IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca… (foto, video)

“Okupiće se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti da živim tako kako živim i naravno da pišem tako kako pišem”, kaže za Televiziju E pisac Andrej Nikolaidis nakon što je na karnevalu u Herceg Novom najavljeno spaljivanje lutke sa njegovim likom.

„Jer da li neko zaista misli da ću ja promijeniti išta u načinu na koji pišem nakon ovoga. Ne, mogu biti samo oštriji. Ja loše reagujem na pritisak. Nisam osoba koju treba pritiskati. Šta god da vam smeta kod mene, kada me pritisnete biće još više toga. I to im obećavam“, kaže Nikolaidis.

Dodaje da je riječ o karnevalu i da samo neznalica ili tašt čovjek ima problem sa karnevalom.

„Nemam nikakav problem sa tim što će oni spaliti moju lutku i mislim da karnevalske svečanosti funkcionišu kao neka vrsta katarze. Da pojednostavim, spaliće me na karnevalu da me ne bi spalili u stvarnom životu i to je dobro, to je mnogo bolja opcija“, dodaje on.

Ono što je problematično, kako je rekao, je to što on nije političar, a njegova lutka će biti spaljena jer je za nešto kriv građanima Herceg Novog.

Čitaj još:   Andrej NIKOLAIDIS: Crna Gora jednom i po nogom u Evropi... (foto)

„Međutim ja pošto nikad nisam bio na mjestu donosilaca odluka nisam bio u prilici da im napravim nikakvo zlo sve i da sam to htio, a apsolutno nisam“, objašnjava on.

Može se, prema njegovom mišljenju, govoriti o jednoj vrsti kukavičluka organizatora koji su očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su njega koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara.

BONUS VIDEO: Andrej Nikolaidis: Mi danas od Zapada branimo zapadne vrijednosti

„Druga stvar, ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stepen netrpeljivosti prema nekome, koji je sulud, da je tamo bio neko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti“, navodi on.

Postoji, kako kaže, treća stvar koja je najgora i najopasnija. A to je da je on opozicioni nezavisni novinar.

„Moguće da je poruka o spaljivanju opozicionog novinara još gora od poruke o spaljivanju književnika. Tako da ja mislim da ljudi koji su to napravili nisu uradili dobro za Herceg Novi. Meni nisu napravili nikakvu štetu.

Dakle, u krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači? Tri saopštenja međunarodnog PEN-a i još najmanje tri prevoda. Duboko zahvaljujem na tome što ste to uradili. Ja nemam nikakvu štetu, ali napravili su štetu gradu Herceg Novom“, rekao je Nikolaidis za Televiziju E.

Čitaj još:   Andrej NIKOLAIDIS- Slučaj Morinje: Trinaestojulski ustanici nijesu imali papire...

BONUS VIDEO: Andrej Nikolaidis, knjizevnik i kolumnista

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more