IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIKEND TOPLOTNIH UDARA U EVROPI: Temperature i do +47 C!!!

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje je poginulo desetine ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

LISABON: Evropa, Putovanja, Zanimljivost, subota 04.VIII. 2018, 10: 19…VIKEND TOPLOTNIH UDARA U EVROPI: Temperature i do +47 C!!!

OVO DUGO NIJE VIĐENO Velike vrućine u Evropi pogodile su u petak najviše Španiju i Portugal, gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplotni udar od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je kako se 426 vatrogasaca bore s požarima ili provjeravaju teren na sjeveru i u centralnim dijelovima zemlje

Čitaj još:   TREBA IZBJEGAVATI TRI Najgora tipa muškaraca za brak...

Temperature u Španiji  i Portugalu ostat će više od 40 stepeni Celzijevih barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stepena.

Tako bi mogle premašiti evropski rekord od 48 stepeni zabilježenog u Atini 1977.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španiji i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stepeni. U Portugalu lokalni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planeti.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuju temperature od 47 stepeni Celzijevih.

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života…

http://iBalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši