IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRSTO Niklanović: Da ne bude „EVROPA MALO SJUTRA“… (foto)

Neće se valjda dozvoliti novi udari na džepove građana i povećanje cijena čime ćemo postati slabo konkurentna turistička destinacija. Svjedoci smo situacije u Evropi i na Bliskom istoku pa je i to razlog više da promišljeno donosimo odluke svi skupa, poručuje Niklanović

U najavi mogućeg povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu predstavnici ključnog sektora turizma izražavaju duboku zabrinutost zbog potencijalnih negativnih posljedica na turističku industriju.

Ugostitelj Krsto Niklanović smatra da je trenutna situacija u kojoj se razmatra ukidanje povoljne stope PDV-a od sedam odsto problematična. Vlasnica Balkans Luxury Concierge DMC Ivana Karanikić dijeli slične stavove, podsjećajući crnogorsku vladu na hrvatsko iskustvo povećanja PDV-a na ugostiteljske usluge koje je rezultiralo ozbiljnim ekonomskim posljedicama.

Globalni izazovi

– Od 1976. godine, od kada se bavim turizmom i ugostiteljstvom, navikao sam na razne eksperimente vlada, pogotovo u oblasti turizma. Navikli smo na razne poslovne rupe – inflacije, devalvacije, ratna okruženja, zimske, junske i zadnja – kovid.

Od samog uvođenja PDV- a bio sam, putem raznih udruženja, uključen u proces i uvijek smo predlagali dvije, pa čak i treću stopu poreza na luksuz. Moralo se desiti nešto vanredno, pandemija, da bi napokon – na prijedlog Krapovića i tadašnjeg parlamenta- bila usvojena uredba o stopi PDV-a od sedam odsto na hranu u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima – ističe Niklanović dodajući da je ta stopa tretirana kao pomoć turističkoj privredi.

– Na osnovu kojih pokazatelja se došlo do zaključka da je treba ukinuti? Da li je došlo do smanjenja inflacije, cijena hrane, doprinosa, zaposlenih (jedan naš zaposleni izdržava tri državna službenika) i drugih problema koje opterećuju naše poslovanje?

Svi smo pozdravili smanjenje doprinosa i svi smo povećali plate zaposlenima i ponadali se da će niža stopa PDV-a ostati, te da se krenulo pravim stazama poput drugih država gdje je turizam mnogo razvijeniji – kazao je Niklanović, ističući da je, paradoksalno, prošlogodišnja naplata PDV- bila rekordna.

– Sada hoćemo da to dovedemo u pitanje i vratimo jedinstvenu stopu od 21 odsto. Iskreno se nadam da u novoj vladi, Ministarstvu turizma sjede stručni ljudi koji neće dozvoliti da sječemo granu na kojoj sjedimo.

Neće se valjda dozvoliti novi udari na džepove građana i povećanje cijena čime ćemo postati slabo konkurentna turistička destinacija. Svjedoci smo situacije u Evropi i na Bliskom istoku pa je i to jedan od razloga više da dobro, promišljeno, donosimo odluke svi skupa, od Vlade i drugih da se ne desi na kraju „Evropa malo sjutra“ – poručuje Niklanović.

Čitaj još:   TUGA Jasmile Žbanić: Država mi ne dozvoljava snimanje filma o Srebrenici...

Karanikić upozorava na moguće preusmjeravanje gostiju prema konkurentnijim destinacijama u slučaju povećanja cijena.

Hrvatsko iskustvo

– Iskustvo Hrvatske iz 2017, kad je povećana stopa PDV-a na ugostiteljske usluge, pokazalo je pad investicija i dobiti i zatvaranje mnogih lokala – naglašava Karanikić.

Podsjeća da je Hrvatska 2016. razmatrala preraspodjelu stope PDV-a od 25 odsto i 13 odsto na određena dobra i usluge i da je tadašnji resorni ministar Gari Cappelli kao primjer dobre prakse naveo upravo Crnu Goru i stopu od sedam odsto na smještaj i ugostiteljske usluge u hotelima više kategorije, te je podsjetio da je turizam horizontalna djelatnost i da ga trebamo posmatrati kao izvoz na pragu te zatražio da se postojeće stope ne mijenjaju.

– Hrvatska vlada struku nije poslušala pa je rezultat u 2017. bio gotovo potpun izostanak investicija, smanjenje dobiti i do 85 odsto te velik broj zatvorenih ugostiteljskih objekata. Bojim se da će se ista stvar dogoditi i Crnoj Gori ako ovakav prijedlog bude usvojen te da će se rezovi prvo raditi na materijalnim i troškovima rada kao najvećim rashodovanim kategorijama što će direktno uticati na kvalitet pružanja usluga- objasnila je Karanikić dodajući da su svi turistički poslenici već formirali cijene za iduću godinu, a smještajni kapaciteti se već popunjavaju i svako podizanje cijena će predstavljati veliki udar na prihode i održivost.

– Kriza ili ne, ne samo da nije opravdano nego dugoročno ne donosi korist koju crnogorska vlada očekuje. Odluka mi je jasna– treba napuniti državnu blagajnu i Vlada povećanje PDV-a posmatra kao instrument ekonomske politike koji će im to omogućiti.

Međutim, povećavanje indirektnih poreza kao što je PDV u sektorima kao što su turizam i ugostiteljstvo koji zavise od Vladinih uslova neće podstaći željeni rezultat nego upravo suprotno- dovešće do pada prihoda u državnoj kasi – poručuje Karanikić.

Ima drugih rješenja

Karanikić smatra da bi se moglo pronaći puno kvalitetnije rješenje kad bi se uradila dubinska analiza postojećeg stanja i komparativna analiza mogućih scenarija kao rezultata povećanja stope PDV-a kroz određeni period.

Čitaj još:   REDŽEP TAYIPU, PREKIPJELO: Traži od SAUDIYE, hitno izručenje IZVRŠIOCA UBISTVA...

– Takvom temeljitom analizom dobili bi se izravni ekonomski i fiskalni učinci koji bi predstavljali kvalitetnu bazu za donošenje svih budućih odluka – ističe Karanikić.

Ona objašnjava situaciju u Hrvatskoj.

– Od 1. januara 2017. godine, kao dio porezne reforme, stopa PDV-a u ugostiteljskoj djelatnosti je povećana u dijelu koji se odnosi na pripremu i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima sa 13 na 25 odsto. Argumenti Ministarstva financija i dijela stručnjaka su da prethodno sniženje te stope nije dalo očekivane učinke u ugostiteljskoj djelatnosti, a negativno je uticalo na porezne prihode.

Dio stručnjaka, a naravno i ugostiteljski poduzetnici, suprotstavio se povećanju stope PDV-a brojnim argumentima, ističući da selektivne stope opravdano postoje u mnogim evropskim i osobito u konkurentskim turističkim zemljama- ističe Karanikić…

Na kraju dodajući da su upozoravali na ugrožavanje poduzetničke djelatnosti u ugostiteljstvu i posljedično propadanje lokala, smanjeno investiranje i otpuštanje radnika, umjesto da se poreznim sistemom osiguraju stabilno okruženje i održivo poduzetništvo.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more