IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović u Krakovu: Poremećaji u evropskoj i geopolitici osjećaju se kao opasnost i u Crnoj Gori… (foto)

Poremećaji u evropskoj i geopolitici osjećaju kao opasnost i u Crnoj Gori, koja je posljednjih godina suočena i sa unutrašnjim previranjima, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na godišnjoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta u Krakovu.

Đukanović je tom događaju i osnivanju posebnog Foruma lidera EJA za borbu protiv antisemitizma, učestvovao na poziv 10. predsjednika Izraela Ruvena Rivlina i predsjedavajućeg Evropske Jevrejske zajednice Menahema Margolina.

Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa kojem prisustvuju predstavnici brojnih jevrejskih zajednica iz Evrope, izraelski i poljski zvaničnici, bivši i sadašnji evropski lideri, parlamentarci, predstavnici jevrejskih studentskih organizacija, NVO i media, je Jad Vašem.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta se održava pod geslom ‘Nikad više’, u vrijeme ratnih dejstava u Gazi, nakon oktobarskog masakra Hamasa u Izraelu. Prema zvaničnom dokumentu povodom osnivanja Foruma, u odnosu na isto vrijeme prošle godine u Evropi je zabilježen hiljadu puta veći rast antisemitskih događaja.

Nakon što su učesnici upoznati sa presjekom stanja u jednom broju evropskih zemalja, jedinstvena je poruka da se nijesmo izborili protiv antisemitizma, da nešto mora da se promijeni, da nijesmo tu samo da slušamo nego da djelamo.

Učestvujući na prvom panelu, na kom ga je moderator Aleks Benjamin najavio, između ostalog, kao jednog od prvih nosilaca ‘Evropske nagrade kralj David’, Đukanović je afirmisao dugu tradiciju crnogorsko-jevrejskih veza, koje sežu duboko u prošlost, čiji su temelji snažno ojačani u zajedničkoj antifašističkoj borbi.

Čitaj još:   INCIDENT U BIJELOM POLJU ''SUMRAK RAZUMA I PRIMITIVIZMA'': Ozbiljno djelo koje hitno mora biti kažnjeno

„Podsjetio je na osnivanje prve Jevrejske zajednice u današnjoj Crnoj Gori, na institucionalnu povezanost s državom i na činjenicu da je judaizam jedna od ravnopravih religija u našoj zemlji. Sve to doprinosi izgradnji odličnih prijateljskih odnosa sa Izraelom. Iz godine u godinu raste broj Jevreja koji dolaze u Crnu Goru, bilo kao turisti ili iz poslovnih i drugih razloga“ saopšteno je iz Kancelarije bivšeg predsjednika države.

Đukanović je rekao da je kvalitet politike u Evropi i na globalnom planu u slobodnom padu, iz čega proističu problemi kao što je antisemitizam, ali i šire od toga.

„To nije opasnost samo za Jevreje, nego i za Evropu. Antisemitizam je i antievropejstvo, udar na same temelje evropskih vrijednosti i evropskih društava. Problem je u kvalitetu politike koja nema odgovore na mnoge globalne teme. Odgovor u borbi protiv antisemitizma mora biti jedinstven kroz tri ravni – u politici, edukaciji i u pravnom sistemu“, istakao je Đukanović.

On je bio i jedan od potpisnika Osnivačke povelje Foruma lidera EJA za borbu protiv antisemitizma na sastanku koji je moderirao rabin Menahem Margolin.

Bivši predsjednik Rivlin je tim povodom, uz zahvalnost liderima koji su se odazvali njegovom pozivu, istakao između ostalog da je Forum baklja nade i aktivna snaga protiv antisemitizma, velika podrška jedinstvu i pomirenju i izgradnji svijeta bez mržnje.

Članovi foruma pored Rivlina i Đukanovića su predsjednik PES Stefan Loven, bivši predsjednik Vlade Švedske, bivši predsjednici Slovenije i Grčke Borut Pahor i Prokopios Pavlopoulos, bivši premijeri Francuske, Italije, Austrije i Grčke Manuel Vals, Mateo Renci, Sebastijan Kurc i Jorgos Papandreu i drugi.

Čitaj još:   MILO Đukanović: U Crnoj Gori je na sceni politički revanšizam, nova stranica tradicije crnogorskih osveta... (foto)

Poseban panel na današnjem događaju imao je Ilon Mask, s kojim je razgovarao poznati američki politički komentator, pisac i pravnik Ben Šapiro.

Đukanović će sjutra zajedno sa ostalim učesnicima posjetiti logor Aušvic-Birkenau i položiti vijenac u Memorijalnom centru.

izvor: cdm.me

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

DŽANAN MUSA ZA AMERIČKE MEDIJE: “Mi smo djeca rata”…

Bosanskohercegovački reprezentativac je ovog ljeta potpisao za Bruklin Netse, koji Read more