IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBOMIR Filipović: Dobro jutro! Srpski ambasador u CRNOJ GORI je krenuo đonom… (foto)

Nebojša Rodić– Obećavajući Početak Mandata Srpskog Ambasadora…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, petak, 23. 02. 2024… 11: 32… LJUBOMIR Filipović: Dobro jutro! Srpski ambasador u CRNOJ GORI je krenuo đonom… (foto)

Dobro jutro! Srpski ambasador je krenuo đonom. Prvo je na proslavi Sretenja sa lokalnim kolaborantima pričao da se jedan narod ne može podijeliti.

Onda je otišao u Pljevlja da podrži Vraneša koji se ponaša kao Dodik u Bosni…

Nebojša Rodić– obećavajući početak mandata srpskog ambasadora

Kad pogledate fotografiju srpskog ambasadora odmah vam postane jasno iz kog miljea dolazi ovaj “diplomata”. Sa sve leptir mašnom i ekscentričnom frizurom, malečkim naočarama, čudi me da mu Đuro Radosavović do sada u Velikim pričama ili Vijestima nije napisao hvalospjev.

Čovjek je bio na čelu ministarstva odbrane, a bio je i na čelu srpske obavještajne agencije. Politički dolazi iz najtamnijih ćoškova srpske nacionalističke kamarile.

Sudeći po prvim aktivnostima, ovaj ambasador nije došao da razvija odnose sa Crnom Gorom, nego da potpaljuje srpske nacionaliste u Crnoj Gori. A što drugo i očekivati od poslanika Vučićevog dvora?

U isto vrijeme mi u Beograd šaljemo nekoga iz Mandićeve partije. Očekujemo naravno da sa Nevenkom Ćirović u Beogradu radi za Beograd, a ne za Podgoricu.

U Moskvu šaljemo predstavika partije sestre Rogozinove “Rodine”. Jedva čekam da vidim kako nam u sred ruske invazije na Ukrajinu Kremlj odlikuje ambasadora. Ambasadora zemlje NATO. Zaboraviće se Sijarto i njegovi selfiji iz jutarnjeg Džoginga po Zamoskovrječju.

Mi ćemo se i dalje praviti ludi i ignorisati činjenicu da nam je za DPS mandata srpska vlada u centru Podgorice, tik uz zgradu UN- a poperila Srpsku kuću da dominira pejsažom, i u nju uselila najgore propagandne pregaoce na čelu sa Emilom Labudovićem.

Čitaj još:   NOVI DETALJI UBISTVA U SARAJEVU: BIJELI AUTOMOBIL ČEKAO UBICU? (foto)

I onda mi pričamo o ruskom uticaju, kao borimo se protiv njega. Takav je raspašoj u Crnoj Gori da se čak  i ruski veleposlanik okuražio da komentariše izjave premijer. Ambasador Maslenikov, za koga ne bismo znali da postoji, da ga srpski episkop Metodije za śever Crne Gore ne izvede s vremena na vrijeme na neku kozačku paradu i svetosavsku akademiju.

Tek smo Vladimira Božovića ispratili zbog veličanja Podgoričke skupštine, a Rodić već govori da se narod ne može podijeliti, šaljući jasnu poruku da će kad-tad doći do velikosrpskog ujedinjenja. Sprovešće ga on i takvi sa sve leptir mašnom.

Dalje ovu priču razrađuje prvo lice podgoričke vlasti Vladimir Dajković, koji je ovu zimu proveo u Rusiji i bio naš Taker Karlson koji je crnogorskoj javnosti prenosio kako je u Rusiji pod sankcijama sve bajno. Dajković je u posljednjem propagandnom uratku iz Srbije takođe poslao poruku o ujedinjenju.

Ujedinjenje se polako ali sigurno vraća u mejnstrim javni diskurs. Svako ko malo poznaje istoriju zna čiji je slogan bio “ujedinjenje ili smrt”. Imajući u vidu kako se u beogradskim propagandnim krugovima gaji i podržava kult Voje Tankosića, ne bi me čudilo da se neka grupa entuzijasta loži na to da su neka nova “Crna ruka”.

Postojala ona ili ne postojala, duh “Crne ruke” trenutno vlada Srbijom. To je ona mračna sila koja je Srbiju uvijek vukla daleko od Zapada, koja ju je nekoliko puta u skorijoj istoriji dovela do kataklizme. Zajedno sa Srbijom, ta zavjerenička i na momente uspješna ideologija, zaustavljala je vrijeme na Balkanu.

Htjeli mi to ili ne, sudbinski smo vezani za Srbiju. Šansa da se raziđemo i da izađemo iz sfere uticaja Beograda propuštena je u vremenu nakon referenduma. Dok smo trčali da štrikiramo sve formalne obaveze, o duhu tj. o kulturi se malo ko brinuo. Novi evropski hardver smo glancali, dok su nam softver i dalje programirali u Srbiji.

Čitaj još:   ALARM, DJECA UMIRU OD DROGE, KRIMINALCI TUKU, UBIJAJU I TERORIŠU...

Zato sada srpski ambasador može da sa Vranešom planduje na “srpskoj zemlji” u Pljevljima. Grada iz kojeg nam dolaze premijer i predśednik najveće opozicione partije.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Ugodan vikend želimo. Šabat šalom. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,
Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more