IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVROPSKI PARLAMENT usvojio Rezoluciju: Poziv na uvođenje sankcija MILORADU Dodiku i “destablizirajućim faktorima” u BiH … (foto, video)

Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i drugim “destabilizujućim akterima” u Bosni i Hercegovini, navodi se u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.

BRISEL- Luxembourg: Svijet Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 29. 02. 2024… 19: 32… EVROPSKI PARLAMENT usvojio Rezoluciju: Poziv na uvođenje sankcija MILORADU Dodiku i “destablizirajućim faktorima” u BiH … (foto, video)

Tom Rezolucijom poslanici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo.

Evropski Parlament podstiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Bosnom i Hercegovinom – navodi se u Rezoluciji.

“Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi,” dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o spoljnoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena.

Čitaj još:   ZA MANJE OD SAT HAOS: Sprema se nešto VAŽNO- očekujte BURNU NOĆ kraj malih ekrana! (foto)

Poslanici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Althea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona eura iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Althea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem verodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OSBiH.

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “prijeti destabilizacija” i podsjeća da operacija EUFOR/Althea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona”, javlja N1.

BONUS VIDEO: Evropski parlament sa 504 glasa “ZA” pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

IZVOR Hayat.ba

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO UHAPŠENA Srpska pjevačica na aerodromu! Policija joj prišla čim je sletjela- nalazila se na potjernici, tražili je danima... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more