IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DEJAN Dragojević: Želja mi je da 27. noć RAMAZANA, provedem u NOVOM PAZARU… (foto, video) 

Dejan Dragojević posjetio džamiju u Novom Sadu: Ramazanski preokret u životu pobjednika “Zadruge”!

U neočekivanom preokretu događaja, Dejan Dragojević, poznat po pobjedi u popularnom reality programu “Zadruga”, otvorio je novo poglavlje u svom životu prelaskom na islam.

Ova promjena, koju je Dragojević neko vrijeme držao daleko od očiju javnosti, postala je tema razgovora nakon njegove posjete džamiji u Novom Sadu tokom svetog mjeseca Ramazana.

Nakon što je završio svoju reality karijeru, Dragojević je odlučio promijeniti svoju vjeru još za vrijeme braka s Dalilom Dragojević. U nedavno objavljenom videu na YouTubeu, Dejan dijeli svoja iskustva i običaje vezane za Ramazan, uključujući detalje o postu, odlasku u džamiju i pripremi iftara – večernjeg obroka kojim se prekida post.

“Već sam osam i po sati u postu. Ustao sam veoma rano i osjećam se fantastično,” rekao je Dragojević, dodajući, “Pokazat ću vam kako izgleda džamija u Novom Sadu i šta ću spremiti za iftar. Nadam se da je džamija otvorena.”

U videu, Dejan ističe i svoj plan o čišćenju doma od slika, što je praksa nekih muslimana tijekom Ramazana. “Skidamo sve slike iz sobe, ne valja da stoje,” objašnjava, priznajući da ne može utjecati na prisutnost slika u dnevnom boravku.

– Danas je osam i po sati kako sam u postu, ustao sam baš rano i za sada se osjećam fenomenalno. Pokazaću vam kako izgleda džamiju u Novom Sadu i šta ću da pravim za iftar. Nadam se da je otvorena džamija, ako nije klanjaću u kući, šta da radim. Na našem iftaru za trpezom će večeras biti mama, tata, Jovana, pas ne može. Nečist je – rekao je Dejan što je mnogima zvučalo čudno i dodao:

– Sada ćemo da sklanjamo sve ove slike iz sobe, ne valja da stoje. Melek neće ući a to je bitno za Ramazan. Ovde ne mogu da sklonim slike u dnevnom boravku, tu ne mogu da utičem – rekao je Dejan dok je skidao svoje slike sa zida.

Zanimljivo je da Dejan dijeli svoje razmišljanje o proslavi Ramazana u Srbiji u usporedbi s drugim mjestima, posebno ističući svoju želju da 27. noć Ramazana provede u Novom Pazaru, gdje se, kako kaže, cijeli grad okuplja na molitvu.

– Ovo je inače iz Saudijske Arabije, uniformisan sam. Baš dugo nisam bio po našim džamijama, a ovde nisam bio nijednom. Inače stvarno je Ramazan u Srbiji mnogo drugačiji, nego u Bosni i Novom Pazaru, tako da, ako Bog da, otići ću za Novi Pazar. Želja mi je da 27. noć klanjam u Novom Pazaru, čitav grad, tada svi klanjaju, na ulici, ispred džamije, svuda su – naveo je Deki, a za obrok je pojeo čedar sir, meso i povrće. Sve pogledajte u galeriji iznad.

Iako je njegova izjava o “nečistom” psu podigla buru u srpskoj javnosti, Dragojevićeva odluka da javno govori o svojoj vjeri i običajima tijekom Ramazana privukla je pažnju mnogih. U videu se također može vidjeti njegov iftar, koji se sastoji od cheddar sira, mesa i povrća.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Raspisan konkurs za sufinansiranje medija...

Ovaj neočekivani preokret u Dragojevićevom životu pokazuje složenost njegovog osobnog putovanja i otvara nova pitanja o identitetu, vjeri i kulturi u suvremenom društvu. Bez sumnje, Dejanova priča potiče razmišljanja i pokreće dijalog o toleranciji, razumijevanju i zajedništvu u različitosti.

izvor: sandzakdanas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more