IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Skupština Crne Gore, nije smijenila ANDRIJU Mandića… (foto, video)

Skupština Crne Gore danas nije smijenila šefa parlamenta Andriju Mandića. Protiv njegove smjene bila su 44 poslanika, dok je za smjenu Mandića glasalo 27 poslanika…

PODGORICA: Crna Gora, zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 11. 03. 2024… 19: 32… PODGORICA: Skupština Crne Gore, nije smijenila ANDRIJU Mandića… (foto, video)

Inicijativu za razrješenje Mandića podnijela je Demokratska partija socijalista, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju. PES je prvobitno tražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda, ali su se danas na sjednici  povukli taj zahtjev. Današnju raspravu obilježile su oštre polemike, a opozicija je navodila brojne razloge zbog kojih je, kako smatraju, Mandić morao biti smijenjen.

Poslanici PES-a nijesu učestvovali u raspravi zbog čega ih je opozicija prozivala u više navrata. Na sjednici su se čule konstatacije kako je Mandić zapravo pravi lider PES-a i parlamentarne većine. Mandić je, odgovarajući na optužbe poručio: Takav sam – kakav sam. Poručio je da nije lider PES-a ni parlamentarne većine. Mandić je kazao da se svi u vladajućoj većini trude da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije.

Za smjenu Mandića nisu glasali poslanici GP URA Dritan Abazović i Miloš Konatar, oni suuoči glasanja napustili skupštinsku salu.

TOK SJEDNICE: 

Nikolić: Mandić krši Zakon o crnogorskom državljanstvu

Šef Poslančkog kluba DPS Andrija Nikolić, nakon pauze zbog sjednice Kolegijuma je obrazložio inicijativu za smjenu Mandića.

“Mi smo ga okarakterisali kao teg o vratu evropske Crne Gore. Poziciju je zloupotrrijebio i dobijao je bezrezervnu podršku svojih koalicionih partnera. On u nelegalnom posjedu crnogorskog državljanstva. Potvrdio je da je vlasnik srpskog državljanstva postao nakon 2. juna 2006. godine”, dodao je Nikolić.

On kaže da Mandić krši Zakon o crnogorskom državljanstvu i pita MUP zašto ne preduzima nikakve korake po ovom pitanju. Navodi da je ovo jedan od razloga zašto on ne može biti predsjednik Skupštine.

Drugi ralog je, kaže, da je Mandić pokušao da kompromituje Skupštinu Crne Gore, kao što je njegov odlazak u Beograd na proslavu izbornog rezultata stranke druge države.

“Treći razlog je uvođenje zastave druge države u kabinet predsjednika Skupštine”, kaže Nikolić.

Takođe, čestitka njegova povodom neustavnog dana Republike Srpske i posjeta Milorada Dodika, negatora genocida, čime se većina skupšstinska stavlja na stanu onih koji žele da sruše državu BiH.

Nikolić je parlamentarnoj većini rekao da je Mandić njihov šef.

“Nikad se nije dogodilo ovo što se danas dešava u crnogorskom parlamentu. Mandić je teg o vratu evrospkoj CG. Vuk u jagnjećoj koži”, naveo je Nikolić.

Vuković: Za Mandića su heroji Karadžić i Mladić

Za riječ se javio i poslanik DPS Ivan Vuković.

“Niko od nas nema problem sa Mandićem. Pokojni otac Mandića je bio dobar prijatelj sa mojim đedom. Ovo što govorimo je zato što radite iste stvari zbog kojih ste teg o vratu grašanske Crne Gore. Vi niste porekli da je referendum o nezavisnosti pokraden i da se u Srebrenici nije desio genocid. Vi ste zastupnik onih koji sprovode nacionl-šovinistiku politiku u pojedinim opštinama. Vi ste promoter velikosrpskog nacionalizma i za vas su heroji ostali Karadžić i Mladić. Zvbog Vas takvog i onih koji Vas slijedde ovaj parlement je mjesto gdje se gaze Ustav i zakoni ove države. Zbog Vas največi broj ambasadora zemalja zapadnog svijeta zaobilaye ovaj parlament”, naveo je Vuković.

