IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VOLITE MINERALNU (Gaziranu) VODU? Stručnjaci otkrili kako ona utječe na naše zdravlje… (foto, video)

Je li gazirana voda jednako dobra kao i obična voda? Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, odgovor glasi: “niti blizu”.

Ilustracija
  • Gazirana voda ima zanemariv učinak na hidraciju organizma u usporedbi s običnom vodom – rekao je ovaj profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. koja je uspoređivala hidrirajuće učinke raznih napitaka.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica Jen Baum kaže da gazirana voda može biti odličan izbor za svakoga ko nije ljubitelj obične vode.

  • Radije bih da se ljudi hidriraju napicima u kojima uživaju, nego da ne piju dovoljno tekućine tokom dana– ističe ona za BuzzFeed.

Nažalost, kada je riječ o zubima, stomatolog Cerisa Moncayo ima loše vijesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljični dioksid u ugljičnu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu caklinu, pojasnio je.

Čitaj još:   Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović:"Nova vlast ugrozila karakter CG"... (foto)

Caklina je vanjska zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna caklina ugrožena, to dovodi do niza stomatoloških problema, poput karijesa, oslabljenih zuba ili osjetljivosti– zaključio je Moncayo.

BONUS VIDEO: Da li je GAZIRANA ( MINERALNA) VODA dobra ili loša za zdravlje? / Kvari li zube, probavu, kosti?

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more