IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAMO GDJE SU SE VODILE ODLUČUJUĆE BITKE ZA ODBRANU SARAJEVA: Završena izgradnja spomenika “Krila slobode” na brdu Žuč… (foto, video)

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na herojske bitke, Općina je na Žuči 2018. godine izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 06. 06. 2024… 09: 33… TAMO GDJE SU SE VODILE ODLUČUJUĆE BITKE ZA ODBRANU SARAJEVA: Završena izgradnja spomenika “Krila slobode” na brdu Žuč… (foto, video)

Završena je izgradnja spomenika “Krila slobode”, na Golom Brdu u općini Novi Grad, na brdu Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i BiH, a bit će ozvaničen u subotu 8. juna – na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč.

Program na Golom Brdu, počinje u 14 sati, a centralna manifestacija počet će u 17 sati, a za posjetioce je osiguran prevoz do Golog Brda i nazad, te bogat kulturno-zabavni program, uz koncert patriotskih pjesama.

“Spomenik “Krila slobode”, simbol je pobjede, odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizira hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije”, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon “Krila slobode” je 25 metara, a visina je 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

“Ukupna dosadašnja ulaganja Općine Novi Grad Sarajevo na lokalitetu Golog Brda gdje su izgrađena ‘Krila slobode’ iznosila su 1.330.000 KM, od čega je za kupovinu oko 80.000 metara kvadratnih zemljišta izdvojeno 548.000 KM, dok je izgradnjaspomenika “Krila slobode” koštala 665.000 KM, a 120.000 KM utošeno je na projekat rovova i tranšeja”, dodaju iz Općine.

Čitaj još:   PROSLAVA "OLUJE", MI HRVATI NE PIJEMO VINA, SAMO KRVI ČETNIKA IZ KNINA: Ovo ŠOKANTNI DETALJI, Tompsonovog koncerta u Splitu... (foto, video)

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za boračka pitanja KS sredstvima u iznosu od 375.000 KM i JU Fonda memorijala KS u iznosu od 122.000 KM. Također, Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala izradu idejnog rješenja ovog spomenika.

Idejno rješenje spomenika izabrano je putem konkursa koji je proveden u saradnji tri općine, Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Fonda memorijala 2015. godine, a od ponuđenih rješenja izabrano je rješenje”Krila slobode” autora Hamdije i Emira Salihovića.

Osim spomenika, planirano je vanjsko uređenje prostora oko spomenika za koje je potpisan sporazum između Općine i Kantona Sarajevo, a u budućnosti će se graditi i muzej. Pored toga, Općina Novi Grad Sarajevo radi projekat proširenja ceste od Doma oslobodilaca do Golog Brda kako bi se osigurao lakši pristup ovom historijski važnom lokalitetu.

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na herojske bitke, Općina je na Žuči 2018. godine izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks.

“Pozivamo porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce, njihove porodice, civilne žrtve proteklog rata i sve druge građane, patriote da u subotu dođu na Golo Brdo da zajedno obilježimo Dan odbrane i pobjede na Žuči, da se sjetimo svih onih koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo”, zaključuje se u saopćenju.

Čitaj još:   HRVATSKI MEDIJI O PORAZU SVOJIH KOŠARKAŠICA: DVA KLJUČNA RAZLOGA za neuspjeh protiv BiH... (foto)

BONUS VIDEO: Zavšen spomenik KRILA SLOBODE – memorijalni centar Žuč Sarajevo – Snimak Dronom 4k

izvor iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more