Prema rijhečima poslanika BS Damira Gutića, dobro je da se raspravlja o ovoj tački dnevnog reda.

“Zagonetno to se dešavalo u poslednih dana pa se premišljala parlamentarna većina. Unižavanje institucije Skupštine se ne bi smjelo dešavati. BS će glasati za smjenu Mandića”, naveo je on.

On je dodao da Crna Gora posmatra BIH kao jedinstvenu i nedjeljivu.

“Odnosi sa BIH pogoršani sastankom Mandića sa Dodikom, pa neistocanje zastave BIH na tom sastanku. Dodik sebe predstavlja prvim ruskim čovjekom na Balkanu”, istakao je on.

Kako je istakao poslanik SD Boris Mugoša, postoji najmanje 132 razloga da ne bude na čelu Parlamenta.

“Ovi koji su izabrali andriju Mandića, oni duguju odgovore. Ko  je otvorio priču o zastavama, jeziku, državljanstvu, posjeti čovjeka koji negira genovid u Srebrenici… Boris Mugoša ili Mandić? Vi pričate da mi pordukujemo pdojele a Mandić pomirenje. Razumije da ste dobili podršku, ali prebro previše. Vi možete da ćutite i na ponapanje predsjednika optina Pljevlja, Nikšić, ali je to vaš politiki obraz”, poručio je Mugoša parlamentarnoj većini.

URA za smjenu Mandića

Tokom izlaganja, poslanik URA FiliP Adžić je kazao da nemaju dilemu da glasaju za smjenu Mandića i ovakve vladajuče većine.

“Osim što je neko ko izaziva podjele unutar društva, mene naajviše brine ćutanje Mandića na zaduženje CG na 750 miliona dolara, gdje će buduži neki članovi Vlade i građani vražćati dugove. Već tri mjeseca ne možemo izabrati direktora Uprave policije. Imamo povratak obračuna kriminalnih grupa. Obećanje građanima za radno vrijeme d sedam sati dovelo da se najavljuje uvođenje radne nedjelje, a što Vi podržavate. Zbog svega ne treba da dobijete podršku da nastavite mandat”, dodao je on.

Adžić kaže da psojete privatne a zvaničnog karaktera je nešto što mora biti kažnjeno.

“PES je pokazao svoje pravo lice i da ne odstupaju mnogo od vaših ciljeva. Priča o EU putu je maska da se pokuša brzim potezima steči neka vtsta materijalne koristi da se Crbna Gora baci na koljena”, naveo je on.

Eraković: PES jedna od največih političkih prevara

Poslanik DPS Jevto Eraković je kazao da nemaju zabudu da inicijativa neće imati podršku za izglasavnje.

“Ali ćemo ogoliti neprincipijekne saveze. Mandić pokupava da uruši evropski put Crne Gore. To je njegova politika kojeg znamo od devedesetih, koji je u doba Narodne stranke jurišao na Dubrovnik”, jasan je Eraković.

Čitaj još:   "SITUACIJA JE POTPUNO JASNA": Bošnjačka stranka, će glasati za smjenu ANDRIJE Mandića u Skupštini Crne Gore... (foto, video)

Prema njegovim riječima, jasna je politika Mandića, bivšeg DF, ali i PES-a, koji predstavljaju najveću političkih prevara.

“PES predsatvlja jednu od največih političkih prevara”, naveo je on.

Poručio je: Gospodo iz PES-a, danas ćete glasati za četničkog vojvodu i koji predstavlja prepreku na evroskom putu Crne Gore.

Jakov Milatović je možda na vrijeme pobjegao, a vidjećemo ko će još od vas”, naglasio je Eraković.

