IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIKEND TOPLOTNIH UDARA U EVROPI: Temperature i do +47 C!!!

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje je poginulo desetine ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

LISABON: Evropa, Putovanja, Zanimljivost, subota 04.VIII. 2018, 10: 19…VIKEND TOPLOTNIH UDARA U EVROPI: Temperature i do +47 C!!!

OVO DUGO NIJE VIĐENO Velike vrućine u Evropi pogodile su u petak najviše Španiju i Portugal, gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplotni udar od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je kako se 426 vatrogasaca bore s požarima ili provjeravaju teren na sjeveru i u centralnim dijelovima zemlje

Temperature u Španiji  i Portugalu ostat će više od 40 stepeni Celzijevih barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stepena.

Čitaj još:   Zaplijenjena, dvije tone hašiša, uhapšeno 11 crnogorskih državljana...

Tako bi mogle premašiti evropski rekord od 48 stepeni zabilježenog u Atini 1977.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španiji i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stepeni. U Portugalu lokalni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planeti.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuju temperature od 47 stepeni Celzijevih.

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života…

http://iBalkan.net

PREDHODNO SE ŽALILI: Sarajlije koje su iz avlija izbacivale snijeg na ulicu, bit će kažnjene… (foto, video)

Prethodnih dana nakon što su vozila Zimske službe u Sarajevu očistila ulice, nekolicina Read more

Komentariši