IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ABAZ Dizdarević: Sumnjam da će “Bašnjačka Stranka”, ako bude u Vladi Crne Gore, DF biti prihvatljiv partner… (foto, video)

Eskplicitna poruka ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladislava Maslenikova, da širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom, simptomatično je stigla nakon posjete predsjednika Skupštine, Andrije Mandića, Evropskom parlamentu, smatra potpredsjednik Demokratkse partije socijalista, Abaz Dizdarević.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 23. 02. 2024… 00: 32… ABAZ Dizdarević: Sumnjam da će “Bašnjačka Stranka”, ako bude u Vladi Crne Gore, DF biti prihvatljiv partner… (foto, video)

“Dobio je protestnu notu svojih mentora, svojih nalogodavaca da to njegovo izigravanje evropejstva ne pređe granicu nekog ukusa. Odnosno, onog ukusa za koji njegovi partneri smatraju da je previše,”kaže Dizdarević za 24 sata Televizije E.

Potpredsjednik DPS-a ne očekuje da će Vlada reagovati na poruke Maslenikova, iako se, kako kaže, mogu tumačiti kao veliko upozorenje.

“Od Vlade nije potekla nijedna reakcija. Poruka ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladislava Maslenikova, da širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom, nije izolovan slučaj. Imamo slične poruke od ambasadora Srbije, Nebojše Rodića.

Sve što se dešava u Pljevljima i širom Crne Gore, sve to narušava međuetnički i građanski koncept države. U Crnoj Gori je, faktički, uspostavljen kondominijum. Državom se upravlja iz Rusije i iz Srbije.

Vlada ne želi da uđe u bilo koju vrstu konfrontacije zbog svega što se direktno odnosi na nacionalne interese Crne Gore. To je politika nezamijeranja. To je politika kojom se, samo deklarativno, vodi put ka Evropskoj uniji,”kaže Dizdarević.

Čitaj još:   DF danas ponovo ruši Krivokapića: LICEMJERI PROTIV KLOVNA I PAJACA, obračun tačno u podne...

Da nije riječ o iskrenom odnosu prema evropskim integracijama i evropskoj politici, jasno govori to što su Demokratksa narodna partija i Nova srpska demokratija, stranke bivšeg Demokratskog fronta, jasno proruski deklarisane, smatra Dizdarević. Dodaje da sa takvim partnerima u izvršnoj vlasti evropski put ne da nije zagarantovan, nego će, kako kaže, definitivno biti osporen, usporen ili onemogućen.

“Vidimo da kroz neke afirmativne korake postoji pomak na evropskoj trasi. Ali, bez obzira na to što gospodin Milojko Spajić deklarativno tvrdi i radi na tome da Crnu Goru približi EU, vjerujem da sa partnerima koji su izabrani da budu dio izvršne vlasti, ta politika neće imati uspješan epilog,”smatra potpredsjednik DPS-a.

Dizdarević sumnja da će Bošnjačkoj stranci, ukoliko se nađe u rekonstruisanoj Vladi, nekadašnji DF biti prihvatljiv kao partner.

“Da li su njima prihvatljivi partneri koji negiraju genocid u Srebrenici, koji jednostavno produkuje dešavanja na teritoriji Crne Gore, počeši od Pljevalja do Nikšića… Da li će to biti politika koja je prihvatljiva Bošnjačkoj stranci i da li će participirati s takvim politikama, zaista sumnjam. Vjerujem da Bošnjačka stranka to sebi neće dozvoliti,zaključuje Abaz Dizdarević.

Čitaj još:   ABAZ Dizdarević: Osnivanje političke akademije je, jedna od ideja za jačanje partije, negativna percepcija DPS- a će vremenom isčeznuti... (foto)

BONUS VIDEO: Informativna emisija: 24 sata- Abaz Dizdarević

Izvor: TV E

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more