IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pućurica: Optužbama na račun DPS- a pokriva se ekonomsko, političko i društveno posrnuće države… (foto)

Crna Gora svoje unutrašnje podjele baštini već više od vijeka unazad, a ogleda se upravo u dva ideološka tabora čija suština razdvajanja staje u tezu: razvijena Evropa ili reciklirana istorija. Uporne optužbe na račun DPS da afirmiše unutrašnje podjele zapravo je floskula koja pokriva ekonomsko, političko i društveno posrnuće države, kazao je potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje Asmir Pućurica.

„Dok “osvježivački pohod” na sistem vrijednosti, u kojem je postojala jasna vrjednosna vertikala, vrši pomirenje na način što je ispravno jedino ono što glavni reciklator odobri, fokus na ekonomske teme ipak ne uspijeva jer prosvjetari započinju protest, a najavljuje ga državna uprava i pravosuđe.

Zbilja, u pitanju nijesu samo prava radnika, već potpisani Granski kolektivni ugovori, pa je vladavina prava pod znakom pitanja po ko zna koji put. Osiromašeni državni aparat nema vremena da se bavi bilo kakvim sistemom vrijednosti, pa novim obećanjima nastoji da sanira već vidljivu štetu koju su nanijela prethodna obećanja.

Pod haotičnim sistemom, sprovodi se tiho etničko čišćenje Pljevalja i to uz trube okićene zastavama koje su krasile topove koji su udarali na zidine gradova susjednih zemalja. Tragedija takvih dešavanja je prljanje imena jedne nacionalne skupine, od strane uprljanih ruku političkih manipulatora. Sve prednje navedeno, suština je crnogorskih podjela“, kazao je Pućurica. 

Čitaj još:   Bivši ministar Vladimir Leposavić: Odbija da vrati diplomatski pasoš... (foto)

Prema njegovim riječima, nije u pitanju bilo čija vjerska ili nacionalna sloboda jer je, kako je naveo, crnogorsko društvo svoj građanski karakter gradilo odavno: od proglasa kod zauzimanja Kolašina, preko Ustava iz 1905. godine, kada su sve religije crnogorskog društva dobile predstavnike u crnogorskoj Skupštni. 

„U pitanju je sistem vrijednosti koji se mjeri tezama: da li pristajete na budućnost ukalupljenu u zabludama u koje nužno morate vjerovati ili ste za društvo koje preispituje, dokazuje i slobodu ograničava tek onda kada zadre u tuđe pravo.

Umjesto oslobođenja uma, u kojem mjesta ima za svaku crnogorsku različitost, dio crnogorskog društva žrtva je manipulacije političke elite, koja uniženjem sistema vrijednosti nastoji stvoriti pouzdan ambijent za plasiranje svakojakih teza i, konačno, kreiranje novih zabluda u koje trebamo vjerovati.

Koliko god se činilo da imamo vremena, nemamo. Dok nas uvode u zabludu zvanu ekonomske teme, nećemo ni primijetiti da su za kulturu opredijelili nepunih 0,9% budžeta, što je ponovo kršenje zakona. Duhovno osiromašeno društvo je ono koje će “miriti” do trenutka kada će većina prestati da sumnja, a početi da slijepo vjeruje.

I u tome je suština svih crnogorskih podjela. I onda i danas. Zato, Crnoj Gori ne treba nikakvo “mirenje” jer ona nije posvađana. Crnoj Gori treba jasan politički, kulturni i ekonomski proces, oslobođen zabluda i populizma. Crnoj Gori treba Evropa, na koju se neće gledati novcem i devizama, već vrijednostima i slobodama“, zaključio je Pućurica.

izvor: analitika.me

Čitaj još:   UPOZORENJE IZ VAŠINGTONA: "NATO će odgovoriti PUNOM SNAGOM ako Rusija..."
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more