TEHERAN: Odbili, ponudu iz SAD i Donalda Trampa za pregovore s Iranom…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komandant moćne iranske Revolucionarne garde general major Mohamed Ali Džafari odbacio je danas ponudu predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore s Iranom, poručivši da Islamska Republika nije Sjeverna Koreja, prenosi Rojters…

TEHERAN: Globus, Politika, Tehnoliogija, srijeda 01.VIII. 2018, 09: 40…TEHERAN: Odbili, ponudu iz SAD i Donalda Trampa za pregovore s Iranom…

Svjetska novinska Agencija navodi da je Tramp juče uputio probnu ponudu po kojoj je spreman da se bez ikakvih preduslova sastane sa liderom Irana kako bi razgovarali o načinima za poboljšanje odnosa dvije zemlje nakon što je on odlučio da SAD povuče iz međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. s Iranom.

– Gospodine Tramp! Iran nije Sjeverna Koreja da prihvata Vašu ponudu za sastanak. Ni predsjednici SAD koji će doći poslije Vas neće dočekati taj dan – citirala je iranska novinska agencija Fars Džafarijeve reči.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi izjavio je prethodno da je ponuda američkog predsjednika Trampa da pregovara sa Teheranom u suprotnosti sa njegovim akcijama pošto je Vašington uveo sankcije Iranu i izvršio pritisak na druge zemlje da izbjegavaju da posluju s Islamskom republikom.

Čitaj još:   Zapalio se avion u kojem je bilo 100 putnika... (foto)

– Sankcije i pritisci su potpuno suprotni dijalogu – rekao je Kasemi, a prenijela agencija Fars.

Kasemi je upitao i “kako Tramp može da dokaže iranskoj naciji da su njegovi komentari od prošle noći odraz iskrene namjere za pregovaranjem i nisu izraženi radi populističke dobiti”.

Tramp je juče poručio da je spreman da se sastane sa liderima Irana bez ikakvih preduslova, kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine.

– Ako žele da se sastanu, sastaćemo se – rekao je Tramp.

Upitan da li bi se sastao sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem, Tramp je odgovorio da će se sastati sa bilo kim, jer vijeruje u sastanke – “pogotovo kada je rat u pitanju”.

Savjetnik iranskog predsjednika Hasana Rohanija izjavio je ranije danas da, ako Tramp želi razgovore s Rohanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Čitaj još:   IRAN, NA POLA PUTA DO ATOMSKE BOMBE: Konačno saopšteno do koliko procenata Teheran može da obogati uranijum! (foto i video)

Rohanijev politički savjetnik Hamid Abutalebi rekao je da bi “oni koji vijeruju u dijalog kao metod rešavanja sporova u civilizovanim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima”, prenijela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA…

Iranski ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Ramani Fazli napomenuo je da Iran ne vidi SAD kao pouzdanog partnera za pregovore…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši