IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FERID Skenderović iz PODGORICE: Kad vas priključe na dijalizu, ostavljeni ste i zaboravljeni… (foto)

Podgoričanin Ferid Skenderović o privatnom trošku finansirao transplantaciju bubrega u Turskoj, danas se osjeća odlično; na listi čekanja za presađivanje organa u Crnoj Gori 95 pacijenata

Prije mjesec i po Ferid Skenderović je prošao kroz transplantaciju bubrega u Turskoj i danas se osjeća odlično. Donor je bio njegov brat, a postupak je finansiran o privatnom trošku. Preuzeli su sve u svoje ruke, ako to ne uradite, kaže Skenderović, kada vas u Crnoj Gori priključe na aparat za dijalizu, ostajete tamo vezani i zaboravljeni.

– Svi bi trebalo da imaju pravo na liječenje i šansu za normalan život – kaže on.

Liste čekanja

Na listi čekanja za transplantaciju organa u Crnoj Gori je 95 pacijenata.

Bubreg je potreban za njih 59, jetru čeka njih 17, pluća deset pacijenata, dok srce čekaju tri pacijenta.

Kada su u pitanju djeca – na listi čekanja za transplantaciju jetre su tri pacijenta, a bubreg čekaju tri pacijenta.

Lista čekanja se mijenja i ažurira shodno medicinskim indikacijama, koje se određuju u Kliničkom centru Crne Gore.

– Mogućnost da se transplantirate, a da ste iz Crne Gore je svedena na to da ste osuđeni da sami nađete donora koji vam je krvni srodnik do četvrtog koljena. Ukoliko niko iz familije nije u mogućnosti da vam donira bubreg, osuđeni ste na dijalizu do kraja života– kaže Skenderović.

Njemu je dijagnostifikovana peta faza hronične insuficijencije bubrega u septembru 2023. godine u Kliničkom centru u Podgorici. Odmah je primljen na odjeljenje na ispitivanje koje je trajalo oko mjesec, nakon čega bi trebao biti ispitan i potencijalni donor.

– Reći ću i da je komunikacija sa doktorima povodom transplantacije bila na jako niskom nivou. Nijesam mogao da dobijem puno informacija i savjeta. U stvari, više sam bio obeshrabren da idem tim putem.

Na dijalizi sam od novembra, cijelo vrijeme praćen visokim krvnim pritiskom koji se kretao i preko 200 sa 120. Život u tim trenucima mi je bio jako komplikovan. I odlučili smo da krenemo u akciju prikupljanja informacija i sredstava za operaciju – rekao je on.

Skupljene pare za dostojan život

Kaže da je zahvaljujući rodbini, prijateljima, građanima i dijaspori Crne Gore sakupio sredstva. Odlučili su se za kliniku ,,Gazi Osman paša“, sa kojom, kako kaže, država nema ugovor. Klinici duguje veliku zahvalnost i na prijemu i brizi, ali i na profesionalnosti.

– Danas oko mjesec i po dana nakon operacije nalazi su uredni, krvni pritisak je normalizovan. Moraju se u našoj državi obezbijediti sredstva i mogućnost da se pacijenti liječe i transplantiraju, bila to Turska, Bjelorusija ili bilo gdje u svijetu. Svi bi trebalo da imaju pravo na liječenje i šansu za normalni život, a posebno mlađe osobe – rekao je on i ističe, između ostalog, da se zahvaljuje medicinskom osoblju Dijaliznog centra u Podgorici na brizi i profesionalnosti.

Stopiran program, najavljuju progres

Na problem transplantacionog programa u Crnoj Gori ukazao je potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević prekjuče. Kazao je da je u potpunosti stao, te da to treba da se promijeni. Pričao je kako treba da budemo dio evropskih sistema – francuskog, italijanskog, španskog ili hrvatskog, ali da je problem što nemamo dobrovoljno davanje organa. Podsjetio je na rijetke slučajeve doniranja organa u Crnoj Gori, te se prisjetio primjera od prije 15 godina kada su od preminule žene koja nije naša državljanka uz pristanak rodbine uzeli organe…

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Najteža bitka u bližoj istoriji grada...

– Bez donatorstva ne možemo nikud. Sve bismo da uradimo da neko drugi da srce… Ne može, gospodo, žao mi je. Da li ćete poći u Pakistan ili ne znam gdje i operisati se na način koji je krajnje dubioza velika, ja ne mogu da posavjetujem, da blagoslovim. Davljenik se za slamku hvata i to razumijem. To nije pravi put – rekao je Pavićević.

Donosioce odluka je kritikovao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda, pa je u izvještaju o radu za prošlu godinu pozvao nadležne da hitno reaguju.

Iz Ministarstva najavljuju da će unaprijediti stanje. Planiraju da pokrenu medijsku kampanju podizanja svijesti građana o važnosti i značaju doniranja organa.

– Što će Ministarstvo zdravlja i sprovoditi u komunikaciji i saradnji sa medijskim kućama, zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima i saradnicima, obrazovnim ustanovama kao i svim relevantnim društvenim činiocima – naveli su oni.

Kako kažu, upravo kadaverične transplantacije treba da budu okosnica postupnog rješavanja problema. Kao i u zemljama sa visokim stepenom razvijenosti ovog programa, dodaju oni, imaju cilj da uspostave program transplantacija od kadaveričnih (umrlih) donora organa.

