IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Radomiru Šušnjaru, optuženom za “živu lomaču”, određen pritvor

OČEKIVAN i idlučujući prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, u predmetu Radomir Šušnjar, sudija za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i optuženom Radomiru Šušnjaru, dana 25.06.2018. godine, odredio pritvor…

SARAJEVO( iBalkan.net ) Evropa, Crna Hronika, utorak 26.06. 2018, 12: 59… PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Radomiru Šušnjaru, optuženom za “živu lomaču”, određen pritvor…

Pritvor je određen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP BiH, a može trajati najduže 2 (dvije) godine od dana lišenja slobode optuženog, odnosno najkasnije do 24.06.2020. godine ili do drugačije odluke Suda. Istovremeno je van snage stavljeno rješenje Suda BiH od 13.11.2013. godine kojim je, tada osumnjičenom Radomiru Šušnjaru, određena mjera pritvora.

Sud BiH je, dana 13.11.2013. godine, na prijedlog Tužilaštva BiH donio rješenje kojim je, tada osumnjičenom, Radomiru Šušnjaru određen pritvor u trajanju od mjesec dana i naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Optuženi je, po navedenoj naredbi Suda BiH, u postupku ekstradicije iz Republike Francuske, predat organima BiH dana 24.06.2018.godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radomira Šušnjara, zvanog „Lalco“, rođenog 1955. godine u mjestu Sase, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine.

Radomir Šušnjar optužen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), u vezi sa članom 22. istog zakona.

Čitaj još:   MILO Đukanović o Izvještaju EK: Depresivna slika CRNE GORE koju hitno moramo mijenjati

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je lično i zajedno sa drugim pripadnicima paravojnih formacija i VRS, naoružanim automatskim oružjem, došao do kuće u ulici Pionirska u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti, a optuženi Šušnjar je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa sakriveno.

Optuženi se također tereti da je iste večeri naredio civilima da u koloni pređu u drugu kuću i uđu u prostoriju u prizemlju kuće, te lično u kuću ugurao posljednjeg civila u koloni, nakon čega su zaključali vrata. U optužnici se navodi da je nakon toga u prostoriju ubačena zapaljiva eksplozivna naprava koja je izazvala požar, a zatim je optuženi ubacio ručnu bombu, dok su istovremeno iz automatskog oružja pucali po kući kako bi spriječili civile da pobjegnu, stoji u dopisu medijima upućenom iz Tužilaštva BiH.

U kući je, kako se navodi, bilo zatočeno 57 civila,  među kojima žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Samo nekoliko osoba je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni. Ovaj događaj, poznat kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u Haškom tribunalu, sa kojim je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju…

Čitaj još:   BROJNE Evropske zemlje na rubu bankrostva...

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši