IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TARGETIRANJE PREMIJERA: Proruski mediji dezinformacijama sprovode maligni uticaj kontra EU integracija… (foto)

Proruski mediji u Crnoj Gori i regionu sa velikim zadovoljstvom su objavili informaciju da je premijer Milojko Spajić u intervjuu koji je dao za vrijeme boravka u Briselu izjavio da Crna Gora nije imala nikakve koristi od uvođenja sankcija Rusiji. Kao i nebrojeno puta do sad kad se radi o EU integracijama Crne Gore, proruski mediji ne prezaju od fabrikovanja i dezinformisanja zarad sprovođenja njihovog malignog uticaja.

Domaći i regionalni proruski mediji jedva su dočekali da objave informaciju kako je navodno premijer Milojko Spajić ”priznao” da Crna Gora ima samo štetu od sankcija Rusiji. Čitajući naslove u proruskim domaćim i regionalnim medijima moglo se komotno zaključiti da imaju jednog urednika, jer su naslovi bili mahom isti.

Naravno svako ko je imao priliku da pročita njegov intervju dat briselskom listu Politico mogao je da vidi da se radi o klasičnoj dezinformaciji i izvlačenju iz konteksta kako bi proruski mediji mogli da je interpretiraju na njima odgovarajući način.

Potvrdu ovoga dao je i Digitalni forenzički centar ocjenivši pisanje proruskih medija kao jasnu dezinformaciju, jer je izjava premijera izvučena iz konteksta i još je jedan pokazatelj malignog ruskog uticaja koji se direktno suprotstavlja EU integracijama Crne Gore.

Savjetnica za vanjske poslove premijera Milica Perišić za portal Standard ističe da Crna Gora ima apsolutnu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Od 2020. četiri Vlade, sa potpuno različitim činiocima, bile su na čelu Crne Gore i nijedna se nije ni milimetar udaljila od vrijednosti Evropske unije, a to, kao što je poznato, podrazumijevalo je i uvođenje sankcija Rusiji.

Čitaj još:   POČELO JE: Prvi javni sukob JAKOVA i MILOJKA unutar Pokreta Evropa sad... (foto)

“Trebalo bi imati u vidu da se Crna Gora usaglasila sa ZSBP, iako je veliki broj investicija i turista dolazio baš iz Rusije”, rekla je ona.

Izjava premijera Spajića koju su proruski mediji iskoristili za sprovođenje proruske agende i predstavljajući je kao nekakva zaokret u politici prema Rusiji za Politico glasila je:

,,Tokom 2021, 2022, kada smo glasali za uvođenje sankcija Rusiji, od toga nismo imali koristi,’’ za razliku od država članica EU koje su imale mogućnost da zatraže finansijsku pomoć od Brisela u slučaju da je njihova ekonomija trpi gubitke u takvoj krizi:

,,Mi je praktično nismo imali’’, zaključio je premijer i dodao (a što je isključeno iz prenesene izjave čime se mijenja sam kontekst) da “to samo pokazuje da se u procesu pristupanja primarno upravljamo vrijednostima EU’’.

Prema riječima Perišić, iz odgovora se jasno vidi da je odnos Crne Gore prema ovom pitanju dat u kontekstu istinske privrženosti evropskim vrijednostima i ciljevima, a ne iz potencijalne finansijske koristi.

Čitaj još:   MILOJKO Spajić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Ne želim danas da odgovaram na to pitanje... (foto)

No, tako nešto je i običnom čitaocu jasno, kao što je jasno da su njegovu izjavu proruski mediji u Crnoj Gori iskoristili da proguraju dezinformaciju, predstavljajući je kao zaokret u vanjskoj politici Crne Gore, pogotovo prema EU.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more