IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJETA I TUGA- KAKO SE BROJNE KOLEGE I PRIJATELJI OPRAŠTRAJU OD Harisa BURINE: “Tvoje srce je uvijek bilo najveća čeličana Zenice!” (foto, video)

Njegovi brojni saradnici i poštovaoci lika i djela opraštaju se biranim riječima od velikog čovjeka...

ZENICA: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 06. 06. 2024… 00: 33… SJETA I TUGA- KAKO SE BROJNE KOLEGE I PRIJATELJI OPRAŠTRAJU OD Harisa BURINE: “Tvoje srce je uvijek bilo najveća čeličana Zenice!” (foto, video)

Bh. glumac Haris Burina preminuo je sinoć u 63. godini života. Njegovi saradnici i poštovaoci lika i djela opraštaju se biranim riječima od velikog čovjeka.

“Drugi u donjem redu s lijeve strane na ovoj slici, između profesora Mladena Materica i Željka Ninčića, je Haris Burina, do Ninčića je Emir Kusturica, do nesrećnika sa ‘Mokre Gore’ je potpisnik ovog posta, gore s lijeva na desno, Amina Gutić- Begović, Deana Divljan, Ajna Pecenko, Milijana Žirojević i Nebojša Šurlan ovo je moja klasa, klasa Emira Kusturice, na akademiji scenskih umjetnosti. Slika je nastala nakon naše diplomske predstave ‘Buba u uhu” Zorza Fejdoa negdje, trebalo bi biti u decembru 1986 – te godine”, naveo je Emir Hadžihafizbegović

Naveo je Hadžihafizbegović da ih je jutros zatekla vijest da je Burina preminuo.

“Vraćam se na Harisa Burinu. Jutros nas je zatekla vijest, da je Haris Burina napustio ovaj svijet. Zovem Batu i Nebojšu u Beograd, Deanu u Pariz, Aminu u Sarajevu, Ajna je u Kanadi, Milijana u Australiji. I s njima ću se danas čuti. Na telefonima smo, ali šutimo i plačemo. Nema više ‘stoleta apas’ iz moje prve scenske duo vježbe u kojoj sam sa Harisom igrao ‘Ljubu vrapceta’, a sve po romanu ‘Kad su cvetale tikve’ Dragoslava Mihajlovića. Ostavio nas je naš sjajni Haris. Čovjek i glumac. Ne znam da li sam se i sa kim više u životu svađao i mirio ko s ‘džigijem’ (Harisov nadimak sa Akademije)”, naveo je.

Na kraju je naveo da ih je posvađala strast, ali da ih je pomirila ljubav.

Čitaj još:   Vanjskopolitički analitičar Janjić: Situacija na Kosovu lako se može prenijeti na Crnu Goru i BiH... (foto, video)

“Živio je 200 na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je, čini mi se i u snu izgovarao pozorišne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odjelo i obratno. Tekst bi bio mnogo duži, kad bi krenuo sa uspomenama, putovanjima, zaj…….. a i svemu sto smo prošli moj Harise. Žalit će mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine, ali niko i nikad neće, ko ovih sedmero tvojih braće i sestara sa ove slike i sa naše klase. Tvoji Deana, Milijana, Ajna, Amina, Željko, Nebojša i Emir. Volimo te neizmjerno. Falit ćes nam, kao čovjek i kao vrhunski umjetnik. Neka ti dragi Bog podari smiraj i mjesto gdje ćes se odmoriti i voziti na konjiću s ringišpila, a ringišpil, konjić i sakriveni pogledi dva brata, nek ostane naša priča. Drugi ne bi razumjeli. Adio kumpanjo”, poručio je Hadžihafizbegović.

“Rad s tobom je bio čista radost”

Od Burine su se oprostili i članovi benda Zabranjeno Pušenje sa kojima je on sarađivao i drugovao. 

“Dragi Harise,

nikada nećemo zaboraviti našeg tajnog člana.

Rad s tobom je bio čista radost.

Tvoje srce je uvijek bilo najveća čeličana Zenice.

Volimo te i nosimo u duši zauvijek”, poručili su…

Čitaj još:   Testirana cijela porodica Đoković: Ima još POZITIVNIH pored Novaka! (foto i video)

Emotivnu poruku povodom smrti Harisa Burine uputio je i njegov mlađi kolega Adnan Hasković.  

“Dragi Harise, imao sam čast i zadovoljstvo da radimo zajedno u par filmskih projekata. Tužan sam što ih neće više biti… Bio si divna, razigrana i plemenita duša… sjajan umjetnik…

Molim dragog Stvoritelja, kojem se svi vraćamo, da ti se smiluje, oprosti grijehe i uvede na najljepše mjesto. Rahmet ti duši maestro”, stoji u objavi.

BONUS VIDEO: Napustio nas je legendarni glumac Haris Burina. Brojne kolege opraštaju se od velikana bh. glumišta.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more