IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Poslat ćemo protestnu notu svim državama, koje su glasale protiv rezolucije UN- a, o Srebrenici… (foto, video)

”Smatramo da se svrastavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza”, rekao je Konaković…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, pettak, 24, 05. 2024… 00: 42… SARAJEVO: Poslat ćemo protestnu notu svim državama koje su glasale protiv rezolucije UN- a, o Srebrenici… (foto, video)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarišući današnju odluku o usvajanju Rezolucije o Srebrenici istakao je da će to ministarstvo sutra poslati protestnu notu svim državama, njih 19, koje su glasale protiv Rezolucije…

Smatramo to kršenjem međunarodnog prava, nepriznavanjem međunarodnih presuda, smatramo to svrstavanjem na stranu počinilaca ratnih zločina i smatramo to svojom diplomatskom i ljudskom obavezom – rekao je Konaković na press konferenciji u Sarajevu.

Konaković je dodao da je istinski sretan što je danas pobijedila istina u Generalnoj skupštini UN-a, te fakti iz presuda međunarodnih sudova i što će 11. juli svih narednih godina biti obilježen u Generalnoj skupštini UN-a, ali i u drugim zemljama širom svijeta.

– Ovom se Rezolucijom šalje nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i onima koji slave i veličaju ratne zločine i zločince. Ovo nije vrijeme za bilo kakvo likovanje, ovo nisu pobjede, ovo nisu utakmice, ovo je borba da se istina pozicionira onako zaslužuje – dodao je Konaković.

Čitaj još:   SARAJEVO- Udruženje generala BiH o predmetu "Dobrovoljačka": Zaustaviti pokušaj Tužilaštva BiH da fabrikuje optužnice... (foto, video)

Danas, kako je dodao, nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica ili fakata, osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se Rezolucija donosi. Naglašavam nikakva pobjeda, nikakva likovanja, ovo je djelić pravde za porodice žrtava genocida. Važna je i činjenica da je cijeli region, osim Srbije, bio na pravoj strani. Znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost i to zaista nikada nećemo zaboraviti – dodao je Konaković.

Kada se ova rezolucija počne primjenjivati, kako je dodao, Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik moraće svom narodu objasniti zašto su govorili o kolektivnoj krivici.

Naveo je da je u zadnjih nekoliko sedmica bilo vrlo teško baviti se diplomatijom BiH, te je zahvalio ambasadoru BiH pri UN-u Zlatku Lagumdžiji, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika koji ponovo najavljuje mirni razlaz, Konaković je rekao da je ta izjava još jedna u nizu besmislenih.

– Njegove priče o bilo kakvom razlazu direktan su udar na Dejtonski sporazum. Na bilo kakav pokušaj djelovanja u tom smislu institucije će se suprostaviti – dodao je Konaković.

Čitaj još:   Vatrena stihija progutala sve : U požaru, život izgubilo, najmanje OSAM LJUDI… (foto i video)

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a izglasana je Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

BONUS VIDEO: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

izvor N1.ba

PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more