 godine osnovana Komunistička partija… (foto)

“Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma”, rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u…

11 sati ago

VELIKA TUGA: Na ahiret preselila NEDRETA majka pjevača MIRZE Selimovića, sutra dženaza- ”Odmori se najdraža moja”… (foto)

Neutješni Mirza Selimović tuguje za majkom Nedretom koja je jučer preminula u 57. godini života.…

14 sati ago

This website uses cookies.