I poslanik DPS Nikola Rakočević naveo je razloge zašzo on smatra da Mandić treba biti smijenjen.

“Posjeta Dodika dva dana nakon susreta sa Putinom, da prenese poruke. Čovjek koji želi nezavisnost entiteta RS od BiH, a ističe se zastava entiteta RS  a ne zastava države BiH. To sus ve razlozi za smjenu Mandića.

On je podstio da je Dodik na crnoj listi SAD.

“Štitimo multietničku, evroatlansku i građansku Crnu Goru”, poručio je on.

On je podvukao da Crna Gora ima ozbiljan problem.

Branislav Nenezić iz SD-a je kazao da ne zna koga je bilo strah od ove tačke.

Zatražio je da glasanje po ovoj tački bude javno.

Huter: Mržnja sad 1, 2 i 3

Oskar Huter iz DPS je kazao da je Skupština grubo zloupotrijebljena od Mandića za antievropske politike,

“Našoj državi prijeti destabilizacija. Ostajem pri izrečenom da nosite titulu letničkog vojvode. Ako vas je to uvrijedilo, spreman sam da se izvinim, kao i za navode da imate dvojno državljanstvo ako to nije tačno, kazao je Huer.

Onda se obratio i PES-u.

“Priča se o tenzijama na Cetinju. Đe bijaste na rafale šovinistipkog govora izgovorane iz vaših klupa. Je li to mržnja sad 1, 2 ili 3? Ko dovodi fašitste u Skupštinu i zagovara srpski svet, ko urinira po Ljubu Čupiću, ko pokazuje srednji prst dok se intonira himna Crne Gore, kome vi prigovarate? Jesu li i vama srpski geroji Madić, Karadžić…?”, pitao je Huter.

Tokom rasprave u Skupštini, Adrijan Vuksanović iz HGI, istakao je da že glasati za smjenu Mandića.

Poslanik DPS Nikola Janović poručio je PES-u da misli da nacionalne podjele u CG postoje odavno i duboke su.

“Postoje da se o problemima razgovaramo. Nije susština da se bjeći od inicijativa i rasrava kao pto radite vi već da se o njima raspravlja”, dodao je on.

Zamjerio im je što, kako je kazao, nemaju petlju da brane čiovjeka kojeg su izglasali za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Mandić: Nisam lider PES-a ni parlamentarne većine

Javio se za riječ i Andrija Mandić.

“Takav sam – kakav sam. Danas sam bio predmet napada. Hvala građanima Cetinja, jer i od onih koji su protestovali onog dana je bilo najmanje onih sa Cetinja”, naveo je Mandić.

Zatim je poručio: “ništa nisam ukrao, nikoga nijesam povrijedio.

PES-u se obratio riječima: Nisam ja vaš lider niti lider parlamentarne većine.

Mandić je kazaio da se svi u vladajućoj većini trude da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije.

“Valjda više Varhelji zna šta je Evropa od opozicije, ako on vrednuje šta je uradio parlament, onda ne vidim zašto bi neko ubjeđivao građane Crne Gore kako mi imamo problem s Evropskom unijom”.

Lider BS Ervin Ibrahimović  je kazao da će glasati za smjenu Mandića.

Tvrdi i da se svi u vladajućoj većini trude da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije.

“Stavili smo prst u oko i BiH i Kosovu”, naveo je on.

Knežević: Da nije bilo Dodika i Putina ne bi bilo nezavisne Crne Gore

Milan Knežević iz DNP pitao je Rajnke i Aliua da li možemo sa “ovim ljudima”, aludirajući na opoziciju, u Evropu.

“Abazović postao lider opozicije. PES pitam da li imam mogućnosti da gospodu iz opozcie na makar deset dana uvedete u Vladu”, dodao je.

Pokazao je sliku Filipa Vujanovića sa Miloradom Dodikom, a pored Dodika  se nalazi trobojka i mapa RS.