Podsjećaju da Crna Gora ima zaključen ugovor o razmjeni organa sa Eurotransplantom, a da bi bio u punoj primjeni neophodno je da zaživi kadaverični program transplantacija, kako bi se mogla omogućiti razmjena organa po principu recipročnosti kako i funcioniše sistem Eurotransplanta.

Pacijenti nijesu zadovoljni

Pacijenti su, s druge strane, nezadovoljni i tražili su odgovornost nadležnih. Oni koji su na dijalizi u Kliničkom, zatražili su da se smijeni načelnica Odjeljenja za hemodijalizu KCCG Branka Gledović, te je ona podnijela ostavku. Saopštavaju danima da su nezadovljni uslovima liječenja, a tražili su bolje uslove – hranu, ali i parking.

Pacijenti su pokrenuli i kampanju kadaverične transplantacije, koja nikada nije zaživjela u Crnoj Gori. Traže da se uspostavi saradnja sa Bjelorusijom, gdje građani/ke često idu kako bi dobili nove organe, najčešće bubrege o svom trošku.

Uvažene su primjedbe pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja kažu Pobjedi da su predano pristupili rješavanju problema pacijenata okupljenih oko neformalnog udruženja osoba na dijalizi ,,Hrabro za novi život“ koji čekaju transplantaciju organa u svrhu liječenja, a koji su izrazili želju da ovaj postupak obave u Bjelorusiji.

Ministar dr Vojislav Šimun pokrenuo proces diplomatske aktivnosti uz angažman Ministarstva vanjskih poslova, kako bi se ispitale precizne mogućnosti saradnje sa klinikom u Minsku, u svjetlu činjenice da se Crna Gora 2021. godine pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Bjelorusiji.

– On je ukazao i na činjenicu da upućivanje pacijenata u drugu državu radi kadaverične transplantacije nije praksa iz razloga sumnje u porijeklo organa s obzirom na činjenicu da sve države sa preciznom zakonskom regulativom poštuju sistem čuvanja organa za svoje građane ili pristupaju principu razmjene, ali isključivo sa državama sa kojim imaju zvanične bilateralne ugovore – kažu iz resora kojim rukovodi Šimun.

Podsjećaju da je Crna Gora potpisnica Konvencije o borbi protiv trgovine organima Savjeta Evrope i Istanbulske konvencije o sprečavanju kupoprodaje organa i transplantacionog turizma zbog čega je pri Savjetu Evrope i formirana platforma za praćenje odlazaka u drugu državu radi transplantacije organa. Crna Gora je dio ove platforme.

Čitaj još:   VIC DANA: Nazvao Mujo frenda u Zagreb, da mu ispriča vic o Selmi Bajrami, a onda– urnebes… (foto)

Navode da je Šimun razgovarao i sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vukom Kadićem kako bi ova ustanova ispitala mogućnosti upućivanja ovih pacijenata i u druge države, da bi se proširile mogućnosti za njihovo liječenje, odnosno transplantaciju organa u svrhu liječenja. Ističu da je cilj Ministarstva zdravlja kvalitetno, bezbjedno i u zakonskim normama utemeljeno rješenje za pacijente koji čekaju transplantaciju organa, a koji nemaju živog srodnog donora.

Nema donora

Stručna javnost kritikuje često i što nijesu zaživjele u državi donorske kartice. Iz Ministarstva podsjećaju da u domovima zdravlja svaki građanin koji želi da bude donor može da se javi svom izabranom doktoru i potpiše pisanu saglasnost za doniranje organa u slučaju smrti koju daje lice zainteresovano da bude donor, nakon čega mu se izdaje donorska kartica.

Ona se u svakom trenutku može opozvati na način davanja izjave o opozivu date pisane saglasnosti za uzimanje organa u slučaju smrti nakon čega se vraća donorska kartica i o tome sačinjava zabilješka. U slučaju da neko želi da se izričito izjasni da ne želi da bude donor, izdaje mu se izjava o protivljenju doniranja organa, koju može opozvati davanjem izjave o opozivu izjave o protivljenju doniranja organa. 

Fond finansirao 28 transplantacija u inostranstvu

Iz Ministarstva zdravlja kažu da kada govorimo o transplantacijama organa od živog srodnog donora, Fond za zdravstveno osiguranje upućuje pacijente na liječenje nakon što su ljekari Urološko-nefrološkog konzilijuma KCCG utvrdili da kod primaoca i donora organa postoji imunološka kompatibilnost i podudarnost, podudarnost krvne grupe, sprovedene sve potrebne medicinske obrade i pripreme, kao i kada se utvrdi da je ovo jedini način i metod izlječenja za pacijenta primaoca.

Osiguranici se upućuju u ustanove u Republiku Tursku sa kojima Fond ima zaključen ugovor za pružanje usluga koje se ne mogu pružiti u Crnoj Gori, u ovom slučaju transplantacije od srodnih donora.

Tako je od 2022. godine radi transplantacije organa-bubrega od srodnog donora upućeno 15 odraslih pacijenata, a radi transplantacije organa – jetre upućena su tri pacijenta.

U periodu 2020-2024. godine devetoro djece upućeno je u Tursku radi transplantacije jetre od živog srodnog donora i jedno dijete radi transplantacije bubrega od živog srodnog donora.

Autor:Nada Đurđevac

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more