IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

“Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže pravne i političke konsekvence”, rekao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da rezultat glasanja o rezoluciji o Srebrenici neće biti ponižavajući za srpski narod i da je ta “utakmica” veoma neizvijesna.  

Očekuje da će 9. maja biti sjednica UN-a o rezoluciji o Srebrenici, a glasanje u Generalnoj skupštini u nedjelju između 11. i 16. maja.

“Za Rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi već je bila potrebna saglasnost tog kontinenta. Tada se Afrička unija pojavila sa jednoglasnom odlukom. Proveli su unutar zemlje konsultacije, široke regionalne konsultacije. A da čujete kakav je ovdje primjer. Mi prvi put saznajemo 26. marta i to od naših njemačkih partnera da oni to spremaju već osam mjeseci. Mi smo prvi susjedi, neko čiji pripadnici su 32 posto BiH. Moje pitanje za naše američke partnere je: Zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma?”, pita Vučić.

Dodao je da se “radi o brutalnom kršenju Dejtonskog sporazuma i zato su se Amerikanci povukl”.

“Ćute jer znaju da smo u pravu, a ostale su pustili da govore gluposti”, dodao je.

Kaže da bi Srbi bili dovoljno dobri kada bi pognuli glavu i pustili da ih udaraju motkom po glavi, a onda bi bilo potrebno i da kažu da im se to sviđa. Dodaje da je on donio odluku da ide u New York.

“Razgovarao sam sa 22 predsjednika i premijera širom svijeta, sa šest zvaničnika UN i sa predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN. Nastavio sam to da radim danas i nastaviću to da radim svaki dan zato što sam dobro znao šta je namjera onih koji su podnosilaca Rezolucije, kako Nijemaca, tako i onih iz Sarajeva koji su dočekali “ispod tiha” da to podrže”, kazao je Vučić.

Čitaj još:   OVAJ JE PUK'O, LEBA MI…

Dodaje da nema problem da bude izložen linču jer hoće da spriječi da se događaju ratovi u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike.

“Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže pravne i političke konsekvence”, rekao je on.

Ističe da će ovo biti prva Rezolucija koja će biti donijeta preglasavanjem, bez konsenzusa.

“Neki hoće da pokriju svoje ćutanje o Gazi i nerješavanje problema svuda u svijetu, a da ukažu muslimanima da su Srbi krivci za sve. Mnoge islamske zemlje su to odlično razumjele i tome će se suprostaviti, kao i mnogi drugi”, rekao je on.

Ističe da rezultati neće biti ponižavajući za Srbiju i srpski narod.

“Više od 100 zemalja je iskazalo poštovanje našoj zemlji i odlučno razumiju šta se zbiva. Druga stvar je da li neko pod pritiskom smije drugačije da se izjasni. Nema mnogo slobodnih zemalja u svijetu kao što je Srbija”, rekao je Vučić.

Dodaje da se radi o sinhronizovanoj akciji najmoćnijih evropskih sila da Srbiji zadaju konačni politički udarac.

“Nisu očekivali da će Srbija da se uspravno suprostavi i da nikome ne dozvoli da je baci na pod”, rekao je on.

Istakao je da je imao dug razgovor sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Čitaj još:   HAOS,POZNATA KREATORKA NABACIVALA"VIP" KLIJENTE MAKROU: Ovako radi elitna prostitucija u Srbiji...

“On je tražio od mene da pomjerimo Vaskršnji sabor na trenutak da bismo mogli da zajednički rezonujemo, racionalizujemo i donosimo racionalne odluke poslije donošenja rezolucije o Srebrenici. Јa sam to prihvatio”, izjavio je Vučić.

Istakao je da je stav Republike Srbije poznat.

“Srbija priznaje BiH i njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet Republike Srpske i traži poštovanje ‘Dejtona'”, rekao je Vučić i još jednom pitao američke “partnere” zašto podržavaju kršenje “Dejtona”.

izvor: SB

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more