IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RADOST PRED NAJRADOSNIJI MUSLIMANSKI PRAZNIK: Kurban- bajram je sutra, evo u koliko sati se klanja Bajram- namaz… (foto, video)

Bajram- namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini….

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota 15, 06. 2024… 18: 52… RADOST PRED NAJRADOSNIJI MUSLIMANSKI PRAZNIK: Kurban- bajram je sutra, evo u koliko sati se klanja Bajram- namaz… (foto, video)

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah- namaza koji će se klanjati u 4.25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5.41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Čitaj još:   SARAJEVO: Odjeknulo, nekoliko eksplozija, svjedoci tvrde da je bilo kao U RATU... (video)

Na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban- bajrama.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9.00 do 12.00 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima, prenosi MINA.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban- bajram traje četiri dana…

BONUS VIDEO: Kurban bajra – najvažniji muslimanski praznik

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more