IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GI “21.maj”: Hegemonistički Beograd nema podršku u crnogorskom društvu za reviziju državnog pitanja… (foto)

“Crnogorska nacija će ostati na udaru velikosrpske ideologije ali će opstati i dugoročno jačati”

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 23, 01. 2024… 09: 22… GI “21.maj”: Hegemonistički Beograd nema podršku u crnogorskom društvu za reviziju državnog pitanja… (foto)

Današnje crnogorsko društvo je dezorijentisano i haotično. Dio starih podjela je okončan, nove podjele su prisutne i trajaće. Državno pitanje je riješeno. Suverenisti i unionisti su prošlost, poručuju predstavnici Građanske inicijative “21.maj”, Rade Bojović i Malik Kovačević…

“Naša država je utemeljena i iza nje stoji ubjedljiva većina građana. Hegemonistički Beograd nema podršku u crnogorskom društvu za reviziju državnog pitanja. Crnogorska nacija će ostati na udaru velikosrpske ideologije ali će opstati i dugoročno jačati.

Identitet Crnogoraca će i dalje biti višeslojan ali trajanje države će osnažiti podršku crnogorskom jeziku i autokefalnoj crkvi. Identitetske manipulacije suočiće se sa klasnim, ideološkim i razvojnim pitanjima”, poručuju Bojović i Kovačević. 

Savremeni svijet, dodaju predstavnici GI “21.maj” vri i preispituje se povodom opasne krize globalnog kapitalizma i posljedičnih neofašističkih i diktatorskih režima koji proizvode imperijalne i građanske ratove.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Napad na DPS prostorije ogolio kukavičluk ... (foto)

Vrijeme koje je, poručuju, pred nama zahtijeva odgovore koji se tiču integralističkih, ustavno-političkih i pravnih, socio-ekonomskih, ekoloških, imigrantskih i naučno-obrazovnih pitanja u samoj Crnoj Gori.

“EU ili autarkična provincija, građanska demokratija ili autokratija sa demokratskom maskom, antifašizam i sekularizam ili šovinizam i klerikalizam, slobodno ili diskriminatorsko društvo, pravedna i pravna ili kriminalna i gusarska država, predatorsko- koruptivni kapitalizam ili otvorena socijalno- tržišna ekonomija, zaštita prirode ili ekocid i klimatska destrukcija, održiva ili konfrontirajuća migracija, slobodan naučni, obrazovni, kulturni i sportski izraz ili primitivizacija duha i tijela, humanizacija vještačke inteligencije ili dekadencija čovjeka, inkluzivna bezbjednost ili importovani militarizam”, navode Bojović i Kovačević. 

Crna Gora, poručuju, neće moći pobjeći od ovih pitanja. 

“Bilo da će biti inferiorni primalac ili kreator odgovora. Ideja reformatorske, antisistemske, međunarodno povezane i odlučne liberalizovane ljevice predstavlja uporište za organizovanu dekonstrukciju sadašnjeg crnogorskog poretka koji proizvodi demagošku državu i marionetsku vlast, parazitski i partitokratski javni sektor, autoritarnu i populističku kulturu, klero- nacionalizam i ortački kapitalizam sveden na prekomjernu nejednakost, sirotinjske zarade i beznadežne penzije”, zaključuju u saopštenju. 

izvor Portal Analitika.me

Čitaj još:   Plan BIA za opstrukciju formiranja Vlade CRNE GORE: JAKOVA Milatovića posvađati sa MILOJKOM Spajićem do cijepanja partije... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more