Pokazao sliku u Hramu u Podgorici, gdje su Vujanović, Dodik, Igor Lukšić, Miomir Mugoša.

“Na događaju kod “okupatorske” SPC. Evo vam slika i Mila Đukanovića i Dodika. Nastavljam retrospektivu. Biljana Plavšić koju grli Đukanović. Dalje, 2019. Dodik i Đukanović. Tvrdim da se nije smijao kad je oženio Lidiju kao ovdje kad se sastao sa Dodikom. Da vam nije bilo Putina i Dodika, nikad ne bi bilo ni nezavisne Crne Gore”, kazao je on.

Ako BS bude glasala za smjenu Mandića, mi ćemo kao DNP biti ptoziv ulaska BS u Vladu kada bude rekonstriukcija Vlade.

“Ne možete sa nama u Vladu ako glasate za smjenu Mandića”, poručio je on BS-u.

Dritan Abazović postao lider DPS-a.

Opoziciji poručio: Đe ćeš pile na kamion.

Ibrahimović je kazao da Dodik glorifikuje politiku Putina i ne priznaje genocid u Srebrenici.

Knežević je kazao da DNP neće biti u Vladi ako BS bude u njoj.

“Zašto Ibrahimoviu ne pominjete susret Erdogana sa Dodikom. To ne radite. Znamo se mi dobro. Osudite agresiju Izraela na Palestinu, smijete li?”, pitao je Knežević.

Ibrahimović: Knežević ruši ovu vlast

Ibrahimović  kaže da su svi visoki funkcioneri BS podržali agresiju na Palestinu.

“Niđe nam antisrpske politike u redovima BS. Ukoliko četiri poslanika DNP-a odučuje o ulasku BS u rekonstruisanu vladu, ne bilo takve većine. Knežević ruši ovu vlast i podržavam ga”, kaže on.

Šef Poslaničkog kluba DPS Nikolić je kazao da je na mjestu Ibrahimovića se ne bi uzrujavao zbog Kneževičevih riječi o ulasku BS u rekonstruisanu Vladu.

Nikolić je kazao da je DPS na današnji dan najjača politička partija u Crnoj Gori.

Poslanik SD Nikola Zirojević kazao da dijeli stav da se pokrene Rezolucija da se osudi naad Izraela na Palestinu.

Čitaj još:   LJUBAVNI PROBLEMI ILI NOVAC? DETALJI O SVIREPOM UBISTVU OCA ČETVORO DJECE U ŠUMI KOD DOBOJA: Odmah je identifikovan, a riječ je o... (foto, video)

“Pozivam sve da osudimo zločine koji se dešavaju u Palestini”, naveo je on.

Demokrate će glasati protiv smjene Mandića, kazao je poslanik te stranke Nikola Rovčanin. 

I poslanica SNP Slađana Kaluđerović je kazala da će ta partija glasati protivv smjene Mandića.

Živković: PES kao vazduh, Mandić im je predsjednik

Lider DPS Danijel Živković da danas imamo glasanjem u Skupštini svjevrstan referendum da li Crna Gora ostaje ili ne ostaje na evroposkom putu.

Posaničkom klubu PES-a je kazao da ga podsjećaju na vazduh.

“Vidjećete na sledećimn izborima kako će vam se to vratiti. Danas nemate hrabrosti da branite ideološkog lidera vašeg Andriju Mandića”, kazao je on.

Kaže da je Mandić predsjednik PES-a.

“Vi ie PES-a ste danas stavili tačku na evropski put Crne Gore”, poručio je Živković.

On je kazao dačudu ne može načuditi da Mandić i Knežević promovišu politiku DPS-a.

Knežević kazao da je brutalna neistina da je ikada rekao da bi jurišao na Tuzi i pozvao Živkovića da se za to izvini.

Živković je kazao da imaju video materijale i da će ih objaviti.

Knežević je kazao da nikada nije rekao da bi kidisao na komšije u Malesiji.

Živković je pustio snimak na kojem se  čuje kako Knežević kaže da da je tražio oružje.

“Ja sam tražio”, čuje se glas Kneževića.

Lider DNP je obrazložio da je tražio oružje ali ne da se “ide na Tuzi”.

Inicijativu za smjenu podnio DPS

Inicijativu za razrješenje Mandića podnijela je Demokratska partija socijalista, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, ali je Pokret Evropa sad (PES) zatražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda današnje sjednice.

Prije pauze za Kolegijum, poslanik PES-a Vasilije Čarapić je kazao da je predložio da se sa dnevnog reda skine tačka smjene Mandića jer nije usaglađena na nivou cijele opozicije.

“Nakon Cetinja smo se zapitai da ći ćemo da dozvolimo da se dižu tenzije. Čuo sam da opozicija ponovo planira da podnese zahtjev. Nemamo problema sa inicijativom. Ako opozicija želi, pitam ih da li će ponovo podnijeti inicijativu?Svjesni smo toga da nema dovoljno glasova podrške za ovakvu inicijativu. Potrebno je sačuvati društvnu stabilnost”, kazao je Čarapić.

Mandć: Spreman sam za raspravu, ne bježim ni od čega

Mandić je kazao da nema potrebu ni od koga da bježi niti ga je sramota zbog bio čega.

“Što se mene tiče nema problema da se o ovoj tački rasravlja. Ja sam spreman na svaku raspravu. Ne želim da neko pomisli da je neko oštećen, a razumijem želju najjačeg poslaničkog kluba da sve podredi njihovom programu”, rekao je Mandić.

PES povukao predlog

Čarapić je zatim povukao predlog da se ne raspravlja o smjeni Mandića.

“Kada sam vidio rekaciju i neizdrž da se raspravlja o inicijativi, ko sam ja da sprečavam diskusiju”, rekao je Čarapić.

Šef Poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić istakao je da je ovu tačku dnevnog reda kaao prvu predložio Mandić.

“Čarapiću, Vi za ovo treba da polemišete sa Mandićem a ne sa opozicijom. Pokazai ste nepoznavanje Poslovnika Skuptštine”, naveo je Nikolić.

On je istakao da se Mandić odlučio da nastavi sa presedanima u parlamentu. “Nikad se nije desilo da sjednice počne a da nije bilo Kolegijuma. Ne znamo koliko ćemo raspravljati o talkama dnevnog reda. Predlažem da date pauzu od pola sata i da se održi Kolegijum”, istakao je on.

Mandić je kazao da rasprava o ovjoj tački traje tri sata, pa nakon toga da se održi Kolegijum.

Nikolić je kazao da nema raloga za nervozom.

“Nemopjte da uvodite anarhiju u ovaj doma”, poručio je Nikolić.

Poslanik BS Amer Smailović je sugerisao da se ispoštuje inicijativa i da se sazove Kolegijum.

Knežević: Pitajmo Dritana

Lider DNP Milan Knežević je kazao da je  opoziicja u četvrtak dobila komandu od Abazovića da neće da se ide na Kolegijum i svi oni to ispoštoštovali.

“Zato Vas molim da pitamo Dritana da li možemo da idemo na Kolegijum?”, pitao je Knežević.

Abazović odgovara da “može”, nakon čega Mandić daje pauzu kako bi se održala sjednica Kolegijuma.

Na dnevnom redu će, osim predloga za razrješenje Mandića, biti i predlozi zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, o dopunama Zakona o biračkom spisku i o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o osiguranju, Predlogu zakona o upravljanju otpadom, a na dnevnom redu su i predlozi izmjena i dopuna zakona o industrijskim emisijama i o biocidnim proizvodima, kao i tačka izbori, imenovanja i razrješenja. (Miraš Dušević)

BONUS VIDEO: Druga sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini, 11.03.2024.

izvor CdM.me